Tribunalul Timis bate pasul pe loc in tentativa de a solutiona dosarul penal in care procurorii DNA Timisoara i-au trimis in judecata pe cei care, prin intocmirea de acte false, au vandut ca la piata cladirea si terenurile uneia dintre cele mai reprezentative fabrici ale Banatului. Este vorba despre patrimoniul singurului producator de tricotaje pentru bebelusi din tara, SC „1 Iunie” SA Timisoara, care, in cursul lunii iunie 2005, a fost instrainat catre SC „Plastik ABC” SRL Timisoara, contra sumei de 42,5 miliarde de lei vechi.
Procurorii DNA au calculat ca, prin aceasta tranzactie, fosta conducere a fabricii a prejudiciat societatea cu 4.387.118 de euro, motiv pentru care i-a trimis in judecata pe fostul director general, Ioan Chivari, si directorul economic, Vasile Torje, ambii acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Dupa ce, in iulie 2010, Judecatoria Timisoara i-a condamnat pe cei doi inculpati la 6 ani, respectiv, 5 ani si jumatate de inchisoare pentru rolul penal jucat in aceasta afacere, in prezent, dosarul vanzarii fabricii “1 Iunie” pare sa se fi blocat in apel la Tribunal, in conditiile in care ultimele patru termene de judecata s-au finalizat doar cu amanari ale dezbaterilor. Sirul amanarilor in dosarul 11930/325/2008 a inceput inca de la inregistrarea recursului la Tribunalul Timis, in noiembrie 2010, iar urmatorul termen a fost fixat pentru 25.05.2011. “Nici nu e de mirare ca se intampla asa ceva, cata vreme aparatorul celor de la “Plastik ABC” este cabinetul de avocatura a lui Radu Motica, decanul Facultatii de Drept din Timisoara. Se stie in ce relatii se afla aproape toti magistratii de aici cu Motica, in conditiile in care multi au ore sau catedre la Facultatea de Drept”, ne-a declarat confidential unul dintre avocatii angajati de cealalta parte, care, din cauza modului in care se imparte dreptatea prin culisele instantelor, simte ca face doar figuratie in acest proces.
Nici nu e greu sa se simta aproape inutil in aceasta inclestare de forte, in conditiile in care in proces apar nume sonore ca Societatea de Investitii Financiare Moldova (SIF Moldova), Octavian Cret, Dan Bajenescu, fostul sef al Garzii Financiare Timis, care are calitatea de martor, Stelica Malaiesteanu, Doina Groapa, Florin Popovici, Claudiu Radoi si altii.
Procurorii DNA au constatat un prejudiciu de 4,3 milioane de euro
In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA s-a retinut ca, in cursul lunii iunie 2005, inculpatii Chivari Ioan si Torja Vasile, directori si administratori ai SC “1 Iunie” SA Timisoara, prin exercitarea in mod abuziv si nelegal a atributiilor de serviciu, au instrainat catre SC “Plastik ABC” SA activele acestei societati comerciale, constand in cladiri si terenuri situate in Timisoara, la un pret mult diminuat, si anume 42,5 miliarde de lei vechi, fara TVA. Paradoxal, vanzarea s-a facut fara aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, cu consecinta prejudicierii intereselor financiare si patrimoniale ale actionarilor SC “1 Iunie” SA Timisoara cu suma de 4.387.118 euro. Pentru a-si pune in aplicare planul vanzarii fabricii, inculpatii Chivari Ioan si Torja Vasile au incercat sa dea o aparenta de legalitate intregii tranzactii, falsificand mai multe acte contabile. In cursul urmaririi penale, procurorii au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii pagubei, prin instituirea inscriptiei ipotecare asupra imobilului apartinand inculpatului Torja Vasile. Anticipand ca ar putea plati si cash pentru faptele sale, Ioan Chivari a actionat in consecinta, iar procurorii nu au mai avut pe ce sa puna sechestru asigurator, intrucat, la finalizarea anchetei, omul un mai avea nici un fel de proprietati.
Din cauza acestei devalizari imobiliare, „1 Iunie” a ramas cu greu pe piata confectiilor pentru copii, iar datele disponibile pe site-ul ANAF ne arata ca, la sfarsitul anului trecut, cei 45 de salariati au realizat o cifra de afaceri de 888.019 lei si un profit de 23.413 lei. Totusi, trecutul inca nu a fost depasit din punct de vedere fiscal, fabrica avand datorii de 14,5 milioane de lei. In acest timp, micul SRL care a preluat cladirea si terenurile fabricii se dovedeste extrem de profitabil. Tot de pe site-ul ANAF am aflat, conform datelor de bilant depuse de „PlastiK ABC” la inceputul anului in curs, ca doar cu 15 angajati, s-a realizat o cifra de afaceri de 2.048.094 lei si un profit de 250.264. lei.
Un imprumut de un milion de euro de la o persoana fizica, girat cu fabrica
Substratul intregii afaceri ne-a fost devoalat, in exclusivitate, de un alt fost director general al fabricii, Mihaela Luminita Stroia. “Fosta conducere a fabricii a girat cu activele intreprinderii un imprumut de un milion de euro de la o persoana fizica. In spatele creditorului stateau, cu siguranta, mari interese imobiliare, intrucat, la vremea respectiva, in vecinatatea Pietei Badea Carta, unde este amplasata fabrica, un metru patrat de teren se vindea cu peste 500 de euro, iar “1 Iunie” statea pe 2,5 hectare de teren. Speram ca instanta de judecata sa nu permita ca una dintre cele mai vechi fabrici de confectii din tara sa fie transformata intr-o afacere imobiliara, dar n-a fost asa”, ne-a dezvaluit fosta directoare.
Fabrica “1 Iunie” este prezenta pe pietele din Belgia, Italia, Germania si Olanda, produsele de la Timisoara fiind preferate inaintea produselor chinezesti vandute la preturi de dumping. Daca inainte de 1989, fabrica avea peste 4.000 de angajati, la sfarsitul anului trecut mai avea doar 45. In anul 2008, pentru a scapa de presiunea rechinilor imobiliari, conducerea intreprinderii a cerut intrarea in procedura de reorganizare judiciara, punand in aplicare un plan de afaceri pe o perioada de cinci ani.