TIMISOARA. Iubitori de animale, specialisti ai facultatilor de medicina veterinara, reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia animalelor sau restauratori de cladiri s-au regasit printre cei care au participat la dezbaterea publica organizata de primarie pe tema interzicerii hranirii porumbeilor din centrul orasului si a modificarii regulamentului de detinere a animalelor de companie in Timisoara, proiect propus de consilierii USR PLUS Rodica Militaru si Razvan Stana.
Aproape 3 ore a durat dezbaterea.
In problema porumbeilor, specialistii au sustinut ca acestia trebuie alungati din centru, deoarece contribuie la degradarea cladirilor si pot transmite si unele boli.
„In general degradarile provocate de porumbei sunt foarte grave pe termen lung si au consecinte grave. Costurile de interventie, reparatie, sunt extrem de mari. Cei mai multi se raporteaza la elementele estetice, dar fecalele de porumbei sunt extrem de acide. Avem probleme cu degradarile elementelor decorative de piatra. Sunt studii care arata ca si dupa eliminarea fecalelor de porumbei, degradarea pietrei continua. Avem foarte multe situatii in care elementele de piatra, mortarele, cedeaza mult mai usor la actiunea apei sau a fenomenului de inghet/dezghet, tocmai datorita acestei porozitati crescute a lor. Avem situatii in care avem elementele metalice foarte deteriorate. Am gasit de multe ori cuiburi in jgheaburi si scurgeri„, a afirmat Rares Bradeanu, reprezentant al Uniunii Restauratorilor din Romania.
„Porumbeii sunt placuti, dar pot fi un pericol pentru sanatatea omului. Fecalele sunt deosebit de daunatoare. Spun asta deoarece in urma faptului ca se usuca, se elibereaza in aer. Copiii mai pun mana pe jos, nu se spala tot timpul, apoi duc mana la gura, vorbim si de paraziti. Praful pe care il fac ei, praful din pene, care e specific porumbeilor de culoare albastra, creeaza o serie de alergii. Acestea sunt dovedite stiintific, nu sunt doar vorbe. Cuibaritul e o alta problema. De obicei cuibaresc in poduri, fac mizerie, galagie, cuibaresc pe toate structurile unor case considerate monumente istorice. La noi aici in centru anumite fatade sunt deteriorate foarte grav de acidul din fecalele porumbeilor. As aminti cateva boli care se transmit la om si sunt destul de grave si poate multi dintre noi le-am avut. Sunt cu simptome asemanatoare racelilor, tratamentele sunt cam aceleasi: salmoneloza, clamidia, zoonoza, ornitoza, tuberculoza, listerioza(e destul de grava mai ales pentru gravide), encefalita, parazitii interni criptococoza si e-coli, care e cea mai intalnita cand cuibaresc si au pui„, a declarat Marius Ciurea, presedinte al Federatiei nationale a crescatorilor de porumbei.
Timisorenii au venit insa si cu solutii pentru ca porumbeii sa nu fie informetati, unele considerate ‘umane’, cum ar fi atragerea lor in alte zone ale orasului pentru a fi hraniti sau instalarea unor porumbare contraceptive.
„Consider ca singura solutie este implementarea porumbarului contraceptiv. In interiorul porumbarului, pasarile pot fi hranite cu graunte din dozatoare puse la dispozitie de autoritati. Si anticonceptionalele puse in mancarea porumbeilor sunt o solutie si se va evita inmultirea. Consider ca e singura solutie umana si fireasca„, a spus o timisoreanca.
Nu au fost insa singurele variante propuse.
„As incepe cu interzicerea hranirii, automat ei vor pleca din acea zona. Capturarea lor si eliberarea la o distanta de cel putin 80 km, acesti porumbei se vor descurcam nu vor muri de foame. Fixarea de diverse dispozitive pe zonele unde cuibaresc si unde dorm, folosirea aparatelor cu ultrasunete si a acelor sunete care imita rapitoarele. In Paris, in 2017, au fost eliberate 5 pasari rapitoare in zonele in care se aflau foarte multi porumbei si au plecat„, a spus tot Marius Ciurea.
Timisorenii considera ca amenzile nu sunt o solutie.
