Diferenta intre izolare si carantina, la coronavirus. Cum actioneaza echipele de interventie la suspecti in Timisoara sau in judet

TIMISOARA. Misiune aparte pentru pompieri in aceste zile cand se intetesc interventiile la suspecti de coronavirus in Timisoara sau in judet. Imbracati ca niste astronauti, acestia preiau potentialele victime ale temutului virus, le transporta intr-o capsula speciala, iar apoi procedeaza cu cea mai mare atentie la dezinfectarea autoutilitarei, pentru ca nu cumva vreun microb sa ajunga in spitale ori la alti pacienti.

Despre operatiunile pe care le executa pompierii timisoreni in aceasta perioada, a vorbit Lucian Mihoc, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Luam foarte in serios toate aceste solicitari indiferent ca pana acum toate rezultatele au fost negative. Avem partea tehnica, ceea ce inseamna transportul unui pacient cu suspiciunea de infectie. Noi ne deplasam cu tehnica din dotare, avem un echipaj pregatit in ceea ce inseamna CBRN, adica chimic biologic radiologic si nuclear, si o autospeciala pentru transportul victimelor multiple. Totul a inceput in 2004 cand Grupul de Pompieri Banat s-a unificat cu Inspectoratul de Protectie Civila, tot ce insemna protectie civila. Acesti pompieri au devenit salvatori universali. Legislatia a definit 24 de tipuri de risc. Misiunea de baza insemna transportul in situatie de siguranta maxima si dupa incheiere inseamna partea de dezinfectie a acestui autovehicul. Realizam aceste operatiuni si pentru ca la nivelul tarii au fost desemnate 5 spitale care pot face aceste teste de coronavirus si acolo vor fi transportati cei suspecti. Am asigurat tot ceea ce insemna operativitate si absolut toate masurile de precautie pentru a preveni raspandirea in interiorul autovehiculului si in unitatea de primiri urgente. Avem experiente in domeniul CBRN. Echipajul e format din 12 colegi pompieri care in plus au aceasta pregatire si suntem mandri de ei pentru ca sunt neinfricati. Echipamentul de protectie asigura protectie totala in ce priveste riscul biologic. Ei folosesc un costum ce le permite sa actioneze intr-un mediu contaminat biologic fara a se contamina ei. Pentru ca suntem operativi 24 din 24 noi asiguram interventia. Acesti colegi care incadreaza echipajul CBRN au si cursul de paramedic si au aptitudinile de baza pentru a transporta un pacient„, explica Lucian Mihoc, seful ISU Timis.

Inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta face apel la calm.

S-a creat o isterie. Am primit si eu telefoane de la prieteni care ma intrebau daca e cazul sa isi cumpere alimente. Nu e cazul de provizii pentru ca la nivelul judetului Timis nu se pune problema de persoane care sa se afle in carantina, ci de persoane izolate la domiciliu. Avem toate detaliile din comunicatul Directiei de Sanatate Publica Vorbim de persoane care sunt sanatoase. Aici as face o mentiune si apelez inca o data la calm, in sensul ca persoanele care au vizitat zonele respective sunt sanatoase, daca erau bolnave erau transportate la Unitatea de Primiri Urgente la spitalul desemnat pentru a efectua testele de rigoare. As putea spune ca e foarte importanta comunicarea, e de baza pentru a intelege ce se intampla pentru ca masurile pe care le cunoastem cu totii, de preventie, nu doar pentru coronavirus, ci pentru orice viroza respiratorie sunt in principal reguli de baza transmise de specialisti, de la banalul spalat al mainilor la dezinfectarea suprafetelor plane din birou, incapere sau apartament„, a spus Lucian Mihoc in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Prefectul de Timis, Liliana Onet, a intervenit in emisiune pentru a face o serie de precizari legate de carantina si izolare la domiciliu, pentru ca oamenii sa inteleaga responsabilitatea pe care o au in contextul raspandirii coronavirusului.

