Doi ani de mandat cu Dominic Fritz primar si administratie USR la Timisoara. De la orasul lasat in frig si santiere in mai toate cartierele, la Capitala Europeana a Culturii care bate la usa

TIMISOARA. Au trecut doi ani de la momentul la care 49.191 de timisoreni au decis sa-l voteze pe Dominic Fritz in functia de primar al Timisoarei. Alegatorii isi puneau toata increderea ca, odata cu preluarea destinelor orasului, va avea loc o schimbare in bine, iar promisiunile cu care Fritz a defilat in campania electorala aveau sa devina realitate.

In 27 septembrie se implinesc 2 ani de cand Dominic Fritz sarbatorea, in centrul orasului, victoria in cursa pentru Primaria Timisoara.

Cu ce ne-am ales noi, timisorenii, dupa acest moment? Cu un oras care a fost lasat in frig, dupa ce Colterm nu a mai furnizat caldura, cu santiere gestionate haotic, care blocheaza cartiere intregi din oras, cu proiecte castigate si oprite, chiar daca aveau si fianantarea asigurata, dar si cu o multime de promisiuni si postari pe Facebook-ul primarului menite sa-i sporeasca popularitatea.

Una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorala a actualului primar era aceea ca are solutia pentru salvarea companiei de termoficare a orasului. Actualul edil isi asigura electoratul ca viceprimarul din partea USR, Ruben Latcau, putea fi trezit si la ora 3 noaptea si ar fi stiut ce e de facut astfel incat Colterm sa functioneze in cele mai bune conditii.

Intre timp, societatea a intrat in insolventa, a incasat doua amenzi uriase pentru neachizitionarea certificatelor de poluare, una de 21 si o alta de 15,4 milioane euro si, cel mai grav, toti abonatii Colterm au ramas, in plina iarna, fara caldura si apa calda. De altfel, Timisoara a fost singurul oras mare din Romania care si-a trimis elevii acasa pentru ca in scoli era prea frig ca sa invete, iar bolnavii au fost umiliti si tinuti in spitale fara incalzire.

CITESTE SI: Timisoara a ramas fara caldura si apa calda, s-a oprit gazul catre Colterm. Dominic Fritz recunoaste ca n-are nicio solutie: E o situatie dramatica, o catastrofa. Eu nu cred ca timisorenii asteapta de la mine sa le spun ce sa faca sa nu le fie frig in case

In plus, un control al Curtii de Conturi la Primaria Timisoara a scos la iveala decizii halucinante in privinta Colterm. In ultimul raport se vorbeste despre posibile deturnari de fonduri si instrainarea de bunuri sub sechestru, iar firma de avocatura aleasa de primarul Fritz pentru compania de termoficare si-a incheiat brusc mandatul si s-a retras zilele trecute, dupa ce judecatorul ii ceruse sa dovedeasca faptul ca are atributii in dosar pe unele spete.

CITESTE SI: Deturnare de fonduri in administratia Fritz? O parte din subventia de la Guvern pentru ajutorarea populatiei, ‘bagata’ in pierderi tehnologice ale Colterm, iar aproape 10 milioane de lei, ‘pierduti’ in facturi gresite ale Societatii de Termoficare. Ce a descoperit Curtea de Conturi la Primaria Timisoara

Si, deja cu experienta unei ierni in care a fost intrerupta caldura in tot orasul, edilul pare sa isi pregateasca terenul si pentru acest sezon rece. Inca din vara anunta in repetate randuri ca Guvernul nu da bani oraselor pentru termoficare (desi in sezonul trecut Timisoara a primit cei mai multi bani de la Bucuresti, pentru a asigura termoficarea orasului) si ca, la inceputul lunii septembrie, stocurile de carbune facute pentru aceasta iarna asigura, de fapt, caldura pentru doar o luna.

Mai mult, administratia Fritz le-a transmis timisorenilor ca nu este exclus sa le majoreze pretul la gigacalorie chiar in plina iarna. Aceasta dupa ce le-a dublat deja pretul in urma cu un an.

Daca in primul an de mandat, principala problema cu care s-a confruntat Fritz a fost mizeria ce domnea in tot orasul, cel de-al doilea an s-a transformat intr-un cosmar pentru toti soferii, iar asta pentru ca santierele ce se desfasurau concomitent au blocat cateva dintre cele mai importante artere din oras.

