TIMISOARA. Indiferent daca au terminat un liceu teoretic sau unul tehnologic, lipsa diplomei de bacalaureat reduce considerabil sansele absolventilor de a se angaja. Multi dintre ei se orienteaza spre scolile postliceale, altii se inscriu la somaj.
La nivel local nu exista o statistica clara a absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat care s-au inscris pentru ajutorul de somaj, in acest an.
Conform celor realizate la nivel national, judetul Timis se afla la coada clasamentului in ceea ce priveste numarul somerilor proveniti din aceasta categorie: putin peste 100 de liceeni s-au inscris pentru indemnizatia de somaj.
Conform legislatiei actuale, absolventii de liceu care, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu reusesc sa se incadreze in munca, beneficiaza de indemnizatie de somaj, in cuantum de 50 la suta din valoarea indicatorului social de referinta, pe o perioada de sase luni.
Indemnizatia de somaj nu se acorda automat tuturor celor care nu si-au gasit un loc de munca, ci la cerere.
Problema este una compexa. Multi dintre cei care nu au luat BAC-ul se bazeaza pe sprijinul parintilor si se pregatesc sa-si mai incerce o data norocul anul viitor. Altii considera ca se pot descurca si fara aceasta diploma, multi dintre ei incercand sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate. Scolile post liceale sunt o alta varianta pentru aceasta categorie de tineri.
Invatamantul post-liceal cuprinde atat scolile de stat, cat si cele particulare. La stat, locurile pot fi cu taxa sau fara taxa. La stat au fost prevazute 22 de clase pentru acest tip de invatamant, cu 723 de elevi. Cea mai cautata meserie este cea de asistent medical generalist, diploma pentru aceasta fiind obtinuta de absolventii claselor cu profilul “sanatate si asistenta pedagogica”. Acest lucru a fost sesizat rapid de reprezentantii scolilor postliceale particulare, care au organizat nu mai putin de 21 de clase cu acest profil, orientandu-se rapid spre domeniul cu cea mai mare cerere.
In invatamantul postliceal de stat au mai fost organizate clase cu profil economic, agricol, de electronica si automatizari, energetica sau de estetica.
Interesant este faptul ca absolventii liceelor tehnologice ar putea avea un avantaj pe piata fortei de munca in fata celor care au terminat un liceu teoretic. Asta, deoarece ei obtin un certificat de calificare profesionala. Acesta nu este conditionat de promovarea examenului de Bacalaureat. In baza lui, absolventii se pot angaja in domeniile pentru care s-au pregatit in liceu. Multi patroni sunt insa reticienti. Chiar daca nu exista o baza legala pentru acest lucru, considera ca un absolvent de liceu fara Bacalaureat nu este potrivit pentru posturile libere din firmele lor, asa incat absolventii sunt refuzati la angajare.
Scolile profesionale pot fi o solutie pentru reducerea numarului de absolventi fara Bacalaureat care nu isi gasesc un loc de munca, dar asta doar in conditiile in care elevii si parintii lor sesizeaza din timp faptul ca nu sunt pregatiti pentru Bacalaureat si opteaza sa intre in clasa a X-a la profesionala. Cei care nu o fac, pierd ocazia, deoarece, conform legislatiei, invatamantul profesional nu mai poate fi urmat de un absolvent de 12 clase, din cauza varstei.
Pe de alta parte, daca un elev opteaza pentru invatamantul profesional, el poate mai apoi sa-si continue studiile, la zi sau la seral, pentru a absolvi liceul. Astfel ar ajunge sa sustina Bacalaureatul avand, in acelasi timp, o calificare care poate cantari greu in gasirea unui loc de munca.
In acest an, in judetul Timis, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 54.41%, in sesiunea de vara si de aproape 27% in toamna.