Dezastrul continua. Zeci de mii de locuitori din Timis, iarasi cu pubelele pline in poarta. Primar: Suntem victime in mijlocul unui blocaj intre firme. Ce le-a transmis ADID

TIMISOARA. Problema gunoiului in trei zone mari din Timis este departe de a se fi incheiat. Zeci de mii de locuitori sunt, din nou, cu tomberoanele pline, iar primariile sunt decise sa rezilieze contractele de salubrizare. Necazul insa nu se va sfarsi odata cu aceasta hotarare.

CITESTE SI: Inca un pas spre realizarea liniei de tramvai dintre Gara de Nord din Timisoara si Solventul. Cum se transforma intreaga zona 

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis (ADID) a transmis o adresa primariilor din judet ca incepand din data de 8 martie operatorul Polaris – care administreaza statiile de transfer – a sistat preluarea deseurilor colectate de Brai – Cata din cauza unui blocaj financiar existent intre cei doi operatori.

In adresa ADID nu sunt mentionate, insa, solutii pentru aceasta situatie.

In zona Deta, una dintre zonele afectate de aceasta situatie, primarul orasului, Petru Roman a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca urmeaza o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, apoi intr-o sedinta de Consiliu Local se va decide rezilierea contractului cu Brai – Cata.

CITESTE SI: Cartierul din Timisoara in care va aparea o fantana arteziana cu jocuri de lumini si apa. S-a semnat contractul 

Ne intalnim astazi in Comitetul pentru Situatii de Urgenta pentru a discuta situatia, iar maine avem o sedinta de consiliu local unde vom lua o decizie in privinta acestei situatii. ADID ar trebui sa dea solutii, or ei ne-au trimis doar o adresa in care ne instiinteaza ca nu se mai ridica gunoiul si gata, s-au spalat pe maini. Am propus ca pana vineri sa ne intalnim toti primarii din zona si sa luam decizia finala. Situatia nu mai poate continua decat cu rezilierea contractului. Problema este ca cei de la Brai – Cata sunt singurii licentiati pe zona noastra. Noi nu putem ridica fara licenta. Cine raspunde?„, a declarat Petru Roman.

Potrivit edilului, vineri, in data de 8 martie, s-a ridicat ultima data gunoiul in zona.

Si la Sannicolau Mare tot vineri a fost ultima zi in care s-a ridicat gunoiul din pubele.

CITESTE SI: Timisorenii raman fara net si fara semnal la TV. ‘Intram in cabluri si le taiem pur si simplu’. Incepe campania de retezat milioanele de fire atarnate in stalpi la Timisoara 

De vineri nu s-a ridicat gunoiul, luni am sunat la ADID, ieri am avut sedinta cu ADID la Sannicolau Mare, cu primarii din zona, am facut o evaluare a situatiei, 7 primarii au adoptat HCL de reziliere a contractului cu Brai – Cata. Ceilalti pana saptamana viitoare miercuri ar trebui sa adopte HCL de reziliere, apoi vom face o noua intalnire. Sper sa vina toti la sedinta pentru ca ieri au venit jumatate dintre primari. Eu tot spun sa mergem pe reziliere, doar ca Brai – Cata a negociat la Ministerul Mediului o esalonare la datoriei. Am inteles ca este si o adresa de la Brai Cata in care isi arata disponibilitatea de a rezilia contractul cu zona Sannicolau Mare. Sper sa reusim sa reziliem, dar trebuie ca toti primarii sa adopte HCL pentru reziliere„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro primarul din Sannicolau Mare, Danut Groza.

Groza mai spune ca cei de la Consiliul Judetean nu au permis, inca, depozitarea de deseuri, de catre primarie, la statia de transfer de la Jimbolia.

De azi caram noi gunoiul. Singura problema e ca CJT nu si-a dat acordul sa ducem gunoiul la statia de tranfer Jimbolia. Este o problema a ADID si CJT. Ne-au adus in aceasta situatie„, a mai spus Groza.

Edilul din Sannicolau Mare mai spune ca primaria va putea ridica deseurile in baza hotararii Comitetului pentru Situatii de Urgenta Local, pana la organizarea unei noi licitatii.

Presedintele CJ Timis, Calin Dobra, sustine si el rezilierea contractelor cu Brai-Cata.

Sunt niste proceduri care trebuie respectate. Contractul e la ADID. Parerea mea este ca, daca nu isi respecta contractul cei de la firma de salubrizare ar trebui ca acest contract sa fie reziliat. E o problema delicata cu care ne confruntam. Ne vom intalni cu totii (primarii localitatilor afectate si reprezentanti ai ADIS si CJT – n.r.) si vom discuta problema, din nou. Directorul ADID este acum la Ministerul Mediului„, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis, pentru opiniatimisoarei.ro.

In urma cu o luna, Consiliul Judetean Timis a dispus, in urma unei situatii similare, ca cei de la Polaris sa permita Brai – Cata depozitatea deseurilor la statiile de transfer. De asemenea, cei la la Brai- Cata s-au angajat ca isi vor plati, esalonat, datoriile.

UPDATE: Consiliul Judetean Timis, ca parte a Asociatiei pentru Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis, solicita tuturor celor implicati in activitatea de colectare a gunoaielor din zonele Jimbolia, Deta, Faget sa isi respecte angajamentele fata de populatie.

Serviciile de colectare a gunoaielor functioneaza in cele trei zone defectuos de ceva vreme, lucru inacceptabil pentru noi si deja de nesuportat pentru populatie. De aceea, solicit tuturor consiliilor locale sa puna in aplicare decizia ADI de reziliere a contractelor cu SC Brai Cata SRL, care colecteaza deseurile de la populatie din 2017, pentru ca serviciile oferite nu mai respecta angajamentele luate la data semnarii contractului, in urma desfasurarii unei licitatii publice. Populatia nu are nicio vina ca societatea si-a asumat angajamente nesustenabile, iar primariile trebuie sa intelega la randul lor ca trebuie sa se solidarizeze si sa ia masuri de urgenta pentru a iesi din acest impas. La randul sau, societatea care opereaza statiile de transfer nu se poate deroga de responsabilitate si sa refuze sa mai primeasca deseurile in statii deoarece are obligatie contractuala de a asigura exploatarea in regim de continuitate si permanenta a activitatii serviciului. Atrag atentia tuturor celor implicati ca cetatenii judetului au ajuns la capatul rabdarii si baricadarea in spatele unor hartii si chichite avocatesti nu ii va scapa de furia oamenilor”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

Pentru rezilierea unui contract cu un operator, decizia trebuie luata in Adunarea Generala a ADI Deseuri, dupa care aprobata in toate consiliile locale din zona respectiva.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Concluzia … primariile sunt decise sa rezilieze contractele de salubrizare, este cel putin „halucinanta”! Adica, ai privatizat / externat toate serviciile comunale (sau in buna parte), pentru ca „treaba o sa mearga mai bine”; … privatul este interesat, …. ! Si … in final, asta-i rezultatul.
    Nu stim sa rezolvam, mergeti in A sau D (nu in excursie ci in schimb de experienta, daca veti fi primiti) si vedeti „cum ii acolo”
    Si totusi cum mai departe (pe termen lung); exista solutii sau doar cauze si scuze (explicatii)?
    Apoi, peste 10 luni „vine iarna” cu zapada, ghetusul, … ; si iarasi eternul „ce sa-i facem asa-i la noi” (legislatie prost gandita ….); trebuie sa gasim / vom gasi solutii. Apoi vin alegerile, cu promisiuni …. si jocul se reia!