DIICOT: 117 perchezitii pe urmele unei retele de infractori pe Internet care au inselat 1000 de oameni in tranzactii fictive pe site-urile de comert on-line! Prejudiciul este de 20 de milioane de dolari. La Timisoara au loc 6 descinderi. Secret Service si FBI, implicate!

UPDATE: Scoteau si ei bunuri la vanzare, dar pe care nu le-au detinut niciodata si dupa ce incasau banii isi pierdeau urma. In acesta dimineata procurorii DIICOT i-au luat direct din paturi, la perchezitiile facute in Timisoara si in mai multe orase din tara.

Perchezitiile din zori, peste 100 la numar, au avut loc in Bucuresti, dar si in Craiova, Pitesti, Timisoara, Tg Jiu, Zimnicea, Resita, Alexandria si Rm Vilcea.

Procurorii DIICOT care lucreaza alaturi de agenti FBI cauta 90 de persoane.

Acestea sunt banuite ca au pacalit peste 1000 de persoane din toata lumea postand pe Internet anunturi cu vanzarea unor bunuri fictive cum ar fi automobile, ATV-uri, motociclete, ambarcatiuni usoare sau produse electronice. Site-urile de care acestia s-au folosit sunt ebay.com si craigslist.org.

Membrii grupari actionau cu ajutorul unor scripturi prin care se postau automat mai multe anunturi fantoma ce copiau de fapt fotografiile si numerele de inmatriculare ale unor vehicule reale din anunturile de vanzare postate de proprietarii acestora.

Un pretins agent eBay era cel care incasa banii de la victime si ii transfera apoi in conturile gruparii.

Banii erau apoi transferati in Romania prin WesternUnion si MoneyGram de catre persoane racolate de grupare pentru a fi intermediari. Vorbim despre un prejudiciu de peste 20 de milioane de dolari.

Cei din Romania incasau intre 45% si 75% din valoarea produselor, restul de bani fiind retinuti drept comision de cei care operau in SUA.

Faptul ca intreaga filiera era ampla si foarte bine organizata a facut ca ancheta sa dureze pina acum. Romanii aveau grija sa isi stearga urmele si sa para foarte credibili in ochii unor viitori clienti. O buna parte din banii castigati au fost investiti de membrii retelei in apartamente si masini de lux.

____________________________________________________________________________________________

1000 de oameni inselati de romani pe Internet cu tranzactii fictive pe site-urile de comert online!

Procurorii DIICOT fac 117 descinderi in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, din pricina unor fraude informatice prin care 1.000 de persoane au fost pagubite cu 20 milioane de dolari. Anchetatorii romani colaboreaza in acest caz de amploare cu ofiteri US Secret Service si FBI.

La Timisoara, mascatii si procurorii DIICOT au descins la 6 adrese.

La doua dintre ele n-au gasit pe nimeni acasa. Unul dintre locatari, banuit ca face parte din retea, a fost insa prins la Resita si va fi adus la Timisoara pentru audieri. Barbatul retinut este de profesie medic stomatolog.

______________________________________________________

Oamenii legii sunt pe urmele a 3 grupuri specializate in fraude informatice pe site-uri de comert, care ar fi indus in eroare aproximativ 1.000 de persoane, cu un prejudiciu de 20 de milioane de dolari.

Membrii celor trei grupuri sunt suspectati, ca, in  perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri care in realitate nu existau (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut  in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si ulterior retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

Anchetatorii spun ca gruparile ar fi inselat aproximativ 1.000 de victime, iar prejudiciul total cauzat este de aproape 20 de milioane de dolari.

La sediul DIICOT urmeaza sa fie aduse aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru frauda informatica,  constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Dosarul a fost instrumentat impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, BCCO Craiova si SCCO Gorj. Suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul IGPR si DGIPI.

Totodata, procurorii DIICOT au colaborat, in documentarea informativ-operativa a cauzei , cu ofiterii US Secret Service si FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Vom reveni cu amanunte!

Video-ul nu poate fi incarcat.


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.