TIMISOARA. Vesti deloc linistitoare vin de la Colterm la inceputul lunii octombrie, in conditiile in care de marti este anuntata pornirea incalzirii centralizate la Timisoara, in functie de temperaturile exterioare.
Societatea de termoficare anunta ca are in acest moment stocuri de carbune pentru aproximativ 45 de zile. Aceasta pentru ca iarna trecuta ardea cam 1000 de tone pe zi pentru a incalzi orasul. Pentru a arde acest carbune, societatea de termoficare a reusit sa inmagazineze cam jumatate din cantitatea stabilita de autoritati. In plus, in aceasta iarna ar putea fi arsa si biomasa, la Timisoara.
„La finele lunii septembrie, stocul de carbune este de 45.000 de tone, urmand ca in perioada urmatoare sa continuam si sa acceleram aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarna (250.000 de tone), cu precizarea ca, la momentul actual, avem contractata intreaga cantitate de carbune, estimata pentru sezonul 2022-2023. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost inmagazinata, pana in prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cat este stabilit de autoritati), cu precizarea ca au fost incheiate opt contracte pentru achizitia de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare in perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind inca necesara contractarea cantitatii de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligentele necesare.
Suplimentar folosirii carbunelui si gazului, in vara acestui an, s-a reusit obtinerea autorizatiei pentru arderea de biomasa, astfel ca, in prezent, se deruleaza si procedurile specifice pentru achizitionarea acesteia„, transmite Cristian Amza, administratorul special al Colterm .
Cat priveste inceperea furnizarii caldurii in locuintele timisorenilor abonati la sistemul centralizat, reprezentantii Colterm precizeaza ca vor tine seama de cat de cald va fi afara in urmatoarea perioada.
„De marti, 04.10.2022, pornim sezonul de incalzire 2022-2023, cu mentiunea ca vom furniza agent termic pentru caldura la parametrii corelati cu temperaturile exterioare. in acest sens, precizam ca, in situatia in care temperaturile diurne vor continua sa se mentina ridicate pentru acest interval, o sa furnizam caldura cu anumite restrictii„, adauga Cristian Amza.
Reprezentantii Colterm transmit si ca, asa cum anuntase administratia Fritz inca de acum o luna, e posibil sa creasca pretul gigacaloriei la Timisoara in plina iarna, daca Guvernul nu introduce furnizorii de agent termic in sistem centralizat in schema de plafonare a pretului la curent electric.
Totodata, nu este exclus nici ca la Timisoara sa ramana iarasi in frig locuinte, scoli ori spitale.
„Dorim sa facem si pe aceasta cale un apel catre factorii decidenti, in speta parlamentarii din Camera Deputatilor, pentru indreptarea erorii aparute la inceputul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic in sistem centralizat au fost eliminati din schema de plafonare a pretului pentru energia electrica. Lasarea termiilor in afara acestei scheme va conduce la cresterea preturilor pentru energia electrica cu pana la 500%, punand astfel presiuni semnificative pe actualizarea pretului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitand insasi functionarea in regim de continuitate a activitatii„, mai transmite administratorul special al Colterm Cristian Amza.
Pareri
Tot pe carbune ? Carbunele era cel mai mare dusman ? Cum se poate sa ramanem pe carbune ? Nemtii ne-au inchis minele promitand ca o sa fie gazul ieftin, si acum ne-am intors la carbune ? Neam de tolomaci condus de hiene care profita.
Si ce a raspuns Robu? Tot asa? Dar putin ce ti-a zis? Ca nemtii ti-au inchis minele? Alea de unde ne aprovizionam? Aha.
Foarte tare iar trec scolile si gradinitele in online !
las ca apelam la oltencele fierbinti din oras ca si asa sunt multe si ne tin ele de cald .
OT. Crede că 250 000 de tone se aduc cu niste căruțe. Ăștia habar nu au de unitățile de măsură. Mai nou am constatat ca nici inginerii nu le pricep. Păi dacă zilnic centrala mănâncă 1 000 de tone, asta inseamna ca zilnic trebuie 100 de vagoane. Pentru toată cantitatea necesară ( daca e corecta) ar trebui 25 000 de vagoane. Mai, desteptilor, astea nu se pot extrage intr-o zi si nici aduse într-o zi. Trenuri, după trenuri trebuie să ajungă în halda de depozitare. Mai ganditi si voi, caci de aia aveti cap, nu ca sa nu va ploua în gât.
