Doctorul Tudor Ciuhodaru, dupa aparitia primului caz de coronavirus in Romania: Sunt 5 masuri simple sa ne pazim de virus

Avem primul caz de coronavirus inregistrat in Romania. Este vorba de un tanar de 25 de ani din Gorj, care a si fost deja transferat in Bucuresti la Institutul Matei Bals, unde primeste tratament.

CITESTE SI: Primul caz de coronavirus din Romania, transferat in Bucuresti. Sunt asteptate rezultatele a inca 33 de teste 

Medicul Tudor Ciuhodaru tine sa intareasca indemnurile la calm, explicand pe scurt ce inseamna aceasta boala si mai ales cum ne putem feri de ea prin 5 masuri simple si la indemana, reamintind faptul ca foarte multi oameni bolnavi nici nu prezinta simptomele si trec foarte usor peste maladie.

”E oficial. Primul caz de infectie cu coronavirus a fost confirmat in Romania. Ce trebuie sa stiti: riscuri, cum se transmite/manifesta si cum putem preveni boala:

A. Riscuri:
1. Pericolul e in crestere si pentru Romania. Deja sunt peste 10 tari europene afectate si s-au inregistrat primele decese dar probabil exista deja si alte cazuri de infectie in Europa conform anuntului Ministrului francez al Sanatatii Santé Olivier Véran.
2. Cei mai afectati sunt cei de peste 50 de ani, cei cu boli cardiace sau pulmonare preexistente si cei imunodeficienti.
3. Masurile de preventie sunt extrem de importante. Am propus un plan unic de interventie la nivel european.
4. Ingrijorarile sunt legate nu sunt legate neaparat de severitatea clinica, ci de faptul ca se raspandeste rapid (a depasit deja 10 bariere majore) si de riscul de a genera mutatii -care sa ii permita sa se raspandeasca mai rapid si sa devina mai periculos, de faptul ca nu exista tratament specific (doar incercari de combinare de antivirale) si nici vaccin. Sunt si multe alte necunoscute legate de acest nou virus.
5. Virusul se raspandeste rapid chiar de la persoane asimptomatice. (82164 de cazuri la nivel mondial. Contagiozitatea (3) este comparabila cu SARS si de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere.
6. Mortalitatea e in crestere -3,4% (2801de decese) (!!!) de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere).
7. Ameninta acum si Europa. E a treia situatie de risc de pandemie.
8. Pericolul pentru Romania este cu atat mai mare pentru ca pe de o parte exista o importanta comunitate de cetateni chinezi, dar si datorita numarului mare de romani aflati acum chiar in zonele de risc din Italia (unde numarul cazurilor a crescut de aproape 50 de ori in doar o saptamana).

B. Cum se transmite/manifesta:
1. Sursa –persoana infectata (simptomatica sau nu).
2. Transmiterea de la o persoana la alta se face:
a) in special pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) – prin picaturi mici de secretii nazale si faringiene (picaturi Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe maini sau pe suprafete contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
c) dar si pe cale digestiva- 10% din pacienti au diaree si greata cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisa de la mama la fat (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore dupa nastere).

3. Perioada medie de incubatie este de 5,2-5,8 zile (intre 2 si 12 zile). !!! carantina 14 zile e cea recomandata de OMS.

4. Simptomele sunt pseudogripale -includ febra si tulburarile respiratorii

Retineti!!! Diagnosticul se face in context epidemiologic (calatorie recenta in zonele de risc/contact cu persoane infectate) alaturi de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezeasca”) si cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) si de laborator (teste rapide).

C. Cum prevenim: 5 masuri simple

1 Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, acoperirea gurii si a nasului atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.

!!! Pe suprafete (la temperatura camerei) rezista intre 2-5 zile (pana la 9 zile), temperatura scazuta si umiditatea cresc durata de supravietuire dar solutiile dezinfectante pe baza de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (daca sunt utilizate corect si in concentratii adecvate- reduc numarul de coronavirusuri infectioase de la un milion la doar 100).

3. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun. Spalatul corect trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza un dezinfectant pe baza de alcool.

4.Nu temporizati consultul medical mai ales daca va incadrati in grupele cu risc (varsta crescuta boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiente imune)

5.Evitati automedicatia”, scrie Tudor Ciuhodaru, citat de stiripesurse.ro.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.