TIMISOARA. Ani de zile a fost disputat in instanta, apoi s-a vandut si revandut, iar in tot acest rastimp a zacut ca o carie in, poate, cea mai frumoasa strada din centrul istoric al Timisoarei. Vorbim de ruina de pe strada Eugeniu de Savoya 16, colt cu E. Ungureanu.
Candva locul i-a apartinut femeii de afaceri Rodica Vlad, care a dorit sa construiasca in loc un hotel, insa, spunea ea, fostul primar Gheorghe Ciuhandu s-ar fi opus cu toate fortele si i-ar fi pus bete-n roate, nemultumit de proiect, socotind ca nu respecta arhitectura zonei.
Proprietara s-a razboit cu primaria in justitie mai bine de 11 ani, iar in cele din urma s-a lasat pagubasa si a vandut ruina unui cetatean italian, in 2000. Nu s-a miscat un deget cu anii, iar arcadele de caramida, singurele ramase in picioare din ceea ce a fost candva o constructie de poveste s-au degradat si mai tare, in spatele unui gard de tabla rupt, mazgalit si adesea acoperit cu afise spalate de ploi si vant.
A trecut timpul, iar terenul a ajuns in mainile unui nou proprietar care a decis sa investeasca si sa scoata la lumina locul dezolant.
A fost intocmit deja si un proiect care cuprinde atat restaurarea putinelor ramasite din imobilul istoric de altadata si punerea lor in valoare, la subsol si parter, dar si construirea a doua etaje si a unei mansarde.
La parter ar urma sa functioneze un restaurant, un spatiu de depozitare si spatii comerciale, iar la etaj sa fie amenajate apartamente.
Au fost chiar gandite 3 variante de fatada pentru ambele laturi, catre Eugeniu de Savoya si catre strada Ungureanu.
Timisorenii sunt chemati sa-si spuna parerea despre acest nou proiect care ar reda strazii frumusetea de odinioara si ar indeparta o pata de pe obrazul orasului.
Observatiile vor putea fi transmise in scris la Serviciul Relationare Directa cu Cetatenii (cam. 12) a Primariei Timisoara sau pe adresa de e-mail [email protected], pana la data 19.03.2020.
Consultarea documentatiei poate fi facuta la sediul administratiei publice, Directia Generala de Urbanism – Serviciul Certificari si Autorizari, cam. 213, pana in 19 martie, orele 8.30 – 10.30 (marti, miercuri, joi) si 14.00 – 16.00 (marti – joi).
Intalnirea cu proiectantul va avea loc la sediul Primariei Timisoara – Direcția Generală de Urbanism – cam. 213, în data de 10 martie, intre orele 14.00-15.00.
Intreg proiectul poate fi consultat si AICI.
Pareri
Ce ar fi daca s-ar reconstrui acea „ruina” care a rezistat celor doua conflagratii dar nu si culturii neo-liberale (Betonul e frumos)! La fel se intimpla cu casa Mule si alte vestigii ale trecutului apasator (de care le e rusine celor de dincolo de munti). Mai bine otel si sticla ca shela de petrol sau extraordinara harababura din Piata Consiliului Europei. Da, acele cladiri sunt frumoase nu Palatele grotesti din centrul orasului: Lloyd’s, Loffler… Nu?!
Ce atitudine gaunoasa ai, Radule.
Proiectele nu au nimic de-a face cu stilul arhitectonic al arealului respectiv. In Germania, așa ceva s-a făcut în anii 60-70… iar acum sunt considerate ”Bausünde” – greșeli grave, execrabile…
+ Restaurarea ‘ruinei’!!
Il sustin pe Claudiu in totalitate.Proiectul nu are de a face cu zona respectiva.
Chiar o fi greu de facut o cladire la care inaltimea etajelor sa fie similara cu a cladirilor din jur si decoratiile exterioare sa fie in stilul anului 1900?
Cine sa faca asa ceva nu avem proiectanti , si mai ales mesteri care sa stie sa lucreze la astfel de cladiri . Sa va uitati cu atentie la cladirile renovate din zona sa vedeti ce spoiala este facuta nici macar tencuiala nu este finisata unele deja au inceput sa se coscoveasca mai ales la temelie . A se vedea cladirea in care functioneaza Pizzeria Cora si nu numai ! De cand a fost reabilitata zona au aparut probleme cu igrasia deoarce noul pavaj a fost pus mai sus decat vechiul asfalt plus ca mesterii adusi au astupat si gurile de ventilatie a cladirilor din zona . A fost scandal si in presa pe tema asta .
Timisorenii chemati sa-si spuna parerea ca oricum nu se tine cont de ea!