Matematicianule 1 vagon are peste 50 de tone. Încearcă să recalculezi
Tu esti unul din ala care nu cunosti unitățile de măsură, fizicianule sau inginer de tip nou. Eu ma refeream la unitatea de măsură pentru mase mari, adică 1 vagon =10 tone. Se pare ca tu nu ai auzit despre asemenea unitate de masura. Si daca ar încape într-un vagpn CFR 50 t, tot trenuri multe ar trebui. Asa ca fa bine si punete la punct cu unitatile de masura si pe urma poti casca gura aia imputita.
Tovarășul idiot prost ce ești asta îți spuneam că 1 vagon=50t.Ogarnitura de tren are în componenta 25 de vagoane. Gură împuțită, creier ars gândește că este cărbune nu penele din duna lui mâța
Ai dreptate.
45000 don 250000 înseamnă cca 1 / 5 … 1 / 6 din necesar.
Luni de incalzire ramase : 5 + 1 /2 + 1/2 = 6
Viteza de actualizare a stocului va fi (?) de 45000 tone sau mizam pe un plus de gaz la prețul de 6 – 8 ori prețul de anul trecut.
Deci pana in 15 .. 20 noe totul este asigurat. Urmează completarile curente, estimate.
Sa fim insa otimisti si sa speram ca EU, Bruxelles – ul, va face ce trebuie!
Dun spiro, spero (in RO transpiro, respiro, sa nu dai ortul popii).
In vremurile comuniste toate ziarele, telejurnalele si filmele doar despre astea vorbeau: eficienta intreprinderilor, productivitatea, realizarea planului, aprovizionare, etc. In filmele capitaliste era vorba de dragoste, crime, intamplari de vacanta, incurcaturi comice, de multe ori habar nu aveam ce si unde lucreaza personajele principale. Colterm-ul e important pentru Timisoara pentru ca incalzeste zeci de mii de case, spitale si scoli. Mie sa-mi spuneti (eventual) daca NU are bani sa-si cumpere combustibil si daca are de unde s-o faca. Mi-e pana peste cap sa aud saptamanal ce mai face Colterm-ul, de parca ar fi un personaj din „Tanar si nelinistit”, e un fel de hartuire psihologica. Despre Aquatim aud o data pe an, si apa e importanta, mori dupa 4 zile daca nu o ai, si nu poate fi inlocuita cu nimic altceva.
Si daca tot ne dam cu totii specialisti in Colterm: consumul zilnic e de 700-800 tone pe zi, cand e frig. Adica cele 45.000 tone existente in depozite s-ar putea sa ajunga 2 luni, pana la inceput de decembrie. Pana atunci se mai incaseaza bani, se mai cumpara combustibil. Plus ca, daca am eu dreptate, Putin nu apuca Craciunul.
Poate i se pregătește si lui ceva de Crăciun, ca si lui Ceausescu.
Daaaa…. parca in alti ani , la inceputul iernii era toata cantitatea de carbune in stoc si apa clocotea in cazane nerabdatoare sa ne incalzeasca caloriferele .
Doar specialisti pe aici , in pandemie toti stiam ce si cum , cu razboiul tot asa , cu termoficarea la fel .
Dragi Timisoreni.
Nu inteleg dece tot criticati echipa mea din Primaria Timisoara
Noi ne am pregatit foarte temeinic pentru iarna 2022-2023, am cumparat 10000 tone praf de carbune de la Arad,am inchiriat o gara la Motru,avem contracte incheiate pentru toata cantitatea de carbune si gaz pentru,si in caz daca nu se vor respecta contractele vom cere penalizari pentru nerespectarea contractelor. Mai ramine o problema minora sa gasim un furnizor de carbune si gaz. Dar va asigur ca vom avea aceiasi caldura si apa calda ca iarna trecuta.
Adică stăm în frig că iarna trecută, domnule primar?
Ești cel puțin naiv…
Stirea cu arderea de biomasa este tare. Ne intoarcem la balegar si paie. Sau ,poate, avem destule paduri.