TIMISOARA. Unda verde pentru regenerarea urbana a zonei Piata Traian din Timisoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiti in proiect.
Cartierul istoric Fabric din Timisoara se va transforma radical in urmatorii ani, in urma unei investitii ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru piete si 14 strazi isi vor schimba infatisarea si functionalitatea.
Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest si cei ai Primariei Municipiului Timisoara au semnat luni contractul de finantare.
Cum doar 14 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile, ca sa duca la bun sfarsit proiectul, Primaria Timisoara trebuie sa puna restul de 20 de milioane de euro.
„Diferenta, cel mai probabil, va fi contractata printr-un imprumut de la BERD sau de la BEI. Avem discutii cu amandoi partenerii, un imprumut care probabil va avea o dobanda de 1% sau sub. Raportat la costul inflatiei, vom da mai putini bani decat luam, in realitate. Deci, si partea de cofinantare este asigurata si discutata”, spunea la inceputul lunii decembrie viceprimarul Ruben Latcau.
Lucrarile din Piata Traian ar trebui sa dureze 2 ani si jumatate si vor transforma zona istorica intr-una moderna si vibranta, cu spatii dedicate comunitatii si acces usor la Canalul Bega, centrul orasului, scoli, gradinite, zone comerciale si alte puncte de interes din cartierul Fabric.
Peste 57.000 mp de spatii publice vor fi reabilitati, incluzand pietele: Traian, Romanilor, Petru Rares si Acad. Corneliu Miclosi, precum si strazile: Bd. 3 August 1919 (partial), str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Lonovici, Str. Rabin Dr. Ernest Neumann (fosta Str. Episcop Joseph Nischbach), str. Dacilor, str. stefan cel Mare (partial), str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (partial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (partial), str. Zavoi, str. Ion Mihalache.
Zonele prin care acum se circula cu masina vor fi reduse la un sfert dedicat traficului auto
Reconfigurarea zonei prevede eliminarea traficului de tranzit din Piata Traian, introducerea unui sistem de sensuri unice si transformarea unor strazi in zone pietonale sau semipietonale. Oamenii vor avea mai mult spatiu pentru plimbarile pe jos, pentru recreere, dar si spatii verzi si locuri de joaca.
Localnicii si turistii se vor bucura de o zona pietonala mai mare cu peste 6.000 de metri patrati fata de cea din prezent. Aceasta va avea mobilier urban si trei fantani arteziene. Spatiile verzi vor fi extinse pana la o suprafata de peste 9.000 de metri patrati, iar peste 350 de arbori noi vor fi plantati in cartier.
Totodata, vor fi construite piste de biciclete pe 5 strazi, iar cea de pe B-dul 3 august va fi cu dublu-sens si cu o latime de pana la 2,5 metri. Suprafata permanent carosabila va fi redusa la un sfert din cea existenta in prezent (de la 30.000 mp, la 7.900 mp).
De asemenea, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat, iar liniile de tramvai din zona vor fi reabilitate.
„Regenerarea urbana a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transforma nu doar infrastructura, ci si calitatea vietii comunitatilor locale. Am vazut cu totii ce beneficii a adus Timisoarei transformarea centrul istoric al orasului, realizata tot cu bani europeni, iar investitia din jurul Pietei Traian este cel putin la fel de ambitioasa. Cu ajutorul ei, nu doar ca vom proteja si revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spatiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil si mai atractiv„, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
Acum, Primaria Timisoara va trebui sa lanseze licitatia pentru gasirea unei firme care sa realizeze lucrarile care vor schimba in parte aspectul cartierului Fabric.
…
Pareri
Timisorenii chiar inteleg ca se vor ingropa 20 000 000 de euro in acea piata ? Toti cei 20 000 000 de euro sunt banii lor : impozite de 10 ori marite ca sa aiba Fritz voturi. Cate bulevarde se puteau repara cu acei bani ? Fritz sparge banii timisorenilor pe proiecte irelevante. Omul ingroapa bugetul Timisoarei in fiecare zi. Peste 4 ani Timisoara o sa fie un oras falimentat complet.
