TIMISOARA. In in urma cu cateva luni apareau in spatiul public imagini ingrozitoare cu un salon de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, in care peretii erau scorojiti, iar mobilierul imbatranit.
Conditiile in care erau tinuti niste pacienti la sectia de Pneumologie starneau revolta in sanul opiniei publice. Situatia era recunoscuta de catre conducerea spitalului, insa ceea ce nu s-a spus atunci apasat era ca unitatea medicala este in plin proces de modernizare, iar bolnavii, in numar mare, nu puteau fi trimisi la alt spital, intrucat sunt prea putine de infectioase in toata tara si erau sub tratament.
In scurt timp insa, imaginile de groaza vor fi istorie, a spus managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, medicul Voichita Elena Lazureanu in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studioul HDV.
„Era reala, din pacate, acea imagine pentru ca la noi toate lucrarile de reabilitare a Pneumologiei au inceput candva la sfarsitul anului trecut si din pacate nu am reusit nici pana la aceasta data sa le finalizam, preconizam ca vor fi gata candva in iulie. Acele imagini care au fost luate, asa cum am spus si atunci, au fost cumva trunchiate, pentru ca desi intr-adevar paturile erau vechi, noptiera era veche, geamurile erau noi, usa era noua, parte din mobilier era deja venita, dar din pacate pana la acel etaj, la acel salon, nu s-a ajuns. Lucrarile au mers in continuare. Parterul si etajul 1 sunt aproape gata. Mai avem doar etajul 2 de la Pneumologie de facut. Am igienizat doar acele saloane, dat cu tifel, dar ele intra in reabilitare completa. Pe jos se va turna acea suprafata medicinala si rezugravirea completa cu reamenajare, si apoi paturile cu noptierele, care vor veni nou-noute, bineinteles impreuna cu saltele, si am inceput deja licitatia in SEAP pe tot ce inseamna asternut nou. In saloane vechi mai sunt pacienti internati, dar ele au fost rezugravite„, a explicat managerul spitalului.
Managerul Spitalului de Boli Infectioase isi cere scuze fata de pacientii si apartinatorii care au ajuns in saloanele nerenovate.
„Noi nu am renovat acele saloane doar pentru ca ele urmeaza sa intre intr-o reabilitare completa. Este oarecum un non sens sa repari ceva de mantuiala cand stii ca in luna urmatoare, in urmatoarele 2 saptamani, acolo se va intra cu o lucrare masiva si de durata si care sa aibe sens. Noi acele saloane nu le-am luat in calcul in a pune pacienti acolo, dar daca pacientul vine, solicita internarea, avem chiar si un consimtamant in care i se aduce la cunostinta ca suntem in lucrari de reabilitare. Intelegeti ca nu vor fi conditiile hoteliere ideale, dar lumea vine pentru actul medical. Noi cu asta ne mandrim, cu asta iesim si pe asta marsam. Pe faptul ca actul medical, in ciuda faptului ca conditiile hoteliere acum, temporar, si dupa 50 de ani de functionare a spitalului se misca. Mie mi se pare ca din punct de vedere civic, al unitatii sociale, ca nu e frumos sa dai cu piciorul si sa pui intentionat acele poze, cand tu stii ca bunicul, unchiul, tatal tau, fiul tau, este internat, tratat, este considerat un om bolnav care are nevoie acum de ingrijire. Nu l-am trimis nici la Resita, nici la Hunedoara, nici in alta parte. Am tinut oamenii, mai ales cei din judetul Timis sa ii tratam, sa incercam sa ii facem bine, sa ne dam silinta sa facenm actul medical in ceea ce inseamna el 100%, lasand conditiile hoteliere ca pana nin iulie, si repet, eu cred ca aceasta igienizare de mantuiala, si imi asum ce spun, nu e chiar cel mai bun lucru stiind ca in intervalul imediat urmator acest lucru se va face… Noi ne-am asumat conditiile hoteliere, in conditiile in care am vrut sa facem ceva bun. Pot sa inteleg reactia apartinatorilor. Dar cand vezi ca se lucreaza, ca sunt saloane impecabile si vezi ca lucrurile vin catre zona, si ne cerem scuze si doamnei si pacientului, pentru acele conditii, si pentru toti pacientii care ar fi trebuit sa stea, si inca parte dintre ei, din nefericire, mai stau. Cu toata consideratia ne cerem scuze pentru ca am putea fi noi, sau cineva al nostru care sa fie acolo. Evident ca m-ar fi deranjat, daca as fi fost in locul doamnei (apartinatorul care a fotografiat saloanele n.r.). Dar, daca vezi ca se lucreaza, ca nu sunt doar niste cuvinte aruncate, ca o sa facem, ca sunt muncitori, ca sunt materiale, trei sferturi din sectie e facuta, poate ca nu e cel mai corect lucru sa faci asa ceva. Imi cer scuze tuturor carora conditiile hoteliere nu le-au fost cele asteptate intr-un spital in 2018„, a spus medicul Voichita Elena Lazureanu in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Medicul spune ca in vara vor avea loc primele mutari de sectii.