„Eu sunt o iubitoate de animale care are si animale salvate, doneaza si la asociatiile de protectie. Mi se pare ca propunerea e de a sanctiona un act de compansiune fata de animale, ceea ce nu mi se pare corect. Noi nu ne dorim ca acestea sa ramana pe strada, nici porumbei care sa afecteze cladirile, dar nici nu dorim sa fie ucise in mod brutal sau sa nu fie hranite. Antevorbitorii mei au avut solutii si sunt proiecte care ar putea sa ajute primaria si v-as ruga sa luati in considerare aceste proiecte. Sa venim cu o solutie sa fie exemplu pentru alte orase, nu sa fim ca Oradea unde sa se dea 2000 de lei amenda pentru hranirea de animale„, a spus Coralia Decsi, o iubitoare de animale.
La dezbatere au participat si reprezentanti ai Politiei, care au sustinut ca nu sunt adeptii amendarii populatiei. A explicat-o Valer Kovacs, politist cu state vechi, care a indemnat la gasirea de solutii care sa evide infometarea pasarilor. Mai mult, acesta a subliniat ca avem in oras fabrici care polueaza mai mult decat porumbeii.
In cazul Regulamentului de detinere a animalelor de companie, iubitorii de animale sustin ca nu este corect ca proprietarii de caini care locuiesc la casa sa ceara aprobarea vecinilor pentru a avea animale in curte, din moment ce la blocuri aceasta obligatie se vrea eliminata si a fost semnalat aceste neajuns al proiectului.
„S-au facut progrese foarte mari in privinta eliminarii obligativitatii acordului la blocuri, inteleg ca tot acest efort ar fi dat peste cap printr-o propunere de modificare in sensul in care la case, in mod complet nelegal juridic si absurd, ar trebui dat acest acoord. Noi am aratat de ce suntem impotriva acestei propuneri. Nu doar ca ar rasturna un demers bine castigat, dreptul de proprietate ar fi ingradit si la case, daca a fost eliminat la bloc, in conditiile in care spatiul e mult mai generos. Raportul directiei de mediu inteleg ca e bazat si pe cele 175 de sesizari, dar care se refera exclusiv la cainii fara stapan, si nu la animale de companie. In continuare contravine legii privind numarul de animale care nu e restrictionat. Se incalca o serie de normative cu rang mai inalt fata de o hotarare de consiliu local sau regulament, ceea ce va deschide calea unei campanii de imagine negative la adresa Primariei. Si din perspectiva juridica va da nastere la o serie de actiuni in instanta. Si aceste actiuni, odata ce vor fi admise, pentru ca sunt sanse, vor putea atrage si raspunderea functionarilor publici. Si raspundere administrativa si financiara…am luat acordul de la apartamente si sa il ducem la case. Nu are nicio logica ca norma de tehnica legislativa. Majoritatea celor care s-au mutat la casa au facut-o tocmai pentru a se bucura de animale„, a atras atentia avocatul Paul Ciucur, vicepresedinte al Asociatiei Pet Hope.
Timisorenii au insistat ca exista solutii si pentru controlarea populatiei de caini sau pisici fara stapan din oras, printre cele mentionate fiind adoptia, sterilizarea sau „exportul” acestora catre stapani din strainatate.
„Sterilizarea animalelor cu si fara stapan a fost o prioritate pentru noi. E cea mai eficienta metoda de controla populatia de caini. Sunt un pic mirat de ce se incepe cu sfarsitul. Interzicem hranirea animalelor fara a avea un program de sterilizare, de adoptie, noi sarim direct la interzicere. Agresivitatea la animale e data de factorul sexual sau factorul hrana. Cu interzicerea hranei, nu vom avea decat niste animale infometate si mai agresive. Nimeni nu-si doreste animale pe strada, nici eu care le iubesc, nici cei care le urasc, dar pentru rezolvarea acestei probleme, nu exista solutii peste noapte. E o solutie de rezolvare in timp„, a spus Gabriel Ignat, reprezentant al Animal Society.
AICI puteti vedea integral dezbaterea publica a organizata de Primaria Timisoara.
Va reamintim, consilierii locali USR PLUS propun un proiect prin care sa fie interzisa hranirea porumbeilor si a tuturor animalelor pe domeniul public.
Un al doilea proiect prevede adoptarea unui nou regulament pentru detinerea animalelor de companie in apartamente, prin indepartarea prevederii dintr-o hotarare mai veche a Consiliului Local, prin care cei care au prieteni necuvantatori trebuie sa ceara acordul vecinilor pentru a tine animalele in locuinte.
