Dominic Fritz, ‘facut mincinos’ de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa

TIMISOARA. In 8 aprilie, procurorii anticoruptie au descins la Primaria Timisoara de unde au plecat cu o serie de documente, respectiv o inregistrare video, pe care le cerceteaza intr-un dosar in rem, de abuz in serviciu, pe care DNA l-a deschis in legatura cu fapte ce au legatura cu situatia dezastruoasa de la Colterm.

Atunci, Dominic Fritz a fugit de presa la Primaria Timisoara, dar a reactionat cateva ore mai tarziu pe pagina sa de Facebook, unde a facut mai multe afirmatii.

CITESTE SI: Colterm intra in faliment, daca administratia Fritz nu cumpara certificatele de poluare aferente anului 2021. Documentul firmei de insolventa transmis Primariei Timisoara

Pe reteaua de socializare, Dominic Fritz nu a suflat o vorba despre perchezitiile DNA, insa a facut niste declaratii pe care administratorul judiciar desemnat de instanta sa se ocupe de insolventa Colterm le combate cu vehementa, explicatii si facturi.

Certificatele pentru 2019 s-au platit in mandatul meu. Au fost cumparate in mandatul predecesorului meu pe un credit de 38 milioane lei la o banca privata, credit pe care l-am rambursat in 2021„, a transmis trimisorenilor in seara zilei de 8 aprilie Dominic Fritz.

Reprezentantii Consortiului ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L il contrazic pe primar.

In 22.04.2020, Colterm a achizitionat 170.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pentru care a platit 19.964.895 lei, sursa fondurilor fiind urmatoarea:
-12.928.326 lei a fost achitata de Primaria Timisoara, ca unic actionar catre Colterm, cu titlu de majorare de capital social
-3.482.725 lei a fost subventia acordata de Primaria Timisoara
-3.553.844 lei s-au achitat de catre Colterm din surse proprii

Astfel, certificatele de poluare aferente anului 2019 au fost cumparate in aprilie 2020 si au fost achitate in mai multe rate, ultima rata fiind scadenta in 15 septembrie 2020.

Contrar sustinerilor primarului Timisoarei Dominic Fritz, certificatele EUA nu s-au achizitionat prin credit bancar, aceasta afirmatie fiind una eronata.
Este adevarat ca societatea Colterm a incheiat cu OTP Bank Romania, in 20.11.2019, un contract de credit, in valoare de 35.080.000 lei, insa, intreaga suma a creditului putea fi utilizata pana cel tarziu in 17.01.2020, conform contractului de credit, in vreme ce certificatele de poluare aferente anului 2019 au fost cumparate in 22 aprilie 2020 si achitate in mai multe rate, ultima scadenta fiind in 15 septembrie 2020.

Din creditul contractat de la OTP Bank, utilizat pana in 17 ianuarie 2020, Colterm si-a achitat furnizorii, platile fiind efectuate in perioada 22.11.2019 – 16.01.2020 (E.On Energie, CFR, Aquatim, Electrica Furnizare, furnizorii de carbune etc).

Contrar sustinerilor primarului Timisoarei, NU Primaria Timisoara a rambursat, in 2021, acest credit de 35 de milioane, ci dimpotriva, acest credit a fost rambursat de Colterm.

Municipiul Timisoara si-a achitat doar propriile datorii fata de compania de termoficare, si anume contravaloarea facturii nr. 282/07.10.2019, in suma de 38.985.951 lei, reprezentant pierdere indusa tehnologica aferenta anului 2018 si aprobata prin hotarare de Consiliul Local.

Tot prin hotarare de Consiliu Local s-a si aprobat o conventie de esalonare incheiata intre Colterm si Primarie prin care municipalitatea platea, in 11 rate lunare, factura 282/07.10.2019, ultima rata fiind scadenta in septembrie 2021.

Faptul ca in continuare Colterm si-a cesionat catre OTP Bank creanta proprie pe care o detinea fata de Primaria Timisoara, reprezentand contravaloarea facturii 282/07.10.2019 nu echivaleaza cu rambursarea integrala a creditului la OTP Bank de catre municipiul Timisoara, astfel cum in mod eronat se sustine de catre primarul Timisoarei. Dimpotriva, creditul a fost rambursat de catre Colterm, fiind stins prin cesiunea creantei pe care compania o avea de incasat de la Primaria Timisoara, in baza facturii 282/07.10.2019, iar cesiunea a fost aprobata prin HCL, in 12.11.2019„, se arata intr-o adresa a administratorului judiciar al Colterm, societatea primariei aflata in insolventa.

