TIMISOARA. In noiembrie anul trecut, primarul Dominic Fritz anunta ca administratia sa are in plan sa schimbe infatisarea uneia dintre arterele orasului, Calea Sagului, si sa o transforme in ‘Magistrala Verde’ a Timisoarei.
La inceputul lunii aprilie, Primaria Timisoara a lansat o licitatie ca sa gaseasca o firma care sa remodeleze atat Calea Sagului, cat si bulevardul 16 Decembrie intr-un coridor multimodal.
La termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru „Servicii de proiectare (faza DALI + PT) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție ”Coridor de mobilitate Magistrala verde in Timisoara – Bd.16 Decembrie 1989 – Calea Sagului„, luni, s-au inscris doua firme
Este vorba de SC GLOBAL TECH XPERT, cu subcontractanti, si SC F.I.P. Consulting SRL, care mai are un contract in derulare cu Primaria Timisoara, acela pentru proiectul tehnic in vederea modernizarii statiilor STPT de pe linia tramvaiului 1 pe care vor circula garniturile Bozankaya.
Ofertele au intrat acum in evaluare tehnica la Primaria Timisoara, urmand sa fie desemnat un castigator.
Conform documentatiei din SICAP, se urmareste o transformare urbana durabila prin utilizarea solutiilor verzi si digitale prietenoase cu mediul, avand benzi dedicate transportului verde, piste de biciclete, rastele, spatii verzi, statii de reincarcare electrice rapide pentru masini, imbunatatirea sistemului de management al traficului, pentru o fluidizare a circulatiei atat la orele de varf, cat si in afara acestora.
Proiectul va cuprinde 3 segmente de interventie:
1. bulevardul 16 Decembrie, de la Piata Mocioni, cunoscuta drept Kuttl ori Sinaia (fara piata, aceasta urmand sa fie cuprinsa in alt proiect de reamenajare) pana la Piata Iuliu Maniu,
2. Calea Sagului, de la Piata Iuliu Maniu pana la intersectia cu bulevardele Liviu Rebreanu si Dambovita,
3. Calea Sagului, de la intersectia cu Rebreanu si Dambovita pana la Shopping City.
Viteza mai mare pentru autobuze
In ceea ce priveste carosabilul, una dintre cele doua benzi pe sens ar urma sa fie lata de cel putin 3,5 metri si trebuie studiat scenariul in care una dintre benzi sa fie dedicata exclusiv transportului public.
Viitoarele piste de biciclete vor trebui sa aiba o latime de 1,5 metri pe sens, iar trotuarele 2-3 metri. Pentru spatiile verzi e prevazuta o fasie cu latimea de 1,5 metri pe fiecare parte a bulevardelor.
Vor fi reamenajate parcarile intercalate cu aliniamentul de arbori si vor fi puse rastele pentru biciclete. Ar urma sa fie amenajate intersectiile cu strazile care dau in Calea Sagului si in 16 Decembrie, iar in cazul celor cu o banda, vor fi suprainaltate trecerile de pietoni si traversarile pentru biciclisti.
Sunt prevazute si marcaje cu pavaj tactil, contrast de culoare si avertizare sonora pentru persoanele cu dizabilitati, iar statiile STPT vor fi schimbate si dotate cu mijloace de informare moderne.
Va fi studiata si posibilitatea cresterii vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport in comun.
Copacii, taiati si inlocuiti cu tei si artari
Cat priveste copacii ce strajuiesc acum cele doua bulevarde, administratia Fritz vrea sa-i taie si sa-i inlocuiasca.
Conform documentatiei pentru licitatie, de la Piata Iuliu Maniu si pana la intersectia cu Rebreanu/Dambovita acum sunt arbori Tamarix, despre care specialistii primariei spun ca nu sunt potriviti in zone cu curenti puternici, si din acest motiv s-au deformat. In locul lor se propune plantarea unor tei argintii.
Cat priveste copacii de pe Calea Sagului catre Shopping City, acum avem frasini imbatraniti ce ar putea fi schimbati cu artari argintii.
Mobilierul ce va fi montat de-a lungul celor doua bulevarde va oferi posibilitatea incarcarii solare a telefoanelor mobile ori a altor dispozitive.
Documentatia si proiectarea 10 luni, santierul pe Magistrala Verde 3 ani
Valoarea estimata a contractului de intocmire a documentatiei si realizarii proiectului tehnic, respectiv de asistenta tehnica este de 1.500.000 de lei fara TVA, adica aproape 360.000 de euro cu TVA.
In 5 luni ar trebui sa fie gata documentatia, iar in alte 5 proiectarea, pentru ca alte 36 de luni sa fie dedicate asistentei tehnice pentru viitoarele lucrari de pe cele doua bulevarde. Santierul, dupa anntarea unui constructor, ar trebui sa dureze 3 ani.
Cand a dezvaluit planul pentru Magistrala Verde, primarul Dominic Fritz preciza ca isi pune nadejdea in bani din Planul National de Redresare si Rezilienta.
Pareri
Deci , dupa Sudului si Lidia urmeaza si Sagului fara pomi si vegetatie ……faina gandire au avut si cei dinainte si cei de acum !
intreb si eu, stii sa citesti? sau te-ai uitat doar la poze?
„Pentru spatiile verzi e prevazuta o fasie cu latimea de 1,5 metri pe fiecare parte a bulevardelor.”
Alti imbecili care vor sa defriseze tot ce prind. Dupa primarul Lae-Drujba, a venit Fritz-Drujba. Din lac in put! Diferenta e ca acum peisagistii si arhitectii de doi bani tac malc.
