TIMISOARA. Momente de sarbatoare, joi seara, la Rectoratul Universitatii Politehnica Timisoara. Fotbalistii lui Poli din ultima jumatate de secol i-au aniversat pe doi dintre cei mai buni sportivi pe care i-a avut Politehnica Timisoara: Ion Ionescu si Cicerone Manolache. Ambii fotbalisti si-au aniversat anul acesta cea de-a 80 zi de nastere.
Evenimentul a reunit laolalta zeci de fotbalisti care au jucat pentru Politehnica Timisoara, cu totii parte a echipei care a scris istorie pe Bega.
Ion V. Ionescu s-a nascut la 2 mai 1936, la Rudna, in jud. Timis. Este cel mai titrat antrenor din istoria polista, cucerind Cupa Romaniei 1980 si reusind mai multe promovari in prima divizie.
„E un eveniment unic, nu doar pentru mine, ci si pentru Fundație, e un moment despre care se poate spune ca inchide cercul. Am inceput la Politehnica, in 1946, pe Stadionul Stiinta actual, inchei tot la Politehnica intr-un cadru festiv, un eveniment organizat de Politehnica, chiar daca printr-o fundatie. E emotionant, desi am avut si emotii mai puternice pana acum. Nu uit in primul rand debutul ca spectator in 1943, cu Mica Brad pe CFR, atunci a fost un declic, a inceput procesul Politehnica. Au fost momente frumoase la promovarea echipei. Personal ca si copil, junior, apoi jucator, debutul ca antrenor in 1960, apoi ca antrenor principal 65, promovarea din 73, Cupa din 80 si meciul cu Celtic, finalele pierdute cu Jiul, Steaua si Craiova, pierdute din pacate, nefastul si toxicul meci cu Dinamo din 88 si încheierea carierei la ASU Politehnica in 2002, pe acelasi stadion pe care am inceput, acum 70 de ani la Poli pitici”, a spus Ion V. Ionescu
Cicerone Manolache a vazut lumina zilei la Paunesti, in judetul Vrancea, la 16 mai 1936, jucand la Poli in anii ’60. Apoi a fost si antrenor la club, dar a activat si in Africa, acoloo unde a cucerit si Cupa Campionilor Africii, din postura de tehnician.
„Am avut rezultate foarte bune, am fost golgheter, in 1963 am luat locul 3, dar eu aveam mai multe din actiune. Dupa fiecare meci veneau profesorii universitatii si mergeam la Groapa sau la CFR, unde luam masa… Nu puteai sa bei cate lazi primeam de bere. Am fost si la nationala, la un moment dat eram singurul de la Timisoara, in rest de la Dinamo si CCA. Eu i-am refuzat tot timpul, pentru că nu m-am dus la Dinamo eu am pierdut Olimpiada de la Tokyo, nu m-au luat pentru ca nu am semnat. Dar nu mi-a parut rau. Nu puteau sa-mi faca nimic. Eu am venit la Otelu Rosu si de acolo au dat muncitorii la scutire de armata, pe mine nu ma putea lua nici CCA, nici Dinamo. Eu eram liber. Eu, poate exagerez, dar am fost alesul lui Dumnezeu, am fost in Mozambic, Kenya, Nigeria… toata Africa, Europa, ca jucator am jucat in echipa nationala, ca antrenor am castigat Cupa Campionilor Africii”, a spus Manolache.
Momentul dedicat valorilor sportului banatean a fost organizat de Universitatea Politehnica Timisoara si Fundatia Politehnica si face parte dintr-o serie de evenimente menite sa promoveze si sa elogieze sportul.
Pareri
La multi ani cu sanatate si fericire pentru cei doi oameni de fdbal,adevărați POLISTIREN.
Felicitări pentru conducerea Conducerii Niv.Politehnica pentru organizarea aniversari Dlor Prof.Ionescu si Ing.Manolache