Discursul Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei: despre batrani, politica si despre Europa! Citeste aici tot discursul Majestatii Sale!

Regele Mihai al Romaniei a vorbit de ziua lui in Parlament, in fata tuturor deputatilor si senatorilor. A fost primul sau discurs in fata forului legislativ dupa mai bine de 60 de ani. Citeste mai jos ce a spus!

Regele Mihai a sosit, marti dimineata, la Parlament, insotit de membri ai familiei regale. A fost intampinat de presedintele Senatului, Mircea Geoana si de Garda de Onoare. Regele Mihai si familia regala au plecat de la Palatul Elisabeta in jurul orei 09.00. Coloana oficiala a trecut pe Calea Victoriei, prin fata Palatului Regal.

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a deschis sedinta: „La multi ani, Majestatea voastra! Prezenta in Parlament a Regelui este o dovada de impacare si de recunoastere a trecutului. Este dovada continuitatii istorice a faptului ca perioada comunista este inchisa. in acest moment aniversar aduc o reverenta fireasca la implinirea celor 90 de ani de viata. Suntem aici sa ne cunoastem si sa ne recunoastem trecutul. Salut prezenta tuturor grupurilor parlamentare.”

Regele Mihai:

   „Doamnelor si domnilor senatori si deputati, sunt mai bine de 60 de ani de cand m-am adresat natiunii romane din Parlament. Am primit cu bucurie invitatia. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru. Ultimii 20 de ani au adus democratie si libertati. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii. Mersul Romaniei europene are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre UE si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea pentru libertate in legislativul romanesc de dupa 1989. Politica e o sabie cu doua taisuri. Garanteaza democratia daca este practicata in respectul legii. Politica poate aduce insa si prejudicii cetateanului. Multe domenii din Romania gospodarite compentent si liber au reusit sa mearga mai departe in ciuda crizei economice.
    Sunt mahnit ca oamenii batrani si bolnavi trebuie sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura. Scoala este si va fi o piatra de temelie. Vom continua sa facem ce am facut intotdeauna. Vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei.
    Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica, ci si de un simt al datoriei, iubire de tara. Sunt criteriile principale ale vietii publice. Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta.
    Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre.
    In 1989, in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate de pe toate meridianele globului.
    Romania si toate tarile din Europa au nevoie de carmuitori respectati. Nu trebuie uitati romanii si pamanturile care ne-au fost luate.
    Europa de azi e un continent in care popoarele nu se schimba ca urmare a deciziilor politicienilor. Sta doar in puterea noastra sa facem tara puternica si admirata in lume.
    Nu vad Romania ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o imprumut de la urmasii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”

Discursul a avut loc cu ocazia celei de a 90-a aniversari a fostului suveran.

La sedinta solemna a Parlamentului au fost invitati sa participe presedintele Romaniei, fosti sefi de stat, consilieri prezidentiali, Guvernul, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, presedintii Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Curtii de Conturi, ai inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Romane, Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Asociatiei Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, membri ai corpului diplomatic.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ce atata tam-tam cu asta? mai are putin si se duce, lasati-l sa moara linistit, nu-l mai tarati la parlamentarii tembeli

  2. un cacat de discurs in fata unei gramezi de hoti si tradatori de neam si tara..P.S. Nu-i spun la multi ani unui nenorocit de om care vrea doar bogatiile tarii

  3. Nu stiu daca e mai bine cu monarhie, stiu ca acum nu e bine. Nu stiu cat au furat ASTIA, dar stiu ca de cand a venit in tara, familia regala, doar revendica, si primeste. Nu stiu cat a avut inainte si nici cat a primit, stiu ca daca primesc inapoi tot, e foarte putin fata de cat au furat ASTIA. Si mai e ceva ce nu stiu, si anume, m-am nascut, m-am educat si muncit pana acum 21 de ani in comunism, de 21 ani in asa zis capitalism, care au furat mai mult, ceilalti sau astia. Din momentul in care au inceput retrocedarile nu pot sa inteleg un lucru, si anume: sa luam cazul in speta, Regele Mihai. Abdicarea lui in 1945 si confiscarea averilor. Se intoarce dupa 45 de ani, intoarcere la care nu a avut nici un merit ca a putut sa o faca, meritul fiind al nostru, si primeste o parte din avere. In momentul abdicarii, eu nici macar nu existam, am aparut dupa vreo 12 ani. Ceea ce nu inteleg, este, de ce trebuie sa muncesc eu acum, sa-mi platesc taxele si impozitele, bani de unde familia regala au fost despagubiti ? Cum e posibil sa ma nasc dupa 12 ani de la o nedreptate, pe care nu am avut cum sa o influentez, DATOR, si cui, unei persoane pe care nici macar nu o cunosc, chiar daca a fost rege. Ce vina am eu ca, si foarte multi ca mine, niste indivizi, l-au furat pentru anumite motive. Sa plateasca ei. Acest lucru e valabil in toate cazurile de retrocedari. Acest gen de despagubiri se poate face in cazul in care au trecut 2,3,4 sau 6ani, nu 50 de ani, adica o generatie. Eu mai stiam ca istoria costa nu recompenseaza. In cazurile de retrocedari, am ajuns sa platim despagubiri unor mostenitori, atentie, proprietarii de drept nici nu mai exista. Cum e posibil. Ce datorii am eu fata de acesti indivizi, care nici macar ei nu erau nascuti in acea vreme. Cu siguranta, daca cautam cu atentie, romanii au luat ceva ce nu le apartineau dacilor. Oare nu e normal, in cazul in care gasim, italienii de azi sa ne despagubeasca ?

  4. Tot Catalin si am 42 de ani. Iar tu tizule daca gandesti si simti ce ai scris o sa fi superior multor superficiali. Sa sti ca ne civilizam iar valorile var invinge.

  5. Cineva facea o paralela intre R.Mihai si Antonescu… Pai Maresalul a ales o moarte demna, cu ultimele cuvinte „Traiasca Romania!” regele a ales… 2 trenuri sa plece in Elvetia! Ce a facut el pt noi timp de 50 ani, cand comunistii ne distrugeau orice urma de demnitate!
    Pacat ca acest ex rege nu s-a ridicat la nivelul lui Carol I si ferdinand !

  6. singurul care trebuie sa conduca festivitatile de 1 dec.2011 la arcul de triumph este regele Mihai I nu golanii ca astazi 30 noem,2011

  7. regele Mihai I nu intamplator a vorbit caci odata cu zisa cadere a comunismului ideea de republica s-a anulat adica RPR,si RSR ,caci instaurarea republicii s-a datorat actului ede la 30 dec.1947 semnat de stalin urss care nu mai exista etc,asadar monarhia este in drept fapt sustinut si de ion antonescu

  8. Regele Mihai I are dreptate intrucat bolsevicii securisti basescu,boc, iliescu,ponta ,crin au tras de sfori ,la fel bolsevicii pdl,psd,udmr,pnl care ce-au zis ii pacalim si iar casigam alegerile cu securistii nostri