TIMISOARA. A fost semnat contractul pentru amenajarea viitorului cinematograf de arta de la Timisoara.
Lucrarile de reabilitare a cladirii vor dura 1 an si jumatate, iar investitia se va ridica la 17.000.000 de lei. De lucrari se va ocupa asocierea de firme Audiotech Multimedia Group SRL – Mist Lider Construct SRL.
Cinematograful Studio va functiona sub forma unui spatiu cultural de tip art house, integrat in reteaua de sali Europa Cinemas, avand ca domeniu principal de activitate cinematografia si proiectiile de filme europene independente, de arta sau de autor. De asemenea, va deservi si domenii conexe industriei cinematografice: productia de film (fictiune, documentar, animatie), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educatie cinematografica pentru copii si tineri.
Cinematograful urmeaza sa aiba 2 sali de proiectie, una de 190 de locuri si una de 64. La parter vor exista un lobby si o receptie moderna care va include un cineshop, o cafenea si doua studiouri pentru montaj sunet si video. Podul amenajat se va transforma intr-o sala multifuncționala, care se va utiliza in regim ”HUB educational”, cuprinzand: spatii de lucru pentru asociatiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spatiu pentru transmisiuni radio, unul de expozitii si o sala de sedinte.
Pe terasa cladirii va functiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiectii de film in aer liber, precum si evenimente cultural-artistice de mica amploare (lansari de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
“Lucrarile vor incepe cu bani de la bugetul local, dar speram ca vom convinge Ministerul Culturii să finanteze si acest obiectiv din suma alocata programului Capitala Europeana a Culturii” a declarat primarul Dominic Fritz.
Transformarea cinematografului Studio este rezultatul colaborarii intre Primaria Timisoara (proprietarul cinematografului), Groupama Asigurari (finantatorul proiectului de arhitectura in valoare de aproximativ 150.000 euro), Institutul Francez din Romania si Asociațiile Pelicula Culturala, Marele Ecran, Documentor si Asociatia Romana a Filmului Independent (Timishort), asociatii culturale care se vor implica si in managementul cinematografului.
Situatia celorlalte cinematografe din Timisoara
La jumatatea lunii martie Primaria a anuntat si inceperea lucrarilor la cinematograful Dacia. Licitatia a fost castigata de T.T.& Co Solaria Grup, ca lider, si Euras, ca firma asociata, lucrarea fiind adjudecata la 10.408.613, 10 lei, adica aproximativ 2,5 milioane de euro.
In acest caz, santierul ar trebui sa dureze 12 luni.
Sala noului cinematograf Dacia ar urma sa aiba un ecran de proiectie retractabil si sa poata fi folosita si pentru conferinte, piese de teatru ori alt tip de spectacole, in vreme ce foaierul se va preta pentru expozitii. Un ecran imens va fi instalat si in exteriorul cladirii cinematografului, data fiind vecinatatea parcului.
Pentru cinematograful Victoria a fost semnat contractul de executie pentru inceperea lucrarilor. Sala va avea 200 de locuri si o scena extensibila, dar si o zona rezervata expozitiilor. Investitia a fost initial estimata de proiectanti la 7,6 milioane de lei. Valoarea la care s-a incheiat licitatia, la care s-au inscris 4 firme, a fost cu aproape o jumatate de milion de lei mai mica. Renovarea trebuie sa fie gata in 2022.
Pentru cinematograful Timis deja a fost predat proiectul pentru emiterea autorizatiei de constructie. In acest an urmeaza sa fie demarata licitatia pentru un constructor, iar, daca nu vor fi mari probleme, tot in 2021 vor incepe si lucrarile de reabilitare. Cinematograful Timis urmeaza sa fie transformat intr-un centru cultural modern, unde vor avea loc proiectii de film, dar si spectacole. Valoarea estimata pentru lucrari este de 24.157.000 de lei cu TVA, iar cinematograful ar trebui sa fie modernizat in cel mult 2 ani.
Cinematograful Freidorf va fi transformat si el in centru cultural de cartier.
Proiectul a fost depus de Primaria Timisoara pe Intervenția Centru Multifunctional si a fost selectat acum de Comitetul de Selectie al GAL Freidorf pentru finantare. Are o valoare de 2,3 milioane de lei, bani europeni, prin POR.
Viitorul Centru Cultural Freidorf va fi realizat printr-un parteneriat intre Primaria Timisoara si Directia de Asistenta Sociala. Aici urmeaza sa fie amenajat un centru de zi pentru persoanele cu tot felul de dependente. In viitor vor fi organizate activitati artistice, culturale si educationle, dar se va face si consilierea persoanelor in risc de saracie.
Proiectul urmeaza sa ajunga la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest, unde va fi semnat contractul de finantare. Urmatorul pas este licitatia pentru executie si transformarea centrului.
Cinematograful Unirea este singurul dintre ele care se afla in stare de functionare, unde se desfasoara in prezent activitati educative si religioase. Aici urmeaza sa fie facute doar reparatii.
Cinematograful Arta a fost dat in administrare Teatrului Maghiar. In 2021 vor incepe lucrarile de proiectare in vederea modernizarii.
Reprezentantii Teatrului Maghiar au dezvaluit inca din vara planurile pentru viitorul cinematograf Arta. Sala in care odata se proiectau filme va fi complet refacuta. Scena va ramane in aceeasi zona in care se afla amplasata, iar la etaj vor fi amenajate birouri. Viitoarea cladire va fi recompartimentata si, conform planului, va aparea si o sala de repetitii, dar si o magazie in care vor fi depozitate decorurile. In afara salii, catre strada Iancu Vacarescu, urmeaza sa fie amenajata si o terasa.
Langa cladirea existenta in prezent urmeaza sa fie construita o alta, in care se vor amenaja spatii de depozitare, cabine de machiaj, cabine pentru actori si un spatiu tehnic. O alta schimbare importanta va aparea in gradina de vara, unde peretele folosit candva drept ecran va fi demolat, urmand sa fie construit un altul curbat.
Reprezentantii teatrului maghiar estimeaza ca reabilitarea completa a cinematografului Arta ar putea ajunge pana la 6 milioane de euro.
Pareri
sper ca proiectele sint ok, sa nu isi dea seama la sfirsit ca cinematografele nu pot sa primeasca aviz isu…
Dar celelalte cinematografe, cui raman? Vorbim de cinema Parc, Melodia, Fratelia, Mehala. Sper ca nu am uitat vreunul?!