Dominic Fritz, in asteptarea deciziei judecatorilor la Timisoara: Pronuntarea instantei va avea loc miercuri

TIMISOARA. Tribunalul Timis a trecut marti la solutionarea celor 3 contestatii depuse impotriva validarii mandatului de primar al lui Dominic Fritz la Timisoara.

Unul dintre judecatori s-a revocat, intrucat a fost si presedinte al Biroului Electoral de Circumscriptie care a validat candidatura lui Dominic Fritz si a fost inlocuit. Mai mult, magistratii au solicitat reprezentantului candidatului USR PLUS sa inainteze la instanta actele care au insotit depunerea candidaturii pentru cursa electorala.

Va reamintim, cele trei contestatii au fost inaintate in 21 si 22 octombrie de: Calin Petrescu, fost realizator de programe la Radio Timisoara, Monica Harmanescu – cadru didactic la Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara, si Adrian Popescu, acesta din urma fiind si el candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Timisoara, din partea ALDE, la alegerile din 27 septembrie.

Contestatarii lui Dominic Fritz sustin ca acesta ar fi incalcat Legea 115 / 2015, invocand Articolul 4, care prevede ca ”Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese”. Pe de alta parte, Articolul 5 al aceleiasi legi permite sa fie alesi si cetatenii UE care au si resedinta in Romania, nu doar domiciliul: ”Cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, cu indeplinirea prevederilor prezentei legi”.

Cei care au depus contestatii sustin ca Dominic Fritz nu are domiciliul in Timisoara, ci doar ”o adresa pentru care Inspectoratul General pentru Imigrari emite un Certificat de inregistrare cu titlu implicit temporar”.

Tribunalul Timis a amanat pentru miercuri pronuntarea.

Aștept și eu validarea mandatului meu de primar al Timișoarei, contestată de trei persoane care resping dreptul meu de cetățean european de a participa la alegerile locale, consfințit de tratatele europene, Constituția României și legea alegerilor locale. Este trist că Timișoara este printre ultimele capitale de județ din România care va avea primarul validat. Am convingerea că timișorenii nu și-au dorit asta.
Pronunțarea instanței va avea loc mâine. Nu am îndoieli că dreptul meu la candidatură va fi validat din nou, după ce deja a fost admis dosarul meu de candidatură, validată victoria mea pe baza acestui dosar, și, după ce am fost înscris din oficiu pe lista electorală a orașului, tocmai pentru că trăiesc aici.
Azi am stat toată ziua în discuții pe marginea scenariilor posibile pentru a pregăti sistemul de sănătate pentru preluarea și rezolvarea cazurilor de COVID 19 în creștere. Aveți grijă de voi și împreună să avem grijă de Timișoara”, a scris Dominic Fritz, marti seara, pe pagina sa de Facebook.

Va reamintim, candidatul USR-Plus, Dominic Fritz, a fost ales in functia de primar al municipiului Timisoara cu 49.191 voturi, adica 52,66% din optiunile electorale ale timisorenilor care au mers la urne, din cei peste 257.000 inscrisi pe liste.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dominic, fara sa vrea, a scos in evidenta „bug-ul” din legea 115/2015 care spune ca un cetatean UE poate fi ales primar, cand Constitutia spune clar in Art. 16: (3) ca doar cetatenii romani pot ocupa functii publice locale, cei din UE avand doar dreptul de a fi consilieri Art. 16: (4).

    Probabil cei de la tribunal au amanat sa mai „intrebe un prieten” de ce a fost acceptat dosarul de candidatura.

    Toate actele (inclusiv casatoriile) semnate de un primar care nu este cetatean roman sunt nule.

    • nu este niciun bug constitutia la art.16 alin 4 nu face dinstictie intre primar sau consilier local ci prevede ca …….pot fi alesi in administratiile publice locale.

      • Autoritati ale adm. publice locale sunt consiliile judetene sau locale.
        Primarul este „functie de demnitate publica aleasa”

        Art. 16 – Egalitatea în drepturi
        (3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
        (4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.

        • nu ii chiar asa sau legea spune alt ceva : „autoritățile administrației publice din comune, orașe și municipii sunt consiliile locale, ca autorități deliberative, și primarii, ca autorități executive.„
          Din punctul meu de vedere are dreptul sa candideze si sa fie ales ( pe lege) . Personal nu mi se prea pare normal ca un cetatean strain ( care nu a dobandit cetatenia sau si cetatenia romana ) sa poata fi Primar. In orice caz si presupunand ca situatia este la limita, nu isi asuma niciun judecator o decizie de genul acesta – sa invalideze si sa se reorganizeze alegeri, mai ales in situatia actuala.

          • E minunat ca principiile UE ne plac cand e vorba sa fie ales un primar roman in Germania sau Italia, dar nu cand e vorba sa vina un cetatean european in Romania. Sau ne plac pana cand se aplica – nu a avut nimeni nici o problema cu legile respective (inclusiv Constitutia) la momentul in care au intrat in vigoare, ba chiar ne-am bucurat ca intram in marea familie europeana, in care eram oricum de la Stefan cel Mare incoace, nu? Mie mi se pare un semn de maturitate si sanatate civica faptul ca am ales un primar care ni s-a parut promitator, indiferent de cetatenia lui (daca Fritz avea acelasi discurs si aceleasi calitati, il alegeam si daca era roman verde ortodox, si daca era gay, de culoare, sau nascut la Budapesta). Asa e normal. Cat despre faptul ca trebuie sa fii nascut aici ca sa intelegi ce se intampla, ma indoiesc ca asta e adevarat – la urma urmei, omul vorbeste limba romana mai bine si mai spontan decat multi politicieni de la Bucuresti, ceea ce mi se pare o buna dovada a unui atasament real fata de Timisoara/Romania.

  2. Draga mariella , Sunt unele lucruri care tin de suveranitatea statului, pe aceleasi principii expuse de tine nu mai isi au rostul nici suveranitatea teritoriala, nici limba romana. Nu nu il votai daca era roman ….. (pana una alta dl Fritz nu a prezentat nimic super profi ) dar problema romanilor este ca atunci cand le vorbeste un strain indiferent ce banalitati spune ( dl Fritz de ex vorbeste ca Iliescu in 2 ore vb fara sa spuna nimic, neluand in calcul ca Primarul este executiv …vine cu solutii concrete) . Acum 5 ani l-am intrebat pe un prieten ce nume sa pun la o firma ….. iar el mi-a zis ba pune un nume nemtesc ( exprimarea lui ca romanii pun botu la asta ) , nu am facut asa, dar mi-am adus aminte acum. Reiterez ca in opinia mea dl Fritz poate candida si poate fi si ales dar asta nu inseamna ca ii normal …… Si inca ceva nu a vb nimeni sa fi nascut aici, dar macar rezidenta permananta sau cetatenie poti sa obtii de ex Clotide Armaund, are si cetatenia romana. Din punctul meu de vedere ii si riscant vine un cetatean strain despre care nu sti aboslut nimic ( sti tu cumva cu ce se ocupa familia lui, fratii lui etc ) si ii dai cheile orasului, ii dai Bugetul pe mana, Politia Locala, acces la date ce tin de secretul national.

    • @Robert, corect, macar residenta permanenta… stie careva de aici cum arata certificat de inregistrare de la IGI? Eu da… arata ca si hartie igienica….