Tot dupa descinderile DNA, Dominic Fritz a mai sustint pe Facebook ca „in primele 4 luni ale anului 2021, Primaria Timisoara a virat 77 milioane lei catre Colterm. Asa Colterm a reusit sa cumpere macar certificatele necesare pentru 2020 la CET Centru, care functioneaza pe gaz. Pentru CET Sud, care functioneaza pe carbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum sa suporte inca 40-50 milioane lei in plus„.

Reprezentantii firmei de insolventa demonteaza si aceasta afirmatie a edilului Timisoarei.

Nu corespund realitatii nici sustinerile primarului Timisoarei conform carora in primele 4 luni ale anului 2021 Primaria a virat 77 de milioane de lei, suma cu ajutorul careia Colterm a reusit sa cumpere certificatele aferente anului 2020 la CET Sud, insa bugetul local „nu avea cum sa suporte inca 40-50 de milioane de lei in plus”.

Din analiza evidentelor contabile ale companiei de termoficare, rezulta foarte clar ca Primaria, in calitate de actionar unic, nu a creditat societatea, nefiind inregistrate acte de creditare. Astfel, in lunile ianuarie-aprilie 2021, Primaria Timisoara a achitat catre Colterm suma de 76.969.536 lei, insa aceasta insemna:

– 42.792.826 lei factura reprezentand subventie diferenta pret aprobata prin HCL in 8 februarie 2022
– 34.176.709 lei factura reprezentand pierdere indusa tehnologica

Primaria Timisoara, in calitate de actionar unic, care a asigurat administrarea Colterm, NU a alocat in 2021 catre aceasta fondurile necesare achizitionarii certificatelor de poluare aferente anului 2020. Drept urmare, s-a aplicat amenda de 21 de milioane de euro de catre Agentia Fondului de Mediu„, au precizat reprezentantii firmei de insolventa.
Colterm a cumparat certificate de poluare pentru 2 luni si 6 zile, dar nu are cu ce sa ia toate certificatele EUA aferente anului trecut. Scadenta e in 30 aprilie, altfel administratia Fritz incaseaza o noua amenda de milioane de euro, iar socitatea de termoficare intra in faliment

Administratorul special al Colterm, Cristian Amza, a formulat, recent, o adresa prin care arata ca societatea nu are cu ce sa cumpere toate certificatele de emisie de gaze cu efect de sera aferente perioadei 1 ianuarie 2021 – 25 octombrie 2021 (inainte de intrarea Colterm in insolventa) si solicita Primariei Timisoara, in calitate de actionar unic, sa achizitioneze ea, in numele companiei, aceste certificate.

Mai mult, se aduce la cunostinta municipalitatii ca, pentru perioada de dupa intrarea in insolventa, numarul de certificate e de 79.306 bucati, din care se deduc certificatele alocate gratuit (44.125 bucati), iar Colterm va achizitiona restul de 35.181 certificate, aferente perioadei 26 octombrie 2021 – 31 decembrie 2021. Lucru care s-a si intamplat deja.
Ce stiu e ca societatea Colterm a achizitionat certificate pe perioada de dupa intrarea in insolventa. Administratorii speciali au considerat ca nu pot plati o datorie dinainte de intarea in insolventa si s-au adresat primariei pentru a solutiona aceasta situatie si a cumpara certificatele pana la data intrarii in insolventa.
Aproape 90 de euro a fost un certificat dintre acestea pe care le-am cumparat. Achizitia s-a facut in ultima luna (n. r. – aprilie 2022)„, explicat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Mitu, director general Colterm.
O noua amenda pentru necumpararea certificatelor de poluare va atrage dupa sine intrarea in faliment a Colterm.

Primarul Dominic Fritz a anuntat in mai multe randuri ca nu va cumpara aceste certificate EUA.