Ramane de vazut daca propunerile si sugestiile timisorenilor vor fi luate in considerare in elaborarea formei finale a proiectelor care vor ajunge pe masa consilierilor locali.
Pareri
Anticonceptionale sa administreze celor ce interzic porumbeii in oras !
am o tuta in bloc care gandeste la fel…hranea porumbeii pe balcon iar dupa 2 saptamani aveam porumbar la bloc…nu a asculat de vorba buna…intr-un final duduia si-a dat seama ca porumbeii isi faceau veacul si pe rufele scoase la zvantat :)))) tuta si a pus punga peste haine. nu s-a lasat cu una cu doua si ii tot hranea…am strans un morman de gainat din balcon si i l-am pus pe pres la usa…si uite asa s-a linistit. vreti porumbei cresteti in pana mea gaini la tara. hai sa crestem si sobolani ca-s draguri…nu intelegeti ca sunt daunatori.
Porumbelul simbolizeaza Duhul Sfant, pentru asta e razboiul USR-ului cu porumbeii! Nu inteleg de ce in toata Romania nu-i deranjeaza de fapt mazgalelile alea de graffiti. Acolo ar trebui innasprite pedepsele. Porumbeii astia pot fi goniti, dar nu prin violenta mare si nici sa fie infometati…
La Oradea, daca nu ma insel, primarul e de vreo 20 de ani de la PNL, sau ? Iar daca nu primesc mincare in centru, o sa moara porumbeii de foame ? Sunt porumbei domestici, astia din TM ?
Porumbelul simbolizeaza shobolanul zburator. Plin de boli, doarme in gainatz.
Si cind politicienii alesi sa ne conduca….vin cu propunerea sa ucidem vietuitoare nevinovate…..ne miram ca adolescentii
arunca de la etaj si schingiuiesc animalute???Ne miram ca tanara generatie,in majoritatea ei,este lipsita de compasiune,mila,intelergere???De la cine sa invete ,cind politica uciderii animalelor,la noi,este la ordinea zilei??Taiem paduri si
legiferam uciderea animalelor care au trait in paduri,taiem copacii din localitati,distrugem parcurile si arbustii,si iarba….si ucidem pasarile,aricii,..tot ce e viu …Ne mai putem numi oameni???Parca nu…….
Prezervative…..
CUM se may scoboara D-omnul ??
La ” măcelărie ” da ..! BLEAH
DECAT sau ca la TXhTM: PASS got a 🙂
1. PORUMBELUL
Singura infatisare trupeasca a Duhului Sfant ce-a fost data vreodata oamenilor s-o vada a avut loc la Iordan, cu ocazia botezului in apa a Domnului Isus Hristos (Luca 3:21-22) cand Duhul Sfant s-a coborat peste El ca un porumbel. Porumbelul prezinta cateva particularitati. Porumbelul prin infatisarea sa exprima gingasia; el este simbolul nevinovatiei, blandetii, a bunatatii, a curatiei si a pacii. Primul act pe care l-a indeplinit porumbelul in istoria biblica a fost in timpul potoplui lui Noe. Noe a dat drumul porumbelului sa aduca vestea daca apele s-au retrsa de pe pamant (Gen. 8:8-11). Tot asa si Duhul Sfant aduce oamenilor vestea buna ca pacatul a fost ispasit prin jertfa Domnului Isus Hristos si ca mania lui Dumnezeu a luat sfarsit. El coboara asupra noastra ca sa ne impartasaeasca din calitatile Sale divine.
Porumbelul este fara rautate (Mat. 10.16) si Domnul Isus ne indeamna sa fim si noi la fel. Porumbelul nu are fiere. Oameni de stiinta afirma ca, acest organ fabrica o substanta amaruie, care este pricina amaraciunilor firii omenesti. Duhul Sfant rodeste in viata copiilor lui Dumnezeu numai blandete. “Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru”. Efes. 4.31 – ne indeamna apostolul Pavel.
Hrana porumbelului: Pentru doua caracteristici el a fost trecut intre pasarile curate enumerate de Vechiul Testament:
– pentru ca poate zbura, si
– pentru ca nu este carnivor.