La intrare, la vamile din Romania, atat prin aeroporturi, cat si prin vamile terestre si stim ca cetatenii care vin din zonele aflate in carantina sau care sunt in preajma zonelor care sunt in carantina, aceste persoane, la intrarea in tara, completeaza un formular si intra direct in carantina. Daca sunt persoane care vin din regiunea Lombardia, Veneto, dar care sunt din localitatile din Italia care nu sunt supuse carantinei, aceste persoane sunt plasate in autoizolare la domiciliu.
Luni am convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta in cadrul caruia am incercat sa stabilim cu fiecare institutie in parte anumite atributii, bineinteles in baza procedurii care este emisa de catre Ministerul Sanatatii si a procedurilor care au fost facute si de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.
In momentul de fata in Timisoara avem zero persoane in carantina, avem 235 persoane izolate la Timisoara si niciun caz de coronavirus confirmat. Daca exista suspiciuni din partea diverselor persoane ca au vecini sau au ei cunostinte care au venit din Italia, din zona Lombardia sau din zona Veneto, trebuie sa anunte autoritatile, dar nu pe niste informatii false, ci pe niste informatii concrete. Eu nu contesc ca sa fi venit persoane din aceste zone in Romania si sa fi mintit la frontiera, adica sa fi declarat in fals zonele din care vin. Daca vom afla ca exista astfel de persoane si se va dovedi ca au mintit, aceste persoane vor raspunde penal pentru ca in formularele pe care le completeaza se spune ca datele sunt in conformitate cu Codul Penal privind falsul in declaratii„, a spus prefectul de Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Liliana Onet, prefectul de Timis, a explicat cum functioneaza autoizolarea la domiciliu.

Persoanele care completeaza formularul la frontiera sunt informate cu ce au de facut in urmatoarele 14 zile. Ei sunt obligati sa stea in casa fara a iesi in public, sa ia contact cu orice persoana, sunt monitorizati de catre Directia de Sanatate Publica si, daca se constata ca nu sunt gasite la domiciliu, sunt anuntate organele de Politie. Nu pot fi pazite 235 de persoane de 235 de politisti, e absurd, noi putem sa avem o mie si noi nu avem o mie de politisti, nu putem sa ii aducem sa ii punem la usa fiecarui cetatean. Tocmai din acest motiv fac un apel la cei care sunt plasati la aceste autoizolari, la domiciliu, sa fie foarte responsabili, atat ei, cat si familiile, pentru a nu pune in pericol viata altor persoane.
Carantina este pentru persoanele care vin din zonele care sunt carantinate in Italia, deci in cele 11 orase, respectiv provinciile din China. Aceste persoane vor fi puse in spatiile pe care noi le-am identificat pentru carantina. Nu avem nicio persoana, pentru ca din momentul in care a aparut completarea acestui formular la frontiera care este de la momentul izbucnirii epidemiei de gripa in China. Deci exista doi termeni, carantina nu este la domiciliu, se va face in acele spatii identificate de noi si izolarea la domiciliu care se face la domiciliul persoanei respective. Daca nu au rude sau prieteni, si au nevoie sa spunem de apa, sa le cumpere cineva apa sau medicamente, exista un numar la DSP, cel de la care sunt monitorizati, la care se poate suna si sa solicite acest lucru.
Am identificat inca doua astfel de numere de telefon pe care le vom pune la dispozitia acestor persoane izolate la domiciliu si daca exista probleme si au nevoie de sprijin, vor solicita la aceste numere de telefon pentru a fi ajutate. Sunt izolati complet de orice contact cu exteriorul„, a spus Liliana Onet.

UPDATE: DSP Timis anunta ca centrele de carantina raman secrete

Centrele de carantinare sunt in continua schimbare, in timp ce primim din partea administratiilor locale locatiile identificate. Aceste centre de carantinare sunt confidentiale si as avea rugamintea sa se respecte in contextul in care populatia ar trebui sa nu fie panicata. As vrea sa accentuez ca in situatia in care cetatenii furnizeaza informatii false prin chestionarul pe care il completeaza sau nu respecta izolarea la domiciliu vor raspunde conform legii„, a declarat vineri Cornelia Malac, seful Directiei de Sanatate Publica Timis.

Lucian Mihoc, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

https://www.facebook.com/OpiniaTM/videos/274455340205322/

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.