Diagnostic complet si precis pentru pacientii suspecti de cancer bronhopulmonar. Metoda folosita de specialistii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Specialistii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara folosesc o metoda exacta prin care cancerul bronhopulmonar poate fi diagnosticat exact.

Din acest an, pacientii cu suspiciune de cancer bronhopulmonar pot obtine un diagnostic complet si de precizie in urma investigatiilor facute in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Dr. Victor Babes Timisoara.

In cadrul Laboratorului de Anatomie Patologica se realizeaza teste de imunohistochimie (IHC) pe tumori pulmonare primare (care se dezvolta initial in plaman), avand ca scop diferentierea tipurilor histopatologice de cancer. Metoda aplicata este una manuala si permite, in urma folosirii unor reactivi, evidentierea pe lama de microscopie a unor molecule care ajuta la definitivarea diagnosticului de cancer bronhopulmonar. Mai mult, realizarea diagnosticului diferential si specific de imunohistochimie scurteaza timpul de asteptare si permite initierea unui tratament oncologic personalizat.

Cand vorbim de imunohistochimie (IHC), vorbim de metode de diagnostic care combina tehnica histologica cu cea imunologica si cu biochimia. Practic, IHC-ul este o analiza de laborator care vine in completarea examenului histopatologic. Acesta din urma stabileste ca este vorba de o tumora, iar imunohistochimia ne da informatii despre caracterul sau tipul formatiunii maligne. in functie de rezultat, de tipul de tumora, se administreaza tratamentul. Este un proces de diagnosticare in mai multi pasi prin care se identifica markerii tumorali”, spune dr. Gheorghe-Emilian Olteanu – medic specialist anatomie patologica – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

 

In cazul tumorilor pulmonare, imunohistochimia duce la stabilirea cu precizie a unui diagnostic pozitiv si diferential.

Primul pas pentru realizarea examenului de imunohistochimie este prelevarea unui fragment de tesut tumoral, care se realizeaza in cadrul spitalului nostru facand biopsie pulmonara. Bucatile de tesut extrase sunt introduse in parafina pentru conservarea lor. Din acestea taiem sectiuni foarte fine pe care le analizam sub microscop intr-o prima faza, iar, apoi, le supunem examenului IHC. Rezultatul final este unul de precizie”, explica dr. Gheorghe-Emilian Olteanu – medic specialist anatomie patologica – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Cancerul bronhopulmonar este a doua cea mai raspandita boala maligna in randul barbatilor. Potrivit statisticilor, la fiecare 30 de secunde, in lume, o persoana este ucisa de aceasta maladie.

Mai mult, cancerul de plaman are cea mai mica rata de supravietuire la 5 ani, putin peste 15%. Cele mai frecvente cauze de producere a cancerului bronhopulmonar sunt fumatul, in aproape 90 la suta dintre situatii, istoricul familial, expunerea la azbest sau radon si alte elemente chimice, un istoric personal ridicat de boli pulmonare si varsta de peste 60 de ani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.