TIMISOARA. Doua luni. Atat vor munci arheologii pe noul santier din intersectia de la Marasti, timp in care lucrarile de largire a sensului giratoriu vor fi oprite.
CITESTE SI: Goana dupa locuinte in Timisoara, tot mai mare. S-a dublat cererea de apartamente si case. Ce se cauta
Nici nu s-a deschis bine santierul pentru largirea intersectiei de la Marasti ca arheologii au intrat in paine, dupa ce au fost gasite primele vestigii.
„Sunt vestigii austriece. Ne asteptam sa gasim Poarta Vienei. Indicii in acest sens exista pentru ca avem o intreaga retea de ziduri in toata zona afectata de lucrari. Nu vom sti niciodata ce va fi in interior, dar putem banui. Evident, structuri, canalizari, pavaje, zidarie. Nimic special pentru Timisoara. Aici se circula, nu e un zid. Suntem in faza incipienta a cercetarii. Avem ziduri de jur imprejur. Aici, latindu-se carosabilul, vor fi acoperite. Vom propune concervarea lor in situ. Va fi acoperit. Nu se stie, poate peste 50-100 de ani cineva poate decide sa restaureze si sa construiasca tot„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Florentin Munteanu, din cadrul Universitatii de Vest Timisoara.
Si primarul Nicolae Robu confirma ca in sensul de la Marasti primii care vor face lucrari sunt arheologii. Acestia nu incurca traficul in zona.
„A inceput lucrarea de largire a sensului giratoriu in Marasti. Deocamdata. fac lucrari doar arheologii. Noi nu am inceput lucrarea de amenajare propriu zisa, abia dupa ce fac ei cercetarea incepem noi„, a spus edilul.
In intersectia de la Marasti, carosabilul va fi largit la trei benzi cu bani din bugetul local.
Pareri
Imi permit sa spun ca nu s-a „descoperit” nimic. Aceste vestigii sunt cunoscute de cel putin 50 de ani. La fel ca si cele din P-ta Libertatii, care au fost dezgropate din nou cind piata a fost reamenajata acum citiva ani, desi ele fusesera descoperite de multi multi ani, ca si cele din P-ta Sfintu Gheorghe atunci cind se construia Bega…doar ca mai noii nostril iilustrii lideri au decis sa le ingroape, ca si acum 50 de ani.
Istoria se repeat, intrebarea e, invatam ceva din ea? Presupun ca si aceste noi „descoperiri” vor fi astupate din nou…
care ii logica unui giratoriu cu 3 benzi cand toate toate strazile au 2 benzi pe sens?
Pai poate taiam niste pomi si anulam trotuarele si facem 3 benzi pe sens. Traim in epoca automobilului, ati uitat?!!! Mai anulam trecerile de pietoni si gata! Problema rezolvata!
Cateodata te gandesti ca-i mai buna dictatura. Rusii or facut pod de 19km pana in crimea in 3ani. Si au extras peste un milion de obiecte antice de pe vremea grecilor. probabil ca le-au extras cu excavatoru si arheologii cauta in mormanu de pamant. Da nu poti sa blochezi un oras intreg pentru niste cioburi de acu 500 de ani; si asa istoria e falsa si cioburile-s folosite doar daca nu contrazic istoria oficiala; daca cumva nu se potrivesc, totu se musamalizeaza ; deci care-i rostu lor?
Se cunoaste exact care a fost amplasamentul vechii cetati, si totusi, la fiecare lucrare care implica sapaturi ne miram ca trebuie amanat pentru arheologie. Cum ar fi sa prevedem din start 2-3 luni pentru asta, si, daca nu e cazul, sa ne bucuram si sa devansam lucrarea?
Spre deosebire de catunul tau, Timisoara este cu adevarat un oras cu veleitate istorica incontestabila, istoria Timisoarei are 3.500 de pagini (mai mult decat oricare oras sau asezare din Romania) si e carte, poti sa o achizitionezi sa o citesti (in eventualitatea cauzala in care iti permiti sa cumperi cartea), desi e destul de evident faptul ca nivelul de cultura generala in cazul tau reprezinta lecturarea si formularea opiniilor pe portalurile de stiri locale, prin urmare direct proportional cu nivelul de inteligenta si modul tau de exprimare si gandire.