Dezbaterea legata de comasarea scolilor din Timisoara a adunat peste o suta de parinti la discutii cu alesii locali


TIMISOARA. Unii cu intrebarile, altii cu raspunsurile. Parinti nemultumiti, elevi numerosi si inspectori scolari si alesi locali cu explicatiile pregatite. Asa a aratat dezbaterea publica de la primarie pe tema comasarii scolilor din oras.

Parintii au cerut socoteala alesilor de ce doresc unirea mai multor unitati din invatamant din Timisoara, de ce doresc alaturarea unor scoli fara rezultate cu altele care au elevi mai bine pregatiti!

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Scolar Timis au precizat ca solutia comasarii aduce avantaje pentru toate unitatile scolare. „Sa luam, de exemplu, Colegiul Tehnic de Vest unde invata 651 de elevi si 24 de clase. Colegiul are datorii de 167.347 lei la chirie si o promovabilitate de 3,79% la Bacalaureatul din 2011. Acesta va fi comasat cu Colegiul Tehnic Ion Mincu, ce are 770 de elevi si 28 de clase, cu posibilitatea de a prelua clasele si elevii de la Vest”, a explicat unul dintre cei prezenti.

Cea mai mare nemultumire a fost spusa de parintii si elevii (foarte multi prezenti in sala de dezbatere) de la Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii. Dupa ce au protestat in scoala in chiar ziua dezbaterii, multi liceeni au mers la Primarie sa-si spuna nemultumirile.

Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – 481 de elevi si 18 clase, 6,82% promovabilitate la Bacalaureat, cu posibilitatea de a prelua clasele si elevii de la Liceul de Posta si Telecomunicatii, comasat cu Liceul Tehnologic de Posta si Telecomunicatii (600 de elevi cu 22 de clase, cu datorii de 86.559 lei la chirie, imobil fara curte, sala de sport, teren de sport, internat, cantina) reprezinta o solutie viabila pentru reteaua scolara din Timisoara. scoala care ramane cu personalitate juridica este Liceul Tehnologic de Posta si Telecomunicatii. Cursurile vor avea loc in cladirea Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, a spus Traian Stoia, unul dintre consilierii locali prezenti la dezbatere.

Maria Stetcu, unul dintre parintii de la Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii, a venit cu o propunere pentru consilieri si inspectorii scolari: comasarea cu Colegiul Tehnic „H. Coanda”. Ea a fost ferma si a spus ca nu doreste pentru copilul ei sa invete in alta parte.

De partea cealalta, reprezentantii Colegiului Tehnic „D. Leonida” doresc aceasta comasare, dar vor sa-si pastreze titulatura de Colegiul „D. Leonida”.

Consilierii locali au aratat ca o comasare cu fostul liceu CFR reprezinta cea mai buna varianta in momentul de fata.

Alesii locali au spus ca pentru realizarea retelei scolare se iau in calcul mai multe directii: evolutia demografica, baza materiala existenta, gradul de ocupare a posturilor cu personal didactic calificat, rezultatele elevilor: semestriale, anuale si cele inregistrate la examenele de finalizare a studiilor, existenta unor grupuri etnice si a unor grupuri defavorizate sau cu nevoi speciale si conditiile meteo-geografice.