Avertizarea inutilă sonora trebuie sa se oprească măcar la ora 22. Nu mai e muzica la terase dar semafoarele piuie toată noaptea, cei din apropierea acestor semafoare nu pot sa doarmă cu geamul deschis.
Lingă malul nou e un puz pt magazin lidl. Peste drum era un puz pt un magazin penny. Specialiștii useristi habar nu au. Nu poți reamenajat zona fără sa ți cont de acest aspect.
Autobuzele circula prea rar pentru a bloca 2 benzi pentru ele.
Ce arhitecți???? O arteră cu 2 benzi pe sens ajunge la 3 benzi (prin realizarea benzilor pentru transportul în comun), duce la distrugerea spațiului verde. Cum să faci spațiul verde de 1,5 m lățime cât pistele de biciclete???? De ce să distrugi ceea ce este funcțional ??? Se gândește cineva la spațiul verde alocat fiecărui locuitor? Nu, din parcuri luăm spații pentru extinderea spitalelor, cârpeli la Sp.Municipal, de Fizioterapie…, așa scade suprafața verde a orașului ne vom sufoca în orașul florilor.
bai nulitate ambulanta, lasa bulevardul in pace, nu taia copacii ca sa ii inlocuiesti cu puieti de 2 m care au nevoie de 10 ani sa ajunga la maturitate. Nu poti sa distrugi si ultima buata verde de pe bulevardul ala doar pt ca asa vrea p** ta. Hai mai bine inchide-te in birou ca atunci cand deschizi geamul si dai de aer curat, ti-o ia creirul razna.
Rebreanu deja este transformată în iadul pe pământ,un aer super fain și dacă stai zece minute la marginea străzii îți trece orice.
Credeam ca am scapat de un nebun si am dat de unul si mai mare. Evident ca lucrarile la un bulevard verde incep cu defrisarea arborilor prezenti acolo, foarte logic. Si mai evident e ca pana arborii cei noi vor avea o coroana cat de cat vor trece ani buni. Pana atunci betoanele se vor incinge 3-4 luni pe an, a se vedea Piata Libertatii a lui Lae. Calea Sagului este o artera prin care se intra in oras, circulata intens asa ca nu stiu cine va vrea sa isi incarce telefonul pe o banca unitandu-se la trafic. Cat despre rastelele de biciclete, este alta fantezie deoarece sunt cazuri cand se fura din balcoane, din fata blocului si chiar din casa scarii in cateva zeci de minute de neatentie. Astfel de propuneri pot veni doar de la cei care traiesc in lumea curcubeului unde zburda inorogi roz sau cei pusi pe furat care au beneficii de pe proiectul respectiv.
Fritz …unde largesti mata strada ca e deja megainghesuita , ce faci iei din cimitir unde mai faci atatea benzi prin sufragerie la oamenii.
fritz-șpriț , am impresia că te mai votează satana la următoarele alegeri , dar până atunci se pare că te străduiești să faci praf orașul ! Bravo nemțălăule , am scăpat de robu și am dat de unul ca tine 🤮
Satanistii intotdeauna fac exact opusul a ceea ce spun. Si in Jermania vor sa defriseze o padure seculara sa puna panouri solare. in nordul jermaniei.
Cand a inceput ‘war on drugs’ in SUA erau 100mii consumatori de droguri, acum sunt zeci de milioane.
Inainte de ‘war on terror’, americanii erau relaxati. Acum is terorizati zilnic de ceva
ce aiurea ai luat-o :))
Voi termina ce nu a reusit fostul primar! Sa rasune drujbele in tot orasul pana cade si ultimul copac! Declaram oras liber de copaci!
Aceasta artera trebuie sa fie proiectata pt a deveni loc pt parade LGBT! Minima o parada pe saptamana!
Dacă analizați bine timpii până când va începe practic execuția, veți observa că studiile și asistența tehnică în vederea demarării execuției durează nu mai puțin de trei ani. Ori peste doi ani, gașca asta de găinari care a acaparat frâiele in primărie, va fi istorie.
De interes pentru Fritz și acoliții lui sunt cei 360000 de euro pentru hârtii desenate și colorate frumos.
Sunt bani sifonați practic pentru un nou studiu de fezabilitate.
Povesti de genul „vom face și vom drege”, tipice politicienilor neomarxisti.
Exact la asta ma gandeam si eu. Pana sa inceapa santierul vin alegerile, ăsta pleaca, vine altul, care anuleaza totul cum a anulat si ăsta dupa Robu, cu planurile si ideile lui si noi ramanem fara banii dati aiurea pe studii si proiecte. Evident ca acei bani dati au ajuns in buzunarele unora si altora…
Timisoara, data stelara 23.05.2022 : nu mai exista speranta. Trebuie sa ne intoarcem in timp si sa facem tot posibilul sa nu castige Fritz alegerile. Acum , orice alta solutie pare sa fi fost mai buna. Mai rau nu se poate. Urmeaza 3 luni de vara si dupa inca 6 luni de frig.
Credeam că după coșmarul de 8 ani al administrației Robu, s-a terminat cu tăierile de copaci în Timișoara. Ce au copacii maturi de pe Calea Șagului de nu mai poate administrația Fritz fără să-i taie? Dacă e tăiat un singur copac, Fritz pierde votul meu la viitoarele alegeri. Asta este la fel de sigur ca răsăritul soarelui. Asta le sugerez și altora: copaci tăiațși? OK, Fritz, nu mai primești voturile timișorenilor.