TIMISOARA. Primarul Dominic Fritz se declara pentru sprijinirea propunerii lui Alin Nica, presedintele CJ Timis, pentru amenajarea, in parteneriat cu mediul de afaceri, a unui spital modular cu paturi ATI la Timisoara, insa crede ca marea provocare o reprezinta gasirea de personal medical.
”Spitalul modular este o discutie pe care am purtat-o cu mai multi oameni si institutii in ultimele luni. Este o idee care are meritele ei. Problema este ca dureaza pana cand se face si avem in acest moment o problema de resurse umane. Avem spital de campanie unde o sa fie 10 paturi ATI, dar unde nu sunt suficienti medici ATI care pot sa opereze toate paturile. Daca discut cu profesorul Sandesc, imi spune ca resursa umana este epuizata, deci mie nu imi este foarte clar de unde am lua resursa umana, chiar daca am face acest spital. Raman deschis pentru aceasta idee, doar ca trebuie sa vedem inclusiv in contextul national, ca nu se gasesc destule cadre medicale”, a declarat marti Dominic Fritz.
Luni, presedintele Consiliului Judetean Alin Nica a venit cu o propunere pentru cresterea numarului de paturi ATI: sa identifice un teren pe care sa se amenajeze un spital modular, iar CJT, Primaria Timisoara si cateva firme puternice din oras sa se uneasca si sa puna bani pentru a aduna suma necesara operationalizarii unei astfel de unitati.
Conform calculelor sale, ar fi nevoie de aproximativ 2 milioane de euro pentru o asemenea unitate sanitara cu 18 paturi.
„S-a vorbit mult despre paturile ocupate de la ATI cu bolnavi Covid-19, dar nimeni nu iși asuma o inițiativa concreta de suplimentare a lor. Știți cat costa un spital modular ATI cu 18 paturi? In jur de 2 milioane de euro. Daca CJ Timiș impreuna cu Primaria Timișoara și cu cateva firme mari ne-am da mana, am putea construi un asemenea spital in 3–4 luni. Cele doua UAT-uri pun jumatate de milion de euro, un teren gasim, fie in proprietatea Primariei, fie la CJ Timiș, si sunt convins ca, daca vorbim cu oamenii de afaceri, va exista ințelegere pentru un asemenea proiect pe care sa il realizam rapid. Cu siguranta vor exista carcotasi care sa spuna ca ne trebuie linie de garda, ca ne trebuie una sau alta. Eu zic sa punem banii, sa gasim locatia si detaliile se rezolva din mers”, a scris Alin Nica pe pagina sa de Facebook.
La nivelul judetului Timis, actualmente exista un numar de 59 de paturi ATI, dupa cum urmeaza:
-Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara – 6 paturi;
-Spitalul de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara – 12 paturi;
-Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – 6 paturi;
-Casa Austria -11 paturi;
-Spitalul Municipal Lugoj – 8 paturi;
Paturi necesare pentru maternitate, pediatrie sau alte patologii:
– Maternitatea Bega – 6 paturi;
– Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara – 4 paturi;
– Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara – 6 paturi.
Pareri
„deci mie nu imi este foarte clar de unde…”
Pai asta e atitudine de executant get beget. (Na Fritz, ia-l pe economistu’ sa-ti explice ce am scris)
Un leader, in practica, vine cu solutii. Fritz vine cu …neclaritati…. WTF, chiar asa, in TM?
Incep sa am si eu neclaritati, de ce sa mai platesc impozitul local?
pe Torontalului aveti o cladire… ce faceti cu ea?
„mie nu imi este foarte clar de unde am lua resursa umana”
Cum de unde? Din oltenia, de la Craiova. Bine ca jandarmi ai gasit de unde sa aduci dar cand vine vorba de medici dai din colt in colt, incompetentule.
Scoate banu si fa apel in toata tara ca se plateste bine in Timisoara! Nu trebuie sa fie toti specialisti doar nu se fac operatii. Specialistii ii organizeaza pe ceilalti si supravegheaza situatia.
Ce nervi poate sa-mi provoace baiatul asta!
Doamne, oamenii care l au votat cu buna credinta oare ce gandesc acum ? Cred ca le e jena sa se uite in oglinda !