Numarul pacientilor infectati cu coronavirus continua sa creasca, iar odata cu el si numarul pacientilor critici, care ajung in faze grave ale bolii, lucru care pune o presiune mare pe sectiile de terapie intensiva din spitale.
Mai ales in conditiile in care in aceste sectii ajung si pacienti in stare critica din cauza altor afectiuni, care „nu au luat pauza pe perioada epidemiei”, atrage atentia Dorel Sandesc, medic ATI, presedintele Societatii Romane de Anestezie-Terapie Intensiva si al comisiei de specialitate din Ministerul Sanatatii, intr-un interviu acordat HotNews.ro.
Cu toate ca s-a vorbit foarte mult despre numarul insuficient de paturi, Dorel Sandesc subliniaza si cealalta parte grava a problemei – deficitul de personal din sectiile ATI, unde exista doar circa 1.000 de medici si in jur de 800 de rezidenti. Acest lucru se poate transforma intr-o „problema majora”, avertizeaza Dorel Sandesc.
Dorel Sandesc este medic ATI, fostul sef al Sectiei de Anestezie-Terapie Intensiva de la Spitalul Judetean de Urgenta din Timisoara, presedintele Societatii Române de Anestezie-Terapie Intensiva, care reuneste medicii ATI din tara noastra, si al comisiei de specialitate din Ministerul Sanatatii.
In România sunt undeva la 1.000 de medici ATI, plus aproximativ 800 de rezidenti ATI. „Dar sunt foarte multe spitale care nu au ocupat schema de personal prevazuta de normele in vigoare. Norme care sunt destul de bune. Cele mai multe spitale au deficit de personal, aici este problema„, subliniaza medicul Dorel Sandesc, in interviul acordat HotNews.ro.
Solutia pe care o vede Dorel Sandesc: angajarea rapida a medicilor, inclusiv a medicilor din ultimul an de rezidentiat, anul V. „Mai ales in conditiile cresterii semnificative a venitului personalului medical si, in special in aceasta zona ATI, in care sporurile sunt mari, sunt tot mai multi medici ATI care doresc sa isi continue activitatea in România.”
Nici in ceea ce priveste paturile de terapie intensiva nu stam grozav, iar presiunea care se pune pe sectiile de terapie intensiva odata cu cresterea numarului de pacienti infectati este mare, pentru ca automat creste si numarul de pacienti critici.
Daca la inceputul acestei crize, in primavara, spitalele românesti aveau in total 3.495 de paturi ATI, dintre care doar 1.730 dispuneau atunci de ventilatoare mecanice, intre timp lucrurile s-au mai imbunatatit – a crescut numarul de paturi si au fost achizitionate inca 400 de ventilatoare, explica medicul Dorel Sandesc.
Intreg interviul il puteti citi pe Hotnews.ro
Pareri
In loc sa dea indicatii pentru intarirea sistemului imunitar, distantare si presiuni asupra guvernului sa blocheze plimbaretii in excursii degeaba, ametitii ca asta vor paturi si doctori in plus.
Sunteti stapin de sclavi ?
CCR a PSD a decis la sesizarea AP al ALDE ca numai parlamentul USL poate opri plimbaretii, guvernul nu poate bloca decat daca ar fi tot USL. „Intarirea sistemului imunitar” e de Nobel cat timp inca n-a stabilit nimeni modul exact de atac al virusului (pentru ca, desigur „OMS a interzis autopsiile si investigatiile” – probabil de-aia s-a scos Trump din OMS, ca sa poata investiga) iar disciplina necesara pentru distantare vine in conflict cu necesitatea defularii frustrarilor. Deci, nu va mai faceti planuri de vacanta in Italia si Spania. Vom avea Italia si Spania aici, in spitale.
Intr-o tara in care majoritatea celor cu drept de vot sunt psd-istotembelizati cu ajutorul A3 si a dobitocilor de moderatori
platiti de ,,varan,,..nu ai sanse sa dezvalui ADEVARUL.Imbecilii ,sclavi pentru citiva euroi in plus,sunt in stare sa spuna si ca Arhanghelul Mihail a adus covidul….daca ,,banul,, o cere…..Drept pentru care,sa purtam masca,sa ne spalam pe maini(si pe gura)si sa dorim ,,covid maxim,, psd……Dupa aia….va fi liniste.