Dezastru in scoli. Aproape 11.000 de cazuri de bullying inregistrate. In realitate sunt si mai multe. Solutiile organizatiei Salvati Copiii

Statistici ingrijoratoare date publicitatii de organizatia Salvati Copiii in ce priveste fenomenul de bullying in scolile din Romania.

CITESTE SI: De la ‘vom crea o retea de piste de biciclete bine conectata in Timisoara’… la aproape 6 km de rute amenajate in doi ani, toate parte din ‘greaua mostenire’

Situatiile de acest gen, atat in institutii de invatamant, cat si in mediul online au crescut cu o treime in anul scolar 2021-2022 fata de precedentul. Numarul cazurilor a ajuns la 10.971, fata de cele 7.715 semnalate cu un an inainte.

In realitate, insa, fenomenul este mult mai grav: analiza recenta a Organizatiei Salvati Copiii (finalul anului 2022) arata ca bullying-ul in scoala ori in clasa si perpetuarea lui in mediul online afecteaza emotional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situatiilor de violenta fizica si de amenintare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asista in calitate de martori (82%) sau recunosc ca au comis ei insisi astfel de fapte (27%).

Semnalul de alarma al Organizatiei Salvati Copiii, transmis cu ocazia Zilei Internationale pentru Nonviolenta in scoala, vine ca urmare a relatarilor din ce in ce mai numeroase din presa cu privire la acte inacceptabile de violenta produse intre elevi in Romania.

Salvati Copiii aminteste un caz petrecut intr-un liceu din Mioveni, unde mai multi elevi s-au luat la bataie pe holurile scolii. Un altul a fost inregistrat in Caras-Severin in urma cu aproape 2 saptamani, insa in cea de-a doua situatie conflictul a avut loc in afara unitatii de iunvatamant.

CITESTE SI: Video. Bataie intre elevi in plina strada, langa scoala. Directorul a chemat Politia 

Faptele de bullying se petrec pe fondul lipsei de interes din partea sistemului de educatie de a elabora o strategie si un plan de actiune de prevenire si combatere a bullying-ului si cyberbullying-ului, pornind de la reglementarile legale in vigoare privind acest fenomen aflat intr-o progresie ingrijoratoare. in 27 mai 2020, prin ordin de ministru, propunerile Salvati Copiii Romania privind prevenirea si reducerea fenomenului de bullying in scoli au fost incluse in Normele metodologice de aplicare a Legii impotriva violentei psihologice bullying (Ordin nr. 4.343/2020).i Acestea au preluat mecanismul de interventie conceput integral de Salvati Copiii si testat in zeci de unitati scolare. Obiectivul esential al acelor dispozitii legale este de a crea un climat sigur si pozitiv in fiecare unitate de invatamant preuniversitar, astfel incat dreptul la educatie al elevilor sa fie respectat prin asigurarea unei stari de bine tuturor elevilor.

Astfel, in fiecare scoala/liceu trebuie infiintat un grup de actiune anti-bullying din care vor face parte directorul unitatii de invatamant, profesorul consilier scolar, trei cadre didactice formate in problematica violentei, inclusiv a violentei psihologice-bullying, doi sau mai multi reprezentanti ai elevilor si reprezentanti ai parintilor. Rolul acestui grup este de a preveni, de a identifica si solutiona situatii de bullying intre elevi, prin actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice. in scolile in care exista grup de actiune anti-bullying si este functional, se observa o imbunatatire a climatului educational, care se traduce intr-o mai buna colaborare a cadrelor didactice cu parintii, astfel elevii primesc acelasi mesaj la scoala si acasa. Se simt sprijiniti pentru a deveni mai toleranti si se indreapta cu mai mare incredere catre adulti atunci cand intampina situatii dificile.

Ignorarea de catre consiliile de administratie ale scolilor a legii care ofera scolilor o solutie pentru a preveni bullying-ul inseamna, de fapt, sa accepti ca siguranta fizica si emotionala a elevilor care depind de tine le va fi amenintata. intreg procesul educational, relatiile dintre elevi si cadrele didactice si dorinta de a veni la scoala vor fi afectate, cu costuri pe care tot elevii le vor plati, acum sau mai tarziu. Pentru a determina scolile si liceele sa-si creeze aceste mecanisme, Ministerul Educatiei si inspectoratele scolare au o mare responsabilitate, iar Salvati Copiii isi va oferi, fara indoiala, sprijinul metodologic, asa cum am procedat si in cazul celor peste 80 de scoli.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Interventia Salvati Copiii

In anul 2022, in cadrul programului „Scoli fara bullying”, Salvati Copiii a organizat sesiuni de informare si pregatire pentru 800 de cadre didactice din 138 de scoli pentru aplicarea de metode educationale bazate pe disciplina pozitiva si implementarea normelor metodologice anti-bullying. In aceste activitati de informare si prevenire, au fost implicati 947 de parinti si 5.626 de copii (din care aproape 800 au devenit ambasadori anti-bullying in scolile lor). Astfel, Salvati Copiii a facilitat constituirea si functionarea grupului de actiune anti-bullying in 80 de scoli partenere, in alte 58 grupul fiind in curs de constituire (www.scolifarabullying.ro).

Specialistii nostri implicati au primit un feedback pozitiv din partea elevilor, dar si din partea cadrelor didactice cu privire la eficienta activitatilor grupurilor de actiune anti-bullying în dezvoltarea unui climat educational armonios, cu conditia ca acestea sa fie functionale si sustinute de conducerea scolilor:
• citate elevi – „Activitatile de prevenire a bullying-ului ne-au ajutat sa fim mai buni unii cu altii.”, „Sprijinul primit m-a facut sa înteleg cum pot sa ajut pe cineva care la rândul lui este afectat de bullying.”, „Grupurile te ajuta sa întelegi la cine sa apelezi în caz de bullying între colegi”.
• citate parinti – „Am învatat cum trebuie discutat cu copilul.”, „Programul scoli fara bullying este avantajos deoarece pâna acum nu s-a discutat de acest subiect, si era necesar.”
• Citate profesori – „Ne-a ajutat sa îndrumam elevii sa se respecte mai mult, profesorii sa fie mai empatici si mai întelegatori, iar în momentul când un elev greseste sa nu mai fie pus la zid”, „Mi se pare esential ca noi, profesorii, sa gasim timp pentru a asculta problemele elevilor, variantele lor atunci când se întâmpla diferite evenimente nedorite si apoi sa le explicam cu fermitate, dar respectându-i, de ce e gresit sa procedeze în acel fel si ce ar fi putut face.”, transmit reprezentantii Salvati Copiii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. România re – retardată, proiect prezidențial de maxim succes.

  2. Tineti-va bine, ca au sa creasca pramatiile astea si nu au sa aiba un loc de munca. Au sa iasa pe strazi sa ne dea in cap pt. cativa bani sa -si cumpere droguri ( asta dupa ce si-au luat la bataie parintii si le-au vandut casele si agoniseala ) si eventual un burger ca sa nu crape de foame.Au sa atace pe oricine, vor omori si vor viola ca sa se distreze. O sa ajungem sa nu mai iesim din case de frica. Asta e viitorul in Romania pt. ca prezentul este dovada. Puslamalele asrea, teroristii astia mici sunt viitorul tarii, pe astia ii cresteti voi cei care nu aveti timp si dorinta sa-i educati si acasa lasand educatia lor pe seama altora.