Dezinteres de Ziua Gradinii Botanice din Timisoara. Proiectul de reamenajare sta prafuit in birourile Primariei Timisoara

TIMISOARA. Putini timisoreni stiu ca imediat dupa intrarea in Parcul Botanic se afla un aranjament floral care pastreaza forma vechii cetati a orasului Timisoara. La fel de putini au fost interesati sa afle amanunte despre una din mandriile capitalei Banatului: Parcul Botanic.

Joi, timisorenii au sarbatorit Ziua Gradinii Botanice. Nu multi insa, doar cativa elevi au mers impreuna cu profesorii sa se plimbe prin Botanic. Nici macar reprezentantii primariei nu au fost prezenti sa marcheze momentul, mai ales ca proiectul de reamenajare a Parcului Botanic a fost uitat intr-un sertar din birourile cladirii de pe C.D. Loga. Ar costa 12 milioane de lei renovarea gradinii, ne-a dezvaluit viceprimarul Dan Diaconu, iar bugetul local nu permite o asemenea investitie. In orice caz, cei cativa elevi prezenti la turul Parcului Botanic au aflat de la un specialist ca gradina „nu mai este la nivelul la care ne-am dori sa fie”.

„A fost un plan de amenajare, ar fi trebuit sa se afle un sector administrativ aici, cu amfiteatru, dar s-a renuntat la Gradina Botanica si a ramas in aer. A fost un proiect, s-a renuntat la sectorul administrativ si s-a propus ca pe suprafata goala sa se amplaseze o colectie de trandafiri si serele pentru flori tropicale. Mai tarziu, muncitorii de la UMT au amenajat aleile si au mobilat parcul, a fost apoi amenajata gradina japoneza”, a povestit specialistul.

Tinerii participanti la tur au aflat ca Parcul Botanic are 7 sectoare: Ornamental, Flora Romaniei, Flora Americii de Nord, Flora Asiei cu Gradina Japoneza, Flora Mediteraneana cu Gradina romana, Plante Medicinale si Sistematica Plantelor. Nu exista insa niciunde o placuta care sa ii informeze pe vizitatori despre toate acestea.

Singurele placute montate prin Parcul Botanic le spun timisorenilor sa nu calce iarba si, implicit, valoarea amenzii. Studiul de fezabilitate privind reamenajarea si modernizarea acestuia exista din 2006. Documentul a fost actualizat in 2010, cand s-a facut si un Proiect Tehnic. Degeaba insa.

Timisorenii iubitori de natura pot vedea plante din America de Nord, gradina japoneza din Asia, plante mediterane sau medicinale. Gradina Botanica cuprinde peste 200 de specii, dintre care 43 sunt de colectie, care nu se regasesc in celelalte parcuri din Timisoara. Prima sarbatoare a Parcului Botanic a avut loc in anul 2009, cand a fost organizat primul tur al gradinii. A doua editie a fost in mai 2010, iar in 2011 s-a organizat „Saptamana Gradinii Botanice„.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dan Diaconu merita palmuit atunci cand il vedeti pe strada la fel si Robu trebuie procedat. Cum poate acest imbecil sa spuna ca Primaria nu isi permite 12 mil lei investitii in Gradina Botanica cat el si seful lui au bagat doar in acest an 7 mil de lei intr-un club de fotbal la care merg 2-3000 de spectatori. Cum dracu de numai tampiti ajung in astfel de posturi de conducere fara pic de viziune in dezvoltarea orasului.

  2. Pune mana pe carte inainte sa-ti dai cu parerea,ca te ia mama dracului.

  3. Cel mai important lucru s-a realizat . S-a facut un studiu de fezabilitate in 2006 , reactualizat in 2010 , cind s-a facut si un proiect ! . Asta era forma preferata a lui Ciuhu de a sifona bani publici , proiecte si studii de fezabilitate , apoi potopul ! .