Foto: Virgil Simonescu

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Promovabilitatea la bacalaureat nu este un criteriu pentru comasarea scolilor. Este vorba in speta de comasarea Colegiului Tehnic de Vest cu Colegiul Ion Mincu.
    Colegiul Tehnic de Vest este o scoala de traditie in calificarea de meseriasi din domeniul constructiilor. Aceasta institutie are o traditie in acest domeniu din 1946 cand a fost infiintat in aceasta locatie: B-dul Regele Carol I nr. 11, Timisoara – ca Scoala Medie Tehnica de Constructii Civile Industriale si Agricole. Am ajuns la acest numar redus de elevi (651 de elevi in acest an scolar fata de 1570 elevi in anul scolar 2006-2007) datorita desfiintari de catre Ministerul Invatamantului a calificarii de meseriasi – SAM-uri de acum 4 ani si datorita transferarii la Scoala speciala Gheorghe Atanasiu a claselor speciale de meseriasi care se integrau in invatamantul de masa (despre care ma abtin sa comentez de ce au trebuit sa fie transferati). In institutia noastra scolara peste 50% din clasele care le aveam, erau exact aceste clase de SAM-uri sau scoala profesionala, in care se calificau elevii nostrii, care dupa ce aveau calificare isi gaseau un loc de munca pe piata muncii din Romania sau din Europa in proportie de peste 90%. Noi nu suntem o scoala de fabricat someri, asa cum sunt de fapt majoritatea scolilor care se lauda cu promovabilitatea la bacalaureat.
    In toamna – anul scolar 2012-2013 se va reporni calificarea in scolile profesioanale a meseriasilor – care va fi subventionat de catre stat cu 200 lei per elev (masa si cazare). Cu caminul nostru si cantina noastra mult mai mari decat al Colegiului Ion Mincu, cu atelierele noastre (14 la numar in comparatie cu Colegiul Ion Mincu – care are 3 ateliere) vom avea posibilitatea de a ne recastiga clasele pierdute cu desfiintarea SAM-rilor in 2-3 ani. Avem cereri mari de la societatile comerciale de constructii de acesti meseriasi din domeniul constructiilor: zidari, zugravi, instalatori, electricieni, mecanici in constructii, sudori, dulgheri, tamplari.
    In cazul in care se realizeaza comasarea Colegiului Tehnic de Vest cu Colegiul Ion Mincu – in locatia Colegiului Ion Mincu, scoala profesionala in domeniul constructiilor va disparea din Timisoara, Colegiul Ion Mincu nu are posibilitatea de a asigura conditii pentru acest lucru avand doar 3 ateliere de instruire practica.
    In zona Iosefin suntem singura scoala care are in patrimoniu cladiri: Cladirea caminului I lipit de scoala, Cladirea caminului II B-dul gen. Dragalina nr.2 (unde functioneaza pe baza unui protocol Scoala Generala “Dumitru Ciumageanu” – care nu plateste chirie pentru spatiul pe care-l ocupa) Cladirea atelierelor de pe str. Pop de Basesti si un spatiu pe care l-a pierdut printr-un telefon dat pe vremuri de la cabinetul II (Elena Ceausescu) – de pe str. Corbului, unde acum fiinteaza Spitalul de neurologie infantila, unde era si o cantina care a apartinut tot de institutia noastra. Singura cladire care nu ne apartine si platim chirie este cladirea scolii, care este al Episcopiei Catolice dupa aplicarea legii retrocedarii cladirilor. Spun aceste lucruri fiindca, cu toate ca suntem singura scoala cu cladiri in patrimoniu (Colegiul National Banatean, Liceul sarbesc Obradovivi, Liceul Bela Bartok – nu au nici o cladire in patrimoniu si se plateste chirie pentru ei de la primarie, ei nu au nici o problema…) Precizez: Episcopia Catolica a fost de acord sa facem un schimb de cladiri din iunie 2012 (Cladirea scolii in contrapartida cu Caminul II al nostru de pe B-dul Gen. Dragalina nr. 2), dar adresa catre primarie cu acceptul lor s-a pierdut printr-un sertar al unui functionar – ori de la Primaria Timisoara – ori de la ISJ Timis (nu se stie exact unde, ca dau vina unii pe altii). Daca schimbul de cladiri era realizat anul trecut in vara cum era normal – aceasta comasare nici nu se punea in discutie.

  2. Rectific (greseala de editare): Precizez: Episcopia Catolica a fost de acord sa facem un schimb de cladiri din iunie 2011.

  3. Eroare in articol, corectata cu majuscule: … reprezentantii Colegiului Tehnic „D. Leonida” NU doresc aceasta comasare, dar daca tot va avea loc, vor sa-si pastreze titulatura de Colegiul „D. Leonida”.

  4. Articolul nu trateaza problema, ci a preluat cateva date din context si nu face altceva decat sa ambiguizeze lucrurile prin asocieri incorecte de institutii si abordari de tipul presei de scandal. ISJ nu reprezinta interesele comunitatii locale Timisoara. El reprezinta punctul de vedere al ministerului. Consilierii locali sunt cei care ne reprezinta pe noi, timisorenii, in aceasta dezbatere. Si bineinteles ca cetatenii din sedinta reprezinta si ei unele interese, insa nu sunt mandatati de TOTI cetatenii Timisoarei. Ei vorbesc in numele lor personal. Sigur ca au tot dreptul sa-si sistina punctul de vedere, insa decizia ALESILOR trebuie sa tina cont de interesul INTREGII comunitati. Mai exact, trebuie sa privim si din perspectiva financiara. Daca bugetul public local poate suporta costurile ce-i revin, atunci nu cred sa fie vreo problema. Insa cred de fapt ca este problema ISJ, care are prea multe cadre didactice, raportat la numarul de elevi. Insa Opinia Timisoarei nu reuseste sa „intrevada” adevarata problema, care de fapt dezavantajeaza pdlistii. Ei sunt cei de la putere, si inseamna ca ei trebuie sa reduca costul cu cadrele didacctice. Sunt prea multe ore in invatamant (datorita prea multor profesori) raportat la numarul de elevi. QED.