Daca certificatele nu vor fi achizitionate pana in 30 aprilie,  Timisoara va mai primi o amenda pentru neconformitate. Iar asta dupa ce, anul trecut, a mai incasat o amenda de 21 de milioane de euro, ramasa inca neplatita de catre administratia Fritz. In plus, dincolo de sanctiune, Colterm trebuie sa cumpere si restul de certificate aferente anului 2020, ramase neachizitionate, care costa alte 11,2 milioane de euro.

***
Conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii, si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oare voi va dati seama ca baiatu asta Dominic Fritz chiar e pe alta lume??? Ca asta habar nu are ce scoate pe gura??? Eu ma declar socat, nu am crezut ca este chiar atat de nepregatit, atat de habarnist. Ma intreb doar unde dracu ajungem in ritmul asta. Vad ca numa isi baga useristii sa suga bani de la stat, in rest nexam

    • În afară de a posta ca un infantil ce face mereu pe deșteptul ?
      Ai măcar vreo profesie?

      • Din doua una, buei useristi spalati pe creier, ori va plateste dominic sa dati din gura, chiar daca nu intelegeti nimic, ori nu va plateste si asta arata ca sunteti doar retardati. Baaaaaa, cum dracu sa ai ochelari de cal si sa nu vezi cat este asta de imbecil si de pus pe capatuiala, cu toata gashca de fomisti din jurul lui care pupa condurii si pentru indemnizatia din consiliul de amdinistratie de la piete…Bueiii, vi-s lesinati dupa minciunile idolului vostru care nu intelege nimic, dar nimic. E doar un neamt romanizat pana in maduva oaselor, Fritz e de-a dreptul oltean, jur

        • Respect Bossss, chiar ca Fritz a ajuns mai oltean decat oltenii. Minte, minte si iara minte, cum deschide gura minte si isi pune agaricii sa suga banu prin primarie, pa la consiliile de administratie, pa la colterm, pa la piete, pa la horticultura, la drumuri, etc. Apoi ONG-istii aplaudaci sug de la centrul de proiecte, cahhh, Tre sa mance si gura lor ceva, ca doara nu si-au rupt coatele in campanie sa-i ia scampele de pa ochelari la olteanul fritz degeaba. Aia de n-au primit vreun os de ros de la USR sa vezi in ce cor de bocitoare au sa se transforme cat de curand ca a cam trecut timpu si nu si-au vazut sacii in caruta asa cum le promisesera usereii. Mai jegosi ca penele si pesede la un loc.

          • Pana la urma a condus vreun oltean orașul Timișoara sau județul Timiș sau una din localități?și totuși e corupție,e incompetenta și dezastru…și nu ca as iubi oltenii ,nici mie nu mi plac,dar nu mai dați vina pe ei pt ce fac bănățenii, crisanenii-ardelenii sau nemții ce au condus

      • asta e problema ta bă userist dresat? cât primești de la fritz pe postare? impozite plătești?

      • Dar tu băi băiatule inafară de a băga botul la Samuie’l, te mai pricepi la ceva?? Fritz minte ca un gunoi un oraș întreg și pe tine te mănâncă cerul gurii ce meserie are Ion, după motto-ul; bine, bine te-ai culcat cu nevasta, dar de ce te-ai șters cu perdeaua !! Rați-ai ai dreq de g@ozari!

  2. Sigur ca da, nu conteaza ca administratia este incompetenta, ci conteaza mai mult profesia lui Ionut G.

  3. ca asta n-are nixi o treaba cu primaria o stim cu totii, dar ce mare smwcherie ii cu certificatele astea, practic nu au nici o treaba cu poluarea si cu hey, hai sa salvam planeta….va dati seama cata smecheria incat certificatele nici nu le cumpara de la stat sa zici ca intra banii tot la noi, le cumpara de la gigel si ionel….suntem mult prea mici

    • Nu esti mic, esti doar prost gramada, useristule care nu intelegi nimic. Marsh inapoi la corporatie, ciocu mic… ai de capu vostru sutneti

  4. #revolutiabuneiguvernari: bagarea Colterm in faliment si lasarea orasului in frig

  5. Ce ne spune administratorul este că a primit bani și bani și alți bani de la primărie… a făcut împrumut TOTAL dezavantajos ( asta la el de competenta DNA) a primit bani mulți de la guvern și ei nu au făcut NIMIC să optimizeze costurile. Doar se lamentează că ar fi totul de datoria primăriei si CL. Pai de ce mai luați voi bani măi nesimțiților? Dacă aruncarea cu bani fără număr este soluția… cine are nevoie de voi?

