Document surpriza! Cata apa consumau timisorenii in urma cu aproape un secol?

TIMISOARA. Un document cu „parfum” de epoca din arhiva Aquatim aduce la lumina un tablou al utilitatilor de apa ale Timisoarei de acum 80 de ani. Raportul anual al intreprinderii comunale de alimentare cu apa si canal, din anul 1936, intrat recent in arhiva societatii, a fost pastrat intr-o stare foarte buna.

Documentul capteaza inca de la prima privire, cu cifre si date interesante, care ofera o imagine nu numai a companiei de apa din acea vreme, ci si informatii despre viata timisorenilor de atunci.

AQUATIM-VECHI (2)

Aflam astfel, din raport, ca in 1936, un timisorean consuma 92,6 litri de apa potabila, sau, ca sa fim rigurosi cu exprimarea originala, „apa de beut”, si inca 19,4 litri apa de stropit, sau „apa de Bega”. Pentru comparatie, in prezent consumul mediu de apa in Timisoara este de 111 l/zi.

AQUATIM-VECHI (1)

Raportul detaliaza si lucrarile de „investitiuni” si intretinere de la „stabilimentele” de pompare, cazane, masini si diversele utilaje de pe fluxul tehnologic, de la retelele de apa si canalizare, inclusiv reparatii, curatari si spalari ale conductelor. Raportul consemneaza, spre exemplu, in anul respectiv, extinderea retelei de apa potabila pe 16 strazi din Timisoara, cu 3,7 km, dintre care 1,8 km de conducte de distributie si 1,9 km de tevi de plumb pentru „racordari si fantani”. La 31 decembrie 1936, reteaua de apa a Timisoarei masura 148 de km – 126 de km conducte pentru apa „de beut” si 22 km retea de apa industriala („de Bega”). Pe reteaua de apa erau montate 3.580 de contoare, o evolutie crescanda de la 1.400 de contoare, in 1916.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.