Doua departamente ale Aquatim se muta in casa noua, la Timisoara

TIMISOARA. Doua dintre departamentele Aquatim vor avea o noua casa de la inceputul saptamanii viitoare.

CITESTE SI: Morile de apa de la Sopotu Vechi reabilitate de voluntarii Acasa in Banat, in cadrul unui proiect de suflet pornit de la Timisoara 

De luni, centrul de relatii clienti isi va desfasura activitatea pe strada Enric Baader. Clientii vor avea acces la noua casierie, intre orele 8 si 15:30.

Serviciul Tehnic si Biroul Relatii Clienti, de pe strada Treboniu Laurian nr. 7/A, se muta, de asemenea, la centrul de pe str. E. Baader, dar accesul publicului la aceste departamente este in continuare limitat la contactul telefonic si prin e-mail. Programul de lucru si datele de contact raman aceleasi.

• Serviciul Tehnic: luni-vineri, 8-15, telefon: 0256 203 652, 0754 099 501 0256, e-mail: [email protected]
• Biroul Relatii Clienti: luni-vineri, 8-15:30, telefon: 0256 203650, 0754 099502, email: [email protected]

Centrul a fost amenajat si dotat cu toate facilitatile necesare pentru confortul si siguranta clientilor si dispune de locuri de parcare gratuite.

Reamintim clientilor ca factura de apa poate fi achitata on-line, cu card bancar, pe site-ul societatii, precum si la numeroase puncte de plata, cum ar fi retelele bancare, oficiile postale etc (mai multe detalii la: https://www.aquatim.ro/unde-si-cum-puteti-plati-43.html). Recomandam, in contextul prevenirii imbolnavirilor cu noul coronavirus, folosirea contului de client de pe www.aquatim.ro si platile on-line.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O intrebare relativ fara alte conotatii: Noua locatie e cumparata sau este inchiriata? In ambele cazuri, de la cine? Ceva cifre se pot spune? Daca Aquatim ar fi firma privata nu cred ca ne f.. e grija, dar nu este. Orice cheltuiala se reflecta direct in facturile platite de noi, are monopol si nu avem alta alternativa. Macar sa stim si noi unde se duc o parte din banii platiti obligatoriu de cetateni. Se poate comunica?