  6. Fritz e un mare mincinos. Tot ce a promis in campania electorala e minciuna. Aproape zero rezultate intr-un an si jumatate de la alegeri.

  7. inca nu s-a inchis coltermul ala ? ce naiba face administratorul judiciar? sa declare faliment si sa inchida mastodontul ala!

  8. Sa vina vopsitu de Robu sa bage din nou mizeria sub covor si gata ne facem ca am rezolvat din nou problema .

  9. duamna Roxana Iliescu va rezolva problema ca doar este experta de talie mondiala , se pricepe in tot .

    • Roxi hot mylf!

  10. Administratorul judiciar nu trebuie sa plateasca datoriile dinaintea intrarii in insolventa dar poate sa o faca daca are fonduri. La fel primaria poate plati datoria respectiva dar nu este obligata sa o faca. Fiind o datorie facuta inaintea intrarii in insolventa, pagubitii se pot inscrie la masa credala. Oricum sa mai platesti ceva pentru Colterm inseamna a arunca banii intr-o gaura neagra pentru ca fie se iese din insolventa cu anularea datoriilor, fie intra in faliment si se lichideaza. In ambele cazuri nu se justifica plata benevola a datoriilor mai ales ca e vorba de niste costuri artificiale cum sunt certificatele verzi si amenzile aferente.

    • Amice, n-ai inteles nimic. Primaria e unic actionar, prin toate inactiunile si prostiile pe care le face fritz, duce Coltermu cu buna stiinta in faliment. Asta se traduce in zona penala, daca nu stiai. Dar probabil nu stii cum functioneaza societatile comerciale si ce legi le guverneaza ca sa poti pricepe…

      • Ce treaba are actionarul cu administratorul? Societatea avea un consiliu de administratie, directori si asa mai departe. Respectivii sunt responsabili de situatia societatii. Ca respectivii nu au comentant nimic pe vremea lui Robu si au acceptat anumite conditii care au dus la indatorarea firmei este alta problema. Actionarul poate decide daca mai finanteaza o societate sau nu, iar faptul ca e unic nu are nicio importanta. Daca tu ai cumparat actiuni pe bursa nu poti sa te trezesti cu o cerere sa le cumperi alora din banii tai certificate. OK, pot da faliment si pierzi o parte sau toata suma dar de obligat nu esti obligat sa platesti nimic. Si aici ce sa plateasca? Aberatiile respective de certificate care sunt ceva virtual, la fel ca si amenda ca doar nu au fost furnizate bunuri pentru banii aceia. Ar fi cea mai mare prostie sa o faca pentru ca in situatia actuala societatea nu mai poate fi salvata iar daca pe viitor se schimba unele lucruri atunci sumele s-au platit degeaba.

  11. De fapt ,, ADMINISTRATORUL JUDICIAR ” ale cui interese le satisface ?

    • Administratorul judiciar are ca scop pastrarea firmei pe linia de plutire pana la iesirea din insolventa sau declararea falimentului. Cat timp e in insolventa firma este protejata de creditori, isi restructureaza activitatea si datoria. La iesirea din insolventa trebuie sa nu mai aibe pierderi operationale, altfel intra in procedura de faliment.

  12. Haidati cu falimentul, sa terminam odata cu discutiile astea si cu banii bagati in continuu

  13. Este plin la comentarii de PNL-isti paraziți și cu miros de securici.

  14. La ce salarii au cei de la CET……și plin de pile și relatii!!!! Stăteai 30 min să vină apa caldă la et.1 cu centrala de zonă lângă tine !!!! Niște jeguri sunt !!!! Iar pierderile să le plătească ei !!!!!! Atâta timp cât pierderile le plătesc proștii de cetățeni sau primaria nu văd de ce le-ar repara?????? Ei să le plătească!!!!!! Nu îi mai plângeți pe ăia de la CET că puțini trăiți așa bine ca sefarimea de acolo!!!!!! Trebuia să plece toți de la CET că au fost niște jeguri!!!!!!!!!