Da dar taxele sunt delapidate de usr deci este in regula. Grav era daca banii erau furati de pnl sau psd !
Si ce daca peste 4 ani Timisoara va fi in faliment complet ? Important e ca am fost destepti si noi am ales alternativa curata si corecta. Noi am vazut lumina numita usr.
Nu e tot USR așa, ci în Timișoara este un caz special unde maestrul Fritz ajutat din exterior de familia sa europeană și din interior de alegătorii naivi care votează poze de pe afișele electorale și mușcă tot felul de momeli, și-a subordonat atât filiala cât și orașul, numind în funcții cheie personaje mai mult loiale decât competente. Acum că este în control total la primărie vom simțit adevarata față a eco-marximului revoluționar al acestui individ.
Lasa pe altii sa planifice, nu te erija in cunoscator.!!
habar n-ai decit sa critici, uita-te ce frumusete de oras iese din bezna anilor.
Bravo Fritz – Tm infloreste !!!
Asa e tovarășe, Fritz este un fruntaș în întrecerea eco-marxistă, erou între eroi, care nu a precupețit niciun efort si a dat totul pentru transformarea orașului conform doctrinei sale vizionare aprobată de organele de partid și de stat.
SA VEDETI CA N-O SA FACA NICI O REGENERARE,ACUM CEVA TIMP SE LĂUDAU USERIȘTII CA REABILITEAZA STRAZILE DIN KUNCZ NU SA MAI REABILITAT,CINE I MAI CREDE SUNT MINCIUNI🤣🤣
Corect. De ce tzipa?
Foarte bine! Cans ussreii modernizeaza, asta inseamna ca darama si pun il loc piste de biciclete si betoane.
Romania , stat eșuat, Timișoara , oraș eșuat. Mulțumiță celor 2 germani care le conduc. Românilor o să le vină mintea cea de pe urmă prea târziu.
Nu le vine minte ca n-are de unde. Dar le va face Recorder un „reportaj” cum ca ei au votat bine🤡😁🤡 insa au fost… dezamagiti. Prostul fudul nu va accepta niciodata ca e doar o bioxycornuta, va gasi „N” scuze pentru alegerile sale imbecile si va da vina pe oricine altcineva decat sa-si asume vreo responsabilitate. Ghinion!🤡😁🤡
Sper sa nu scoata tramvaiele din zona! Nodul ptrc. circulatia tramvaielor a fost gandita de oameni destepti!
Nu va dau detalii justificative. Cei care inteleg este suficient, ptr ceilalti orice justificare este de prisos. In acest moment/ punct, comentariile ar fi de prisos.
Totusi, m-ar bucura ca cei care se ocupa de problema sa aiba un trecut legat de Fabric.
Nu scoate Fritz tramvaiele ca doar nu degeaba le-a comandat galbene. Oricum Fritz a inventat zona pietonala cu tramvaie pentru ca vrea sa transforme cetățenii orașului în sclavi fiscali nemotorizați ca în lumea a treia. Doar tovarășii speciali vor mai aveam mașini cu banii de la stat, evident. Nu degeaba se distruge industria auto în Europa iar taxele de achiziție și import vor deveni exorbitante.
Să se afle cine este câștigătorul licitației
Ati vazut ce case roz sunt in pozele de „dupa”?
Totul va fi roz. Cu mult curcubeu.
Realitatea este alta. Cu XX ani in urma in pta Traian si imprejurimi locuiau „alti oameni” , cu alte obiceiuri … . Vrem sa acceptam aceasta realitate, este OK daca nu, atunci putem sa scriem orice, fara acoperire reala. Vise eroice!
Obs. Vezi de exemplu inclusiv D din anii 1950 (chiar de dupa razboi) si D de azi. Poti vopsi orice in orice culoare daca lipsesc acei „ceva ” care imbraca spatiul.
locuiesc in Traian si ma bucur de aceasta investitie.. ii plin de gunoaie si de masini (coteturi) abandonate sau care ocupa locuri de parcare aiurea.. unii abia au cu ce se imbraca dar au masini parcate in fata casei.
a mai scos si ciuhandu traficul de tranzit prin piata, a montat bariere cu telecomanda, aveau telecomanda tramvaiele si poate aprovizionarea, nu politia si salvarea. dupa cateva luni au falimentat magazinele, barierele erau rupte de cateva ori pe luna. dupa ce majoritatea magazinelor au fost inchise, restrictia de trafic a fost anulata.
cum rezolvi traficul nord sud fara tranzit prin piata? au aviz de la comisia de circulatie? dar de la distribuitorul de curent electric? intr-o randare se vede ca a disparut punctul trafo.
reabilitata sau nu, zona ramane una infecta, populata cu persoane dubioase. nu o sa mearga niciun idealist cu bicicleta in zona pietonala noua. bani aruncati.
nu sunt de aceasi parere cu tine, la fel a fost si cu Piata Unirii, ca omoara afacerile, etc si rezulatatul a fost ca defapt au avut de castigat. nu este nevoie sa tranzitezi Piata Traian , sunt alte varinate, vor fi strazi cu sens unic ceea ce ajuta foarte mult plus ca vor fi strazi pietonale cu acces auto pt riverani. Problema este ca sunt multe case cu acces auto in curte insa nimieni nu isi baga masina in curte, la chestia asta trebuie lucrat.
Nu se poate compara Piața Unirii care este centrul istoric cu Piață Traian unde nu este mai nimic în zonă. Nu se va duce nimeni acolo pentru că practic nu este văd comercial. Și la urma urmei cu ce să vină? Cu tramvaiul? Hai să fim serioși. Lumea se duce unde este acces auto, adică la mall-uri și în zona centrală. Dacă crede cineva că va face la fel de mulți bani în zona Traian cum face în zona centrală se înșeală amarnic. Probabil ca sunt interese imobiliare în zonă ale unui decident și se oferă contracte cu dedicație unor firme prietenoase care știu cum stă treaba cu zeciuiala. Adică bani publici pentru prietenii privați iar noi trebuie să plătim factura prin taxe mai mari și congestii artificiale în trafic. În plus există riscuri majore să rămânem fără bani și lucrările să treneze, depășind cu ani de zile termenul stabilit cum a fost cazul lucrărilor din zona centrală.
Avantajul pe care il are Timisoara fata de alte orase din Romania de marime similara e ca are mai multe „centre istorice”, ce trebuie doar valorificate. (Traian, Maria-Sinaia, Iosefin). Si Unirii in anii 90, inceput de 2000 era destul de trist, daca te uiti si pe Google maps si dai inapoi data, vei vedea diferenta, cate spatii horeca erau, cum aratau strazile…
Prin Traian au inceput sa se miste lucrurile, chiar daca e inca de nisa, au aparut niste spatii interesante in Piata si prin preajma (cum ar fi Fabrik) care atrag tineri. O parte si-au si cumparat apartament in zona. Pentru a imbunatatii cu adevarat zona va trebui investit atat public (regenerare urbana) cat si privat. (fatada cladirilor, spatile comerciale, etc)
Ma rog, nu stiu de ce imi bat capu, oricum orice face Fritz e rau, bani aruncati, etc. Mai bine sa lasam zona in dezastrul actual decat sa imbunatatim zonele istorice.
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”
Corect!
Pe banii astia s-ar putea construi in centru parcari supra sau subterane , cateva mii de locuri. TOC-IO!
Zona se numeste Kosuht ter…in cartierul Fabric …traian e denumirea data de comunisti ..
Si pe tine te chema Ion. Jean e denumirea data de lgbt-istii parinti ai tai , parintele 1 si parintele 2 ?