Doar 4 oameni consultati pe zi in cele 17 centre medicale de permanenta din Timisoara. Prefectul Mihai Ritivoiu: Cheltuielile nu se justifica, sunt aproape 7 milioane de euro pe tot judetul intr-un an. Vedem ce inchidem

TIMISOARA. O parte dintre centrele medicale de permanenta din Timis ar putea fi inchise in viitor, din cauza numarului scazut de pacienti care apeleaza la ele si a costurilor ridicate.

CITESTE SI: Prefectul de Timis il contrazice pe Dominic Fritz: Primaria Timisoara nu a fost amendata pentru un gard din 2016 in Parcul Copiilor, ci pentru dezastrul de acum din locurile de joaca

In prezent, in judet, sunt operationale 47 de centre medicale de permanenta, dintre care 17 sunt in Timisoara. Cabinetele sunt deschise timp de 17 ore, de luni pana vineri, si de 24 de ore in zilele de weekend, dar si de sarbatori.

Avand in vedere costurile ridicate, aproape 7 milioane de euro pe an, dar si numarul scazut al oamenilor care sunt consultati, prefectul Mihai Ritivoiu vrea mai putine asemenea cabinete in viitor.

Fiecare centru ne costa 15.360 de lei pe saptamana si 61.440 de lei pe luna. 47 de centre ori 61.440 de lei, ne costa 2.887.000 pe luna, adica 570.000 de euro, iar pe 12 luni inseamna 34.652 de lei, respectiv 6.930.000 de euro.
Am luat indicatorii si m-am uitat la fiecare centru cate interventii, cate situatii de urgenta avem, de cate ori a fost chemata ambulanta. In Timisoara numarul mediu de pacienti consultati zilnic este de 4, in Lugoj de 3, si in periurbanul Timisoarei este de 6. Numarul total de pacienti pentru care s-a solicitat ambulanta este de 110.
Deci pentru 100 oameni dusi cu ambulanta, pe periurban 18, noi cheltuim niste milioane de euro pe an. Nu exista nicio legatura intre numarul de pacienti tratati si sumele de bani decontate, se plateste la ora, fie ca e sau nu de lucru. Eu salut aceasta initiativa veche de 20 de ani si implementarea ei in niste zone rurale, cum ar fi Buzias, care nu are nici spital si care ar trebui sa aiba o permanenta. Dar sa tii in Timisoara si in periurban 22 de centre de permanenta cand avem doua urgente la Spitalul Judetean si la Municipal, mie unul mi se pare nefiresc
„, spune Mihai Ritivoiu.

Prefectul de Timis precizeaza ca, deocamdata, niciun asemenea cabinet nu va fi inchis, dar o decizie se va lua dupa ce vor fi facute mai multe verificari.

Voi dispune azi un control extins la aceste centre, unde o echipa mixta formata din reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, Casa de Asigurari de Sanatate si Prefecturii sa verifice raportarile, activitatea, calitatea serviciilor, realizarea actului medical in timpul acelor ore si prezenta fizica a pacientului. Sunt anumite centre care au 2 pacienti pe zi in Timisoara, iar o cheltuiala din aceasta pe luna mi se pare neadecvata. Nu vom lua nicio decizie deocamdata. Dupa o consultare cu DSP si Casa de Asigurari vom vedea ce centre tinem, ce inchidem, poate si niste modalitati in care sa propunem o modificare legislativa in care aceste centre sa fie platite la numar de pacienti tratati„, a completat prefectul.

Un asemenea control a fost facut marti seara in mai multe centre de permanenta din Timisoara. Intr-unul dintre acestea a fost descoperit un aparat de sterilizare nefunctional, iar in altul s-au gasit medicamente expirate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. deci organizatoru de ruga satului vrea sa lase populatia fara dispensare…

  2. Bine ca nu faceti aceleasi calcule si cand vine vorba de pompieri. Sunt unele lucruri care costa desi sunt folosite rar ca asigurarile. Si parca la urgente era aglomeratie de numa. Acum nu mai este?

  3. Bineinteles ca sunt asa putin pacienti consultati, caci centrele de „permanenta” sunt permanent inchise. Gasesti pe usa incuiata un numar de telefon la care nu iti raspunde nimeni.
    Daca esti insistent si te duci asa, vreo saptamana la rand si de cateva ori pe zi, poate ai „norocul” sa dai peste vreo asistenta care spune ca nimic nu e de competenta ei si sa mergi la urgente la spital.
    Asa ca foarte bine, sa fie desfintate toate aceste centre, ca statul plateste doar lichele.

  4. Mai reduceti si din medicii de familie,ca majoritatea freaca menta pe o caruta de bani de la 9 la 12 de luni pina vineri , ca cica dupa masa sint pe teren,dar nu prea se stie unde este acest teren,asta teoretic,mai verificati le listele ca multi de pe liste au dat coltul de mult,si ei inca figureaza la catastif.
    Si impuneti obligativitatea unei dotari minimale ale cabinetelor,ca cea mai mare activitate a lor este de a completa niste hirtii.

  5. Un idiot. Centrele de permanenta sunt de real folos. Are copilul febra… unde dracului sa il duci vineri la ora 11? Mergi la Louis Turcanu si risti ca pleci cu 10 afectiuni dupa ce stai 2-3 sa astepti la UPU sau rezolvi totul in 10 minute la Centru de Permanenta?

    Taiati-va voi bonusurile si lasa-ti Centrele de Permanenta!!!

  6. Uite, de exemplu, eu când chiar aveam nevoie de un centru de permanenta in oras, nu l-am gasit. Cum ar veni m-am dus la adresa indicata de lista oficiala a DSP, si nu era acolo. Ma rog, poate era, dar foarte, foarte bine ascuns. Si asta de doua ori, in doua locuri diferite.
    Poate pana la inchidere, ar fi util sa mai discutam putin despre semnalizare. Nu, serios. Lucruri simple. Oi fi eu idiot, dar cu siguranta nu sunt singurul. Si daca asa suntem noi, cetatenii, idioti, poate că ar trebui sa va adaptati la idiotenia noastra, si sa semnalizati prezenta lor. Ma refer la astea din oras.

  7. Nu stiu daca ar fi benefica inchiderea lor, totusi ar putea ajuta mai multe persoane daca si personalul ar fi unul dedicat meseriei, 0insa intradevar mai multe controale poate ar face lucrurile sa functioneze mai normal. La o vizita intr-o sambata, cu copilul de 7 luni cu febra mare, mi-a fost refuzat accesul in cabinet, pentru ca dupa spusele doamnei asistente, medicul nu ne va primi intrucat dumnealui nu consulta copii, mai ales daca este vorba despre febra. Ne-a fost recomandat sa mergem la un centru privat daca avem nevoie de ajutor. Pentru ca binele copilului era cel mai important la acel moment asa am facut, totusi nu era o urgenta pentru spital, dar nu este normal sa fie asa. Este chiar de neconceput!

  8. Calculele astea faceti-le si la milionul si jumatate de bugetari inutili

  9. Are dreptate ca sunt inutile. Ma mir ca un psd-ist zice ca bugetarii freaca menta!

  10. Închideți și spitalele că și medici de acolo huzuresc, de ce nu ar fi și rândul școlile că la ce sunt bune.

  11. O altă modalitate de înșelăciune a statului ,care nu gestionează corect situația !