Traficul este complet inchis la intersectia Caii Bogdanestilor cu Bulevardul Cetatii. Pe Bogdanestilor stadiul lucrarilor la inceputul lunii septembrie era de 40% , traficul este inchis pe un tronson de drum, iar in prezent, muncitorii lucreaza la stabilizarea terenului, montarea schimbatoarelor si incrucisarilor si la realizarea subtraversarilor pentru retele.

Pe Cetatii proiectul este ceva mai avansat. Au fost complet finalizate lucrarile pe sensul de mers dinspre Gheorghe Lazar spre Torontalului, pozitionarea sinelor s-a realizat in procent de 85%, iar in prezent se lucreaza pe sensul opus de mers, unde se fac lucrari pentru introducerea retelelor in subteran, stabilizarea terenului, si apoi refacerea caii de rulare.

Pasajul Solventul este de asemenea in satier. Desi in vara acestui an autoritatile amenintau cu rezilierea contractului, la scurta vreme se aratau multumite de modul in care se deruleaza lucrarile. Pana la acel moment au fost realizate relocarile de utilitati si de retele de apa si canalizare si s-a lucrat la platforma pentru peretii mulati, pilonii forati si grinda de ghidaj, ceea ce reprezinta aproximativ 15% din contract. Iar intreaga lucrare ar trebui sa fie finalizata in aproximativ un an si jumatate.

CITESTE SI:  Se fac primele lucrari mai insemnate pe santierul Pasajului Solventul, dupa ce in urma cu o luna Primaria Timisoara ameninta cu rezilierea contractului. Santierul ar trebui sa fie gata intr-un an si jumatate. Foto

Pe de alta parte, la un an de la semnarea contractului pentru documentatie, viitorul pod peste Bega, ce urmeaza sa fie construit in continuarea Pasajului Solventul, inca nu are intocmit nici macar studiul de fezabilitate. Firma care a castigat contractul de 1 milion de lei avea la dispozitie 7 luni pentru a face studiul, insa pana acum au fost prezentate doar cateva desene pe calculator cu imaginea viitorului pod.

CITESTE SI: La un an de la semnarea contractului pentru documentatie, vedem primele desene cu viitorul pod peste Bega si a strazii care sa lege B-dul Dambovita de zona Garii, prin Pasajul Solventul, la Timisoara. Inca nu e gata Studiul de Fezabilitate de 1 milion de lei. Foto

In plin santier este si bulevardul Stan Vidrighin. Cu 18 milioane de euro, aici urmeaza sa fie facute lucrari capitale in urmatorii 2 ani si jumatate. Angajatii Aquatim vor inlocui peste 60 de kilometri de retele de apa si canal, iar Primaria trebuie sa reabiliteze liniile de tramvai (acestea vor fi inierbate), carosabilul, sa amenajeze piste de biciclete si trotuare si sa fie refacute locurile de parcare. Pana in prezent s-a decopertat asfaltul pe un tronson de drum, s-au facut sapaturi, s-a demontat si remontat o parte din linia de tramvai si s-au asezat substraturile de materiale si, pe alocuri, straturile de fundatie pentru viitoarele linii de tramvai si s-au facut lucrari pentru retelele de telecomunicatii si de utilitati.

Drumul Boilor a fost o alta provocare pentru Administratia Fritz. Dupa ce lucrarile au fost amanate in repetate randuri, pentru ca toamna ploua si iarna ninge, intr-un final, in luna septembrie, drumul care face legatura intre Timisoara si Mosnita a fost deschis traficului, insa nu e complet finalizat. Mai trebuie facut sensul giratoriu de la intersectia cu viitoarea centura, insa pentru asta, Primaria mai trebuie sa puna la dispozitia CNAIR cateva terenuri expropriate, iar antreprenorul Centurii sa faca lucrarile cadastrale.

CITESTE SI: Intersectia Drumul Boilor – Centura Sud mai asteapta. DRDP Timisoara: Primaria mai are de pus terenuri la dispozitia CNAIR pentru expropriere prin Hotarare de Guvern

In intreg orasul, in acesti doi ani au avut loc o serie de ale lucrari de infrastructura rutiera. Pe strada Budai Deleanu au fost desfiintate mai multe locuri de parcare pentru a face loc unei piste de biciclete pe care, spun riveranii, arareori pot fi vazuti biciclisti. Pe strada C. D. Loga au fost construite cateva treceri de pietoni suprainaltate, pe strada Gheorghe Lazar au fost mutate pistele de biciclete pe carosabil si reorganizate parcarile, iar alte cateva stradute ce insumeaza doua-trei sute de metri au fost complet reabilitate. De asemenea, s-a lucrat pe Calea Lugojului si pe Calea Dorobantilor, unde toate trecerile de pietoni au fost vopsite in rosu.

