Dosarul escrocheriei imobiliare Radisson la Timisoara: 43 de oameni trasi pe sfoara cer inapoi peste 1,5 milioane de euro

TIMISOARA. Dosarul escrocheriei “Radisson” s-a aflat, in 13 iunie, pentru a 33-a oara pe rolul Tribunalului Bucuresti, instanta din capitala incercand sa dezlege itele complicitatilor penale din jurul celei mai complexe inselaciuni imobiliare din Timisoara ultimilor ani.

Cazul este cu atat mai spectaculos, cu cat printre cei sapte inculpati trimisi in judecata de procurorii anticoruptie se afla si fostul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Ionel Olari, dar si fiul acestuia, Razvan Olari, primul fiind acuzat de luare de mita, cel de-al doilea – de complicitate la comiterea acestei infractiuni.

Mai mult, una dintre victimele colaterale ale anchetei duse la bun sfarsit de procurorii DNA Bucuresti, sub coordonarea timisoreanului Lucian Papici, este si patronul hotelurilor „Reghina”, Octavian Mares, care a fost trimis in judecata pentru marturie mincinoasa, dupa ce a incercat sa-i dea o mana de ajutor amicului sau Ionel Olari si a declarat ca a fost de fata cand fostul sef al Finantelor si fiul acestuia au achitat patronilor “Radisson” serviciile turistice de care au beneficiat.

Aceeasi soarta a avut-o si Gheorghe Stanciu, care a fost trimis in judecata in dosarul 16233/3/2010 tot pentru marturie mincinoasa, infractiune pentru care risca pana la cinci ani de inchisoare.

In absenta incercarii inculpatului Olari Ionel Gheorghe de a incerca sa zadarniceasca, in mod direct, aflarea adevarului, prin influentarea martorilor Stanciu Gheorghe si Mares Dumitru Adrian, nu s-ar explica declaratiile prin care acestia incearca sa acrediteze ideea ca inculpatul si fiul sau i-ar fi platit integral inculpatului Nistor Ciprian serviciile turistice de care au beneficiat prin intermediul SC Varbittour SRL Timisoara, declaratii in care martorii arata ca au fost de fata la efectuarea acestor plati si care, in mod evident, nu corespund adevarului, fiind contrazise de toate celelalte mijloace de proba administrate in cauza”, s-a consemnat in incheierea Tribunalului Bucuresti prin care s-a admis, in data de 19 noiembrie 2009, propunerea DNA de arestare preventiva a lui Ionel Olari. Daca nu ar fi fost depistat ca incearca sa zadarniceasca aflarea adevarului, Olari ar fi fost cercetat in stare de libertate si nu ar mai fi trebuit sa stea in arest preventiv aproape doua luni…

43 parti civile, care cer inapoi peste 1,5 milioane de euro

Conform rechizitoroului intocmit de procurorii DNA, in perioada februarie 2005 – ianuarie 2008, inculpatii Nadasdy Andreas, Nistor Ciprian si Cojocariu Dumitru au pretins ca sunt dezvoltatori imobiliari si au indus in eroare un mare numar de persoane, cu prilejul incheierii si executarii a 109 contracte avand ca obiect constructia si vanzarea unor apartamente fictive. Inculpatii au cauzat persoanelor inselate un prejudiciu in valoare totala de 2.963.827 euro, reprezentand sumele de bani incasate cu titlu de plata integrala sau avans din pretul locuintelor contractate. Procurorii au mai trimis instantei probe care indica faptul ca escrocii Radisson au dat mita in valoare de peste 22.000 de euro fostului sef al DGFP Timis, Ionel Olari.

Olari a incasat esalonat suma de 38.500 lei, in baza unui contract fictiv de publicitate. In schimbul mitei, inculpatul Olari Ionel Gheorghe nu a verificat activitatea desfasurata de SC Radisson Invest SRL, SC Radisson Investment Group SRL si SC Radisson Building SRL, neaplicand sanctiuni reprezentantilor acestor agenti economici, acte care faceau parte din indatoririle de serviciu ale inculpatului”, au precizat procurorii  DNA. Sa mai spunem ca in dosarul “Radisson” s-au constituit parti civile un numar de 43 de persoane prejudiciate de catre escrocii imobiliari, suma ceruta inapoi fiind de peste 1,5 milioane de euro. Instanta a amanat solutionarea cauzei pentru administrarea intregului probatoriu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. daca reprezentantii statului isi faceau datoria, escrocii erau opriti dupa prima teapa: proiectul celebrity, blocul din parcul padurice lidia-versului.

  2. Ce-i mai grav este faptul ca unul din capii escrocheriei, Andreas Nadasdy, s-a aflat pe lista PP-DD pentru CJTimis.

    • Ciprian Nistor nu este pe lista de Timis pt ca s-a stabilit la Bucuresti unde incearca sa ceara comision pt fentarea taxelor prin infiintarea de firme offshore in Cipru.