„Pe la mijlocul lui iulie incercam sa ne mutam catre sectiile de boli infectioase, unde o parte din Pediatrie a fost reamenajata cu ajutorul unei investitii private, a unui ONG, ei ne-au ajutat, si au mai ramas inca 2 etaje si jumatate de la boli infectioase de reamenajat si, in a treia faza, mai avem corpul administrativ, unde am zis ca, dupa ce terminam de amenajat pentru pacienti si conditiile hoteliere vor fi rezolvate, sa trecem si la corpul administrativ„, a precizat medicul Voichita Elena Lazureanu.
Lucrari ample la Spitalul de Boli Infectioase se fac si in alte structuri ale unitatii medicale.
„De aproximativ un an au inceput lucrarile la noi in curte. Este vorba de un proiect foarte amplu. Este vorba de statia de epurare care era extrem de necesara spitalului, sa nu mai deversam in canalizarea publica tot ce avem noi. Deci e acea statie de epurare, parcarile si refacerea cazanelor, a tot ce inseamna infrastructura termica. Si atunci refacand toata aceasta infrastructura curtea arata ca dupa bombardament pentru ca nu sunt gata. Acum avem noroc si nu mai ploua si este uscat si trebuie curatat doar praful, dar e foarte greu sa intretinem curatenia asa cum trebuie intr-un spital de boli infectioase, mai ales ca tot noroiul sa fie curatit cat de trebuie. Din pacate, lucrarile trebuiau finalizate in decembrie 2017, dar au fost diverse probleme, unele descoperite chiar la fata locului in momentul in care s-a inceput sapatul. Au fost multe intreruperi de santier, nu au avut voie sa lucreze pana nu s-a refacut, nu s-a reproiectat, pana nu s-au reluat alte cote, alte masuri, si atunci suntem in aceasta situatie in care trebuia sa fim terminati de aproape o jumatate de an, cam suntem pe la mijlocul lucrarilor. Pe langa aceste lucrari externe, Primaria ne ajuta in reabilitare cu toate lucrarile de investitii, toate sunt ale Primariei prin Colterm, iar pe partea de investitii, de aparatura, pentru anul trecut in jur de 1,5 milioane de euro, cam atat a fost investitia, iar pe anul acesta incercam sa o dublam„, explica managerul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara.
Cladirea principala in care functioneaza unitatea e din 1930, ceea ce face extrem de dificila reamenajarea la standardele de astazi ale unui serviciu medical.
„S-au facut mai pe bucatele si nu pe investitii foarte mari, fiind o cladire veche, s-a deschis in 1930. Investitia este foarte mare pentru ca trebuie schimbat tot ce inseamna sistem electric, termic, toalete, calorifere, regandit intregul flux medical pentru ca normele Directiei de Sanatate Publica sunt din ce in ce mai severe si atunci trebuie o investitie masiva in acest cladiri foarte vechi„, mai explica Voichita Elena Lazureanu.
Fiecare loc din spital este exploatat la maxim intrucat e singurul de boli infectioase din partea de vest a tarii, insa vin foarte multi pacienti si din judete indepartate, increzatori in actul medical.
