Dezastru la RATT, dupa plecarea lui Goia. In ce conditii lucreaza angajatii societatii de transport public din Timisoara

TIMISOARA. Se lucreaza in condintii din Evul Mediu la Societatea de Transport Public din Timisoara. Halele in care muncitorii sunt obligati sa mearga la lucru, zi de zi, sunt pline de mucegai, iar prin acoperis ploua ca afara, sub cerul liber.

Compartimentul de Retelistica, cel care se ocupa de tot ce tine de afisajul electronic, a fost mutat aici in iarna, dupa ce fosta conducere a cerut relocarea lui, pe perioada in care fostul spatiu in care lucrau ar fi intrat in renovare.

„Noi avem aici o parte din panourile de informare calatori, aici este aplicatia pe care verificam daca functioneaza, avem rame tactile de la aplicatiile de biciclete… Normal ca fosta conducere stia cum lucram, toata lumea stia, am solicitat sa se investeasca, am fost pe Take Ionescu, ne-au adus aici, a fost provizoriu, urma sa ne faca birourile si apoi nu s-a mai facut nimic. Am fost mutati aici de la inceputul anului… era mai bine inainte, nu ploua, nu erau conditiile astea”, a povestit Razvan Morda, seful Compartimentului Retelistica.

Cei mai multi dintre angajatii RATT au fost mutati in sediul din zona Dambovitei, acolo unde se afla si depoul Societatii de Transport. Aici, in curte, zeci de tramvaie zac intr-o stare jalnica si nu pot fi folosite. Asta pentru ca pe toate a fost pus sechestru de catre ANAF, pentru o datorie de 70 de milioane de lei.

„Ati vazut in ce conditii stam, noi lucram aici… in contrast este locatia de pe Take Ionescu, o cladire daramata, o alta cladire in care s-au investit foarte multi bani, un muzeu care sta inchis din cauza erorilor grave, din punctul meu de vedere, de la partea de certificat de urbanism, autorizatie de construire, aviz de rezistenta, lipsa avizului ISU pentru a putea fi deschis publicului, desi are o dotare foarte buna, ar putea arata ceva copiilor nostri, vizitatorilor orasului, cetatenilor”, a completat noul director general RATT, Sorin Supuran.

Pe Take Ionescu, acolo unde a fost sediul RATT, cladirea sta sa pice. Au inceput demolarile, pentru ca aici sa fie infiintat un muzeu. Al doilea muzeu al companiei de transport. Asta desi Muzeul Transportului sta inchis, din lipsa avizelor.

„Am dorit sa se vada exact stadiul in care se afla societatea… fiecare cetatean are dreptul sa vada cum am gasit noi societatea, in 31.05.2018. Sunt conditii precare, rudimentare, tehnica putem sa o asociem cu anii ‘50. Prin ‘87, in atelierele de reparatii cam asa aratau lucrurile”, a mai spus Supuran.

Singurul loc in care angajatii lucreaza in conditii normale este o cladire renovata de pe Take Ionescu. Aici isi are biroul echipa dispeceratului si cea a muzeului, aproximativ 30 de oameni, care lucreaza in doua schimburi, pentru a asigura permanent bunul merg al mijloacelor de transport.

„De ce s-a investit aici cand cladirea a fost predata pentru Capitala Culturala Europeana. Autorizatie de constructie lipsa, sume de bani alocate si un constructor de care nu dau… aviz ISU nu exista pentru muzeu… doamna director a muzeului imi spune ca imi atrage atentia sa am grija ce fac. (…) Am motive sa fiu suparat… am vrut sa vada lumea realitatea, nimic altceva si sa ma judece pe mine peste o perioada de timp. Am o datorie morala fata de colegii mei. Toti membrii CA sunt responsabili… am o sumedenie de intrebari la care nu poate sa-mi raspunda nimeni. Orice s-ar intampla in postura de membru al CA, pe un contract definitiv, nimeni, cat voi fi eu acolo, nu mai poate sa faca altceva decat bine. Voi veghea ca lucrurile sa mearga intr-o alta directie, asta e misiunea mea, datoria mea fata de toti colegii mei”, a completat Supuran.

Noul sef al STPT – fosta RATT-  a fost numit in functie la sfarsitul lunii mai atunci cand l-a inlocuit pe Ioan Goia, cel care a condus fraiele companiei timp de 10 ani. Tot la sfarsitul lunii a fost aleasa si noua componenta a CA, care de acum va functiona cu doar 7 membri, fata de 9, cati au fost pana in prezent.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acum v-ati trezit si voi, cat era asta in functie unul nu ati macanit. Dupa ce a plecat acum ati prins glas.

  2. Acesta este cruntul adevăr , pe care din lașitate , ipocrizie etc. am refuzat să îl vedem.

  3. Nu poti sa spui aceste lucruri la ziar, ca muncitor calificat esti un rahat in fata directorului, nimeni nu-ti i-a apararea decat daca il peri pe director, esti de acord cum spune el. Nimanui nu-i pasa de tine ba mai mult ti se i-a din salariu, pt marire de salar pt fetele de la contabilitate. Rareori se ridica cineva impotriva lor din unitate, si apoi trebuie sa plece.

  4. Candva, demult, demult, conducerea „tramvaielor” a fost asigurata de Acad. Corneliu MIKLOSI (ulterior si profesor la Politehnica fac. de Electrotehnica). Cel putin de 3-4 ori pe saptamana, domnia sa isi petrecea timpul – intre 6.oo si 7.oo (dimineata) – in Piata Traian uitandu-se la ceas si verificand punctualitatea circulatiei tramvaielor (pe atunci treceau pe acolo 1, 2 si 6). Dupa anii si ani de zile …. cand directorii au inceput sa mearga la serviciu cu masina ” lucrurile au evoluat „step by step” catre ceea ce avem astazi! (istoria este una cunoscuta pentru timisorenii de altadata).
    Si inca ceva: Acad. Corneliu MIKLOSI folosea ca mijloc de transport tramvaiul si firobusul (troleibusul) nu masina (de serviciu)!!!
    Oare cum o fi astazi???

    • un conducator adevarat, ar fi trebuit sa iasa si el exact cum ati scris, dar de ce sa se oboseasca sa stea asteptand si sa se inghesuie in mijl de transport, cand statea bine in masina si in scaunul de director…sper ca decaderea asta sa il afecteze si pe el,cum au fost afectati toti oamenii din vina lui, atat angajatii cat si calatorii..
      sa mearga sa se roage acolo unde a pompat banii,pe Baader

  5. ar fi bine sa citeasca cineva din vechea si actuala conducere a RATT-ului aceste pareri…
    Goia s-a crezut de neclintit dar fiecare isi are nasul…nesimtitul acum face pe victima….de ce nu zice ce a oferit angajatilor simplii? conditii de munca in stres, toaletele pt soferisi vatmani inexistenta, nervii calatorilor care erau varsati pe soferi si vatmani, o incompetenta totala….timp pt angajati nu avea niciodata,de parca erau sclavi pt el, ..la resurse umane isi permitea sa lichideze contractele de munca dupa ce ii amageau cu perioade determinate,asta in cazul in care RATT-ul se confrunta cu un deficit enorm de soferi si vatmani,dar el isi permitea sa le luchideze contractele mai apoi dupa o luna sa ii reangajeze….sa-i fie rusine ….sa mearga sa se roage la biserica de pe Baader, ca acolo a pompat destul …
    Sper sa vina vremuri bune in RATT