In plus, sunt in lucru o serie de proiecte de reconfigurare a unor zone precum Iosefin, Traian sau Sagului, unde ar urma sa apara candva o Magistrala Verde care fluidizeze traficul spre centrul orasului.

CITESTE SI: Doua firme vor sa proiecteze ‘Magistrala Verde’ de 3 km a Timisoarei. Pe Calea Sagului, o banda ar putea fi dedicata transportului in comun, se vor amenaja piste de biciclete, iar copacii vor fi taiati si inlocuiti cu tei si artari argintii 

Pe de alta parte, desi inca nu au construit efectiv nicio parcare pana acum, ci doar au reconfigurat cateva vechi, reprezentantii Administratiei Fritz au decis sa schimbe complet sistemul de taxare a parcarilor din oras. Regulamentul Timpark a fost modificat si a intrat in vigoare abia in luna aprilie, abonamentele au fost scumpite, au aparut abonamentele pentru riverani, dar si un nou sistem de taxare progresiv, la ora, in zona centrala a orasului.

CITESTE SI: Motivul pentru care abonamentele de parcare dintre blocuri trebuie cumparate doar de la ghiseul Timpark. Tot ce trebuie sa stii despre noul sistem ce intra in vigoare la 1 aprilie la Timisoara 

Problema parcarilor din Timisoara nu a fost rezolvata de primarul Fritz nici in cel de-al doilea an de mandat. Municipalitatea este in contre cu Consiliul Judetean Timis pe tema parcarii supraetajate de pe strada Sf. Ioan (langa Materna), unde are o fasie de teren fara utilitate pe care nu vrea sa o cedeze, pentru ca CJT sa realizeze o parcare cu peste 400 de locuri.

Pe de alta parte, a fost lansata o licitatie pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate in vederea ridicarii unei parcari supraetajate intre blocuri, langa Gara de Nord. De asemenea, este in lucru documentatia pentru construirea unei parcari cu mai multe etaje langa Spitalul de Copii, proiect mostenit de la vechea administratie.

CITESTE SI: Administratia Fritz vrea sa ridice o parcare supraetajata intre blocurile de langa Gara de Nord. Deocamdata cauta o firma care sa faca Studiul de Fezabilitate cu 50.000 de euro in 7 luni 

In ceea ce priveste domeniul sanatatii, spitalele din subordinea primariei au primit mai multa atentie. S-au facut lucrari importante la Spitalul Victor Babes, unde s-a lucrat atat la modernizarea cladirilor existente, cat si la construirea celor doua noi corpuri de cladire.

Si noul imobil al Spitalului de Copii se apropie de finalizare. Se lucreaza la ultimele finisaje ale cladirii si urmeaza ca apoi sa fie facute demersurile pentru dotarea si echiparea cu aparatura si mobilier.

In schimb, maternitatea ce ar trebui sa fie construita in zona Bogdanestilor mai are de asteptat. Intreaga documentatie pentru construirea spitalului este finalizata inca de pe vremea fostei administratii, insa nu s-a gasit finantare. In vara, Fritz anunta ca investitia este pe lista scurta a Ministerului Sanatatii pentru a primi banii necesari din PNRR, insa la scurta vreme, reprezentantii Ministerului anuntau ca nicio constructie noua nu va fi finantata prin Planul National e Redresare si Rezilienta.

Domeniul Educatiei a fost si el mai bine finantat de Primaria Timisoara. Se lucreaza in continuare la noul campus scolar Lenau, dar si la extinderea scolii generale 30, iar administratia Fritz a reusit sa atraga bani europeni si pentru reabilitarea scolii generale 15.

CITESTE SI: Este gata structura de rezistenta. Ritm alert pe santierul primului campus scolar ridicat in Timisoara in ultimii 30 de ani, pentru Liceul Nikolaus Lenau. Video

CITESTE SI: Deocamdata, sute de elevi invata in containere sau de dupa-amiaza la Scoala Generala 30 din Timisoara. S-a ridicat deja noul corp de cladire si se lucreaza intens la cel de-al doilea, dar acestea tot nu vor acoperi necesarul de spatiu nici pe viitor 

De asemenea, in ultimul an au fost demarate lucrarile pentru construirea unei crese noi in zona Bogdanestilor si au fost semnate contractele pentru ridicarea unei crese in zona Ciarda Rosie, pe strada Nicolae Cocea, si a inca uneia in zona Lipovei.