„In toata partea de vest e singurul spital de infectioase. Sunt cateva compartimente mici in Deva, Hunedoara, Resita si in Arad, dar sunt doar compartimente. Spital de boli infectioase si pneumoftiziologie exista doar la noi. Pe langa faptul ca avem pacienti internati din toate cele 4 judete, Timisul si celelalte trei arondate, practic noi avem din toata tara. Cred ca nu exista judet din tara de la care sa nu fi avut pacienti, care au venit fie de buna voie, adica au dorit sa vina sa se interneze la noi, fie au fost transferati prin SMURD, Ambulanta si asa mai departe catre spitalul nostru. Adresabilitatea este foarte mare, iar noi fiind singurul spital din vestul tarii nu avem unde sa ii trimitem mai departe. Nu putem sa ii trimitem acasa pentru ca mare parte din ei sunt bolnavi infectiosi, nu avem unde sa ii trimite la un alt spital, si nici nu pot fi reprogramati. La acesti pacienti nu le poti spune <faceti tuberculoza, de exemplu, peste o luna, o meningita peste doua luni, scarlatina peste 5 luni, hepatita doar peste 2 saptamani, pentru ca acum nu putem>„, a mai spus managerul unitatii medicale.
Cum nu exista deocamdata nicio sansa ca acest spital sa fie mutat intr-un spatiu nou, iar pacientii sunt tot mai numerosi, singura solutie este o extindere.
„Pe an avem in jur de 6.800-6.900 de pacienti in spitalizare continua si cam cel putin tot atatia in spitalizare de zi. Spitalizare continua inseamna internati mai multe zile. Dintre acestia, undeva la 20% sunt pacienti de terapie intensiva. Avem 9 paturi de terapie intensiva care deservesc si blocul operator, deci anestezie-terapie intensiva, 4 asemenea paturi in compartiment, si pe langa acest pacienti in spitalizare continua si spitalizare la zi, mai este ambulatoriul, care deserveste atat bolile infectioase, cat si pneumoftiziologia, cat si separat alergologia. Sunt foarte putine aceste paturi. Sa ne gandim ca populatia imbatraneste, odata cu imbatranirea sunt multe co-morbiditati, multe infectii asociate, este patologia asociata pacientului varstnic, care greveaza foarte mult peste bolile infectioase, care le fac sa fie mai severe si pe o durata mai lunga. Iar pacientii din spitalul nostru, mai ales cei de plamani, aceia necesita ventilatie mecanica din ce in ce mai frecvent, pe o perioada din ce in ce mai lunga, cu afectiuni din ce in ce mai severe avand in vedere aceste co-morbiditati. Nu este suficient. Lucrurile s-au mai schimbat. Noi am plecat de la compartimentul cu 4 paturi, am ajuns la 9. Speram ca in viitorul cat de apropiat, poate intr-un an sau doi, sa crestem si sa ne diversificam pe partea asta de anestezie-terapie intensiva. Mai avem un proiect de o cladire, de reamenajare sau de regandire a acelei cladiri de la parter sa facem un P+2 si acolo vom avea posibilitatea sa ne extindem si eventual sa mutam chirurgia si anestezia-terapia intensiva intr-un singur monobloc. Este o investitie sigura. Banii vin de la Primarie si e o investitie separata. S-a facut studiu de fezabilitate, s-a facut proiectarea, urmeaza ca in cursul anului acesta sa incepem constructia in sine„, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infectioase.
Medicul Voichita Elena Lazureanu, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
INTERVIURILE TIMISOAREI cu Lazureanu Elena Voichita, manager al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumofiziologie "Dr. Victor Babes" TimisoaraParticipă și tu la singura emisiune interactivă transmisă pe Facebook din #Timisoara punând în direct întrebari invitatului din această seară.Moderatori: Ciprian Voin si Petre NicoaraEmisiune transmisa #LIVE vă așteptăm în direct cu sugestiile și comentariile dvs pentru invitat.
Publicată de Orasul Timisoara pe 19 Aprilie 2018
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.