Diagnosticarea cancerului de plaman folosind tesut inghetat la -89 de grade Celsius. Criobiopsia, metoda unica in vestul tarii, la Timisoara

TIMISOARA. Procedura unica in vestul tarii pentru diagnosticarea cancerului de plaman.

Pneumologii Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor in timpul endoscopiilor bronsice. Acesta permite realizarea a ceea ce in literatura de specialitate este prezentat drept criobiopsie. in fapt, este o metoda prin care cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai usor. Aparatul este prevazut cu o sonda cu ajutorul careia este inghetat tesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zona si mai apoi extras. Dispozitivul foloseste dioxid de azot care produce, la capatul fibrei, o scadere brusca a temperaturii de pana la -89 de grade Celsius.
Utilizarea procedurii de criobiopsie are mai multe avantaje.

In primul rand, endoscopia bronsica cu criobiopsie este o metoda mai putin putin invaziva, bine tolerata, nedureroasa si rapida comparativ cu biopsia chirurgicala. Un alt avantaj este ca aceasta sonda speciala, care este introdusa printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai usor la leziunea suspecta, chiar daca aceasta este localizata in periferia plamanului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate in aceste zone. Nu in ultimul rand, tesutul pulmonar extras dupa inghetare este mult mai mare decat cel obtinut prin biopsia cu pensa, putand ajunge chiar si la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, “piesa” este mult mai mare si astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat si se pot efectua mai usor markerii tumorali care ghideaza tipul de terapie oncologica necesara”, spune S.L Dr. Emanuela Vastag – medic pneumolog – coordonator Compartiment Endoscopie Bronsica Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Dispozitivul ce realizeaza criobiopsia se foloseste cel mai adesea in cazul pneumopatiei interstitiale difuza (PID). Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afecteaza plamanii, care au simptome apropiate dar care necesita tratamente diferite, avand cauze de producere diverse.

Criobiopsia se foloseste cu succes in aceste pneumopatii interstitiale difuze. in unele cazuri diagnosticarea si clasificarea corecta a unei astfel de afectiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate si a unor analize de laborator ci este necesara obtinerea unor biopsii din periferia plamanului. si atunci avem de ales intre interventia chirurgicala clasica si cea minim invaziva, prin inghetarea tesutului si extragerea unor fragmente. Trebuie spus ca dispozitivul poate fi folosit si pentru crioterapie. De exemplu, in cazul tumorilor care s-au dezvoltat in interiorul unei bronsii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numeste dezobstructie, adica eliberarea cailor aeriene de aceasta masa tumorala, obstacol care impiedica o respiratie normala. in acelasi timp, prin crioterapie se poate face hemostaza, adica se pot opri anumite sangerari”, spune S.L dr. Emanuela Vastag – medic pneumolog – coordonator compartiment endoscopie bronsica Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara este Centru de Excelenta in diagnosticarea cancerului pulmonar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu credeti ca ajunge aceasta reclama desantata la Sp boli infectioase unde este un manager prea mare pt un spital atat de mic ? In loc de covid, se ocupa mai nou de cancer