Duhul sfant transforma gusturile noastre si preferintele noastre, ajutandu-ne sa facem deosebire intre lucrurile placute lui Dumnezeu si cele neplacute. El toarna in sufletele noastre dragostea si curatiea. Zborul porumbelului este semnificativ. El nu sta pe loc, ci se misca continuu. Tot asa una din caracteristicile Duhului Sfant este miscarea, lucrarea Lui nu este statica. Este semnificativfa in acest sens, expresia biblica, care spune: “Oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant” 2 Petru 1.21. Duhul Sfant este supranumit Mangaietorul, pentru ca unul din serviciile Sale este de a mangaia, de a alina, de a linisti. Porumbelul mai are o insusire aleasa, ii place sa locuiasca impreuna cu cati mai multi semeni de ai sai. Duhul sfant iubeste unitatea credinciosilor, lucrand la cimentarea ei. El ramane cu noi (Ioan 14.16), ca prin partasia Lui (2 Corinteni 13.14), sa ne intareasca legatura, unitatea si dragostea frateasca!
mergi in plm…cu duhul tau cu tot, ca duhul tau imi caca toate geamurile…
Nu se poate câtă idioţenie au adus cu ei pensaţii in primăria Timișoarei !! Avem primar verde ca balega de gâscă din partidul verzilor german dar se comportă ca un geambaş de cai din Kuncz căruia nu-i plac şoşoii, dar in schimb are 10 caini care terorizează vecinii cu putoarea de kakat și lătratul zi și noapte pe o rază de 500 m.
Ce or fi avut in cap aceste gunoaie pensate când s-au gândit că porumbeii trebuie exterminati fără a veni cu nici o soluție, dar in schimb un cretin are voie să terorizeze vecinii cu 6, 7 câini !!??
Șeful gunoaielor pensate vine din cea mai civilizată și ordonată țară din Europa, unde sunt reguli foarte clare in ceia ce privește animalele de curte sau de companie, precum și pentru porumbeii care trăiesc in piețele publice !!
De ce nu a venit papagalul cu un model nemțesc să-l implementeze in Timișoara și de ce a venit cu un model din Belarus, aș vrea să ne lămurească și pe noi cineva !!
In jumătate de an aceste gunoaie pensate nu au făcut nimic util pentru necesităţile timișorenilor !!
Eu o trimit pe consiliera care a moderat aseară mizeria de dezbatere pe o stradă de 300 de m într-un cartier de lux unde poate numara cel putin 30 de câini, unde nu poți dormi noaptea și unde nu poți sta afară la aer din cauza lătratului și a mirosului de kakt mai rău ca în orice cartier de rromi din România !!!
Îmi aduc aminte o întâmplare citită in Bild Zeitung din Germania acestui gunoi, unde un neamț repatriat din Cazastan din banii primiti pentru instalare undeva într-o zonă rurală, a cumpărat o vacă să aibă lapte la copii !! Pe lângă amenda primită a trebuit să facă vaca disparută și să plătească o firmă pentru a dezinfecta locul unde a fost tinută vaca. Cam astea sunt drepturile de proprietate in Germanica acestui gunoi care vrea să extermine porumbeii dar un idiot poate să crească într-un oraș de 5 ☆ la el in curte cai, capre, găini sau câini terorizand vecinii !!
Asa este, in Germania e criza de lapte, mai rau ca in RO acum 33 de ani, de aia lumea isi cumpara o vaca, capra, dupa posibilitati. Iar ziarul intelectual Bildzeitung este sigur o sursa nepretuita de stiri serioase. A, porumbeii din pietele Germane, sunt cam rari, nu ca primariile nu accepta stoluri de porumbei prin centru, nu, au zburat toti la Timisoara unde gasesc atita intelegere.
Parca si prietenul lui bau bau, fostul primar, pe nume Robu, voia sa scape de ciori tot prin metoda anticonceptionalelor. Nu a dat rezultate. Se pare ca astea ( anticonceptionalele) au avut efect numai asupra operei „stiintifice” a maestrului, altfel foarte saraca si lipsita cu desavarsire in ultimii 10 ani.
Dacă in ceia ce privește criza de lapte din Germania nu ai fost ironic, ești cel mai deștept băiat din cavoul familiei de pensaţi !!
Cat despre ziarul Bildzeitung și jurnaliştii de la acest ziar, ai dreptate !!!! Nu se pot compara cu marii intelectuali cu carnet de psd-isti și fiţuicile in care scriu, cum sunt lucia epure de la ziua de vest, dragoș botă de la preșalert sau tonomatele usr-iste de la deBanat sau Tion.ro care eclipsează până si pe bătrâna Scânteia cu slugile umile Ardelean, Sