Medicii de familie care si-au anuntat disponibilitatea de a se implica in campania de vaccinare a populatiei impotriva COVID-19 vor incepe munca in 4 mai.
Serul folosit in cabinete va fi AstraZeneca, insa se vor utiliza si Pfizer sau Moderna, in cazul in care vor fi indeplinite conditiile specifice pentru pastrarea dozelor.
Potrivit unui document emis de Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea, un medic de familie va beneficia de 10 doze de vaccin pe zi, pentru cinci zile lucratoare.
Directiile de Sanatate Publica vor fi cele care vor solicita dozele necesare la centrul regional de stocare, iar acestea vor fi distribuite catre medicii de familie de doua ori pe luna, cu respectarea lantului de frig. Odata cu serul vor fi distribuite si seringile aferente si acele. Tot DSP-urile vor monitoriza stocurile de vaccin si vor opri livrarile catre doctorii care nu au consumat cantitatile repartizate.
Medicii de familie vor stabili un circuit orar diferit astfel incat persoanele sanatoase care se prezinta la vaccinare sa nu se intersecteze cu cele care se prezinta pentru afectiuni acute.
Conform documentului, medicii de familie poarta responsabilitatea organizarii programului de vaccinare si tot ei vor fi cei care vor receptiona cantitatea de vaccin si lotul in Registrul Electronic National al Vaccinarilor, scrie ziare.com.
Persoanele cu varsta peste 65 de ani, cei cu boli cronice si alte persoane din listele medicilor de familie care isi exprima dorinta de a se vaccina vor fi inregistrate de medicii de familie.
Acestia vor putea programa la vaccinare cel mult 10 persoane pe zi, important de mentionat fiind faptul ca acest tip de vaccinare nu necesita programare in platforma STS.
Personalul din cabinet va fi cel care va introduce datele persoanelor vaccinate imediat dupa imunizare in Registrul Electronic National de Vaccinari, si tot cadrele medicale vor urmari timp de 15 minute starea de sanatate a pacientului.
De asemenea, medicii de familie vor face raportarea reactiilor adverse, daca acestea apar.
Va reamintim, la inceputul acestei saptamani, coordonatorul campaniei de vaccinare din tara noastra, medicul Valeriu Gheorghita, spunea ca peste jumatate din medicii de familie din Romania sunt dispusi sa se implice in operatiunea de imunizare a populatiei.
„Este un sondaj efectuat de catre patronatul medicilor de familie si care mi-a fost pus la dispozitie in aceste zile, in care exista o disponibilitate de circa 55% dintre medicii de familie de a participa la acest demers, atunci cand vor fi solicitati in acest sens. Drept pentru care ne asteptam undeva la 50-55%. Sigur, eu imi doresc sa fie acest procent cat mai mare pentru ca cu cat vor fi mai multi implicati cu atat vom putea accelera procesul de vaccinare, insa orice coleg care isi doreste sa participe este binevenit„, a afirmat Valeriu Gheorghita.