CITESTE SI: Pe santierul cresei de pe Bogdanestilor se ridica mai intai ambrozia, care acusi inghite materialele de constructie. Anul viitor, noua unitate ar trebui sa primeasca primii copilasi. Foto 

Ce nu se mai construieste in calea Lipovei este complexul sportiv de cartier. Proiectul a fost oprit de primarul Fritz, care a precizat ca nu este prioritar. Pe de alta parte, un alt proiect de infrastructura sportiva care se chinuie sa se nasca este stadionul lego din zona Buziasului. De curand a fost lansata a treia licitatie pentru gasirea unui constructor care sa realizeze lucrarea.

In alta ordine de idei, Primaria Timisoara a avut, anul acesta, primul buget participativ. Timisorenii au putut inscrie in competitie proiectele pe care le vor dezvoltate in oras, o comisie le-a analizat si apoi au fost votate de catre cetateni 8 castigatoare.

CITESTE SI: Toalete publice in parcuri, piste de biciclete mai bune, laborator digital si dotarea scolilor cu dulapioare pentru elevi, intre cele 8 proiecte ce vor fi finantate din cadrul bugetului participativ al Primariei Timisoara

Tot anul acesta a fost actualizat programul Timisoara Capitala Culturala, dupa ce a fost preluat de Centrul de Proiecte al Primariei si sub cupola caruia se deruleaza o serie de evenimente. Unul dintre locurile de desfasurare a acestor evenimente este Cinema Victoria din Piata Balcescu, deocamdata primul din cele 7 cinematografe preluate de fosta administratie de la RADEF care a fost complet renovat si deschis publicului. Conform primarului Dominic Fritz, momentul festiv de deschidere a programului Timisoara Capitala Europeana a Culturii va fi organizat intre 17 si 19 februarie 2023, cand orasul ar trebui sa se prezinte cu un eveniment de mare tinuta.

Pe de alta parte, in ultimul an, in Primaria Timisoara a domnit haosul in privinta angajarilor. Cu chiu, cu vai, administratia Fritz a reusit sa obtina in instanta ridicarea suspendarii celei de-a doua organigrame si lucreaza in continuare la o a treia organigrama. Municipalitatea s-a preocupat cu sarguinta de schimbarea consiliilor de administratie ale societatilor din subordinea Primariei, unde si-a pus membri de partid, prieteni si oameni fata de care are anumite ‘datorii’, aceasta desi in campania electorala Dominic Fritz a promis ca in mandatul sau functiile nu vor fi politizate asa cum se intampla in vremea predecesorilor sai.

CITESTE SI: Politizarea functiilor in administratia Fritz continua. Membri USR si apropiati ai aliatului Raul Ambrus, recompensati cu posturi in CA-urile societatilor din subordinea Primariei Timisoara 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Fritz e un mincinos, un incapabil, un impostor

    • @jack, si vrei sa te credem? Jack de la ce? De la Robu, de la Nica sau de la psdnl??? Esti la fel de onest precum “opinia Tim”…

  2. Mă chiar să știi că spre deosebire de preșurile fără demnitate de la TION, Opinia chiar face satiră de incompetență, indiferent că e Robu, Fritz, sau Nica.

    Că nu ai capacitatea să citești printre rânduri să prinzi subtilitățile și săgețile indirecte care ei le trimit, e altă poveste.

  3. Nu serios @paul, unde ai vazut tu articloe negative despre Robu sau Nica??? Apropo, Nica spre deosebire de Fritz, care a preluat mandatul cu o luna intarziere, chiar a facut, a implinit cei 2 ani de mandat… vezi tu articol critic la adresa lui? Desi vede toata lumea ca nu misca CJ-ul – Nica nici pe jumatate cat CL – Fritz… Al lui incepe cu “n-a intrerupt niciun proiect…” pe cand al lui Dominic Fritz cu “santiere gestionate haotic…”
    Ps. Care-s marile realizari ale lui Nica la CJ?? Ca Muzeu, nu, legatura cu A1 prin Dumbra si Giarmata, ciuciu, stadion nema…