Doctorul Dorel Sandesc, de la Timisoara: Demisii in bloc la ATI si organizarea in profesie liberala, daca se atenteaza la veniturile personalului medical

Medicii ameninta ca vor demisiona in bloc daca li se vor taia sporurile.

CITESTE SI: Viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau se amesteca in scandalul traseului viitoarei autostrazi spre Moravita: La Mosnita vom avea case si blocuri lipite de centura, nu doar de autostrada, iar vina e la primarie. Satele din jurul Timisoarei sunt dominate de o mafie imobiliara bine insurubata politic 

O spune Dorel Sandesc, presedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sanatatii. Acesta afirma ca in cazul in care guvernantii vor modifica veniturile personalului medical, doctorii isi vor depune demisiile, se vor reorganiza independent de sistem, si isi vor oferi serviciile spitalelor.

In cazul in care veniturile medicilor vor fi reduse, specialistii din domeniul terapiei intensive vor demisiona in bloc si se vor constitui in grup sau societate liberala, care va oferi servicii spitalelor, considerand incalificabil ca in plina criza sanitara clasa politica sa atenteze la veniturile personalului medical. Daca aceasta tendinta se confirma, reactia comunitatii ATI va fi una pregatita de mult: demisia in bloc si organizarea noastra ca si grup/societate liberala care sa ofere servicii de specialitate spitalelor. Am lucrat la aceasta solutie „Exit” inainte de cresterea salariilor, am consultat juristi si chiar Consiliul Concurentei, propunerea a fost primita cu entuziasm de colegi la Congresul nostru si apoi le-am „fluturat-o” autoritatilor pe sub nas-si sigur si aceasta perspectiva ingrijoratoare pentru ei a contribuit la decizia majorarilor salariale…La urma urmei, o asemenea solutie-practicata in multe tari, inclusiv de colegii din Polonia, pe care i-am consultat- ne-ar absolvi de responsabilitatile pentru toate deficientele sistemului (care acum ni se pun in mod nedrept in spate), ramanand ca noi sa raspundem doar de ceea ce facem, de profesionalismul nostru. Si astfel grupul nostru, independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbarii, pentru ca va impune, contractual, respectarea standardelor„, spune Dorel Sandesc, presedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sanatatii.

Reactia medicului Sandesc vine dupa ce vineri ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus ca sporurile din sistemul sanitar sunt extrem de mari si ca trebuie eliminate inechitatile.

Nu am spus ca (medicii – n.r.) au salarii foarte foarte mari, dar sunt inechitati in salarizarea in sanatate, iar aceste inechitati pot fi corectate prin modificari la Legea salarizarii. Personalul TESA e la nivelul anului 2020, iar o parte din medici si asistente au avut parte si de o crestere a salariilor de baza si de sporuri, exceptat din plafonul de 30 la suta pe care il prevede Legea salarizarii. Nu vorbim de toti medicii si asistentele, sunt unele categorii, nu conteaza cine are sporurile si avansurile, pe noi ne intereseaza sa aducem echitate„, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, pentru antena3.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Majorarea salariilor medicilor a fost un lucru necesar dar prea târziu: la 28 ani de la lovilutie cînd știm că era lanțul trofic: medicii drept (atentie nu magistrați – înclin să cred ca vîrfurile profi sunt totusi in marile case de avocatura) dar poate ar trebui aleși ca in US nu la mina unui klaun (el însuși atit de penal) engenerii profesorasii si economiștii, cu voia D-vs 🙂
    ACUM singurul lucru care poate repara nedreptatea este garantarea unui supliment de pensie (hai sa zicem 1.300 RO!) on top la ceea ce iasa din punctaj, pe o perioadă de minim 10-15 ani (ulterior pensule vor fi relativ decente din calculul punctajului – iar pe termen lung sectorul privat va creste ori acolo salariile sunt si mai mari, drept ca si efortul depus este mai intens). Nu vreau sa vorbesc prostii, dar nu este exclus ca intreaga europa sa adopte modelul canadian 1st in world index, cu bune si rele: nu ai cui da o ciocolată la heart surgery de 100K pe asigurarea de angajat dar te uita o zi la urgente cu o indigestie te pleci singur acasă cu taxi chiar de ai venit cu nino nino:) Cred ca toți visam la asa ceva iar medicii sa nu strîmbă din nas ca după US ei sunt pa locul II cu vreo 200K / an 🙁 – după scoala, normal ! (still nu o las pa ficamea sa faca drept & medicina: contactul cu oamenii e DECAT pa panta descendenta a vietii: boli sau si mai grav accidente, tot felul de situații juridice etc.) Building something (chiar si agri & food procesing) should be more optimist, as a state of mind.
    Asta fiinca am auzit de medic cu pensie 2.000 RO! … Stiu vor sari unii ca vai primeau dar sa fim seriosi o găină sau niste ouă de la țărani e acelasi lucru cu cele 2/3 ore lucrate maxim de inutili APVstii securisti milițieni cat se omoară … cu munca, ce sa-ti spun (din PIX – pontaje!)
    O opinie, decât – may trebuie si toasi parlamentari sa vrea (ori romanică e organizată pa clanuri – si medicii sunt slab reprezentați în marea adunare nationala).
    SUCCESURI ?? ai ai …
    Si numai downplay cei fără chemare ca fără noi sunteti bezmetici toți, cînd tragem linie: INTEGRATORII 🙂

  2. Sunt gata sa pun un pariu cu dl Sandesc. Nu va fi nicio demisie in bloc și nimeni nu se va organiza in nicio societate liberală! Știe și domnul Sandesc asta! Am văzut multe tiganii la viața mea, dar o ieșire/șantaj ca asta mai rar.

  3. Nu va fi nici o demisie in bloc , veniturile in sistemul de stat , ca medic sunt mari si le poti dubla si tripla cu munca in propria clinica , sau cabinet , mita din spital , plus alte afaceri legate de domeniul in care profesezi .

    Problema cea mai mare e ca tinerii medici , nu au loc in spitalele statului , desi exista un deficit . In sistemul de stat e aproape imposibil sa te angajezi ca medic tanar , datorita mafiei controlate de unii doctori (multi angrenati politic ) .
    Ca tanar medic vei lucra dupa rezidentiat la un cabinet privat a unui doctor din spital , care e deopotriva salariat (la stat ) si patron (in sistemul privat ) .

  4. Off topic .
    Gresesti .
    Examenul pt profesia de avocat , e pistol cu apa pe langa examenul de la magistratura .

    De obicei acel examen dat la Institutul National al Magistraturii , il promoveaza vreo 200 de cacandidati din cateva mii inscrisi si care majoritatea au promovat inainte examenul pt Barou care se organizeaza inainte .

    Ca de multe ori avem impresia ca justitia nu e dreapta , e pt ca magistratii lucreaza cu legi votate de Parlament , de catre parlamentari ca Ion Dolanescu , Irina Loghin , Mitica Dragomir , Anghel Iordanescu , sau mai nou Daniel Ghita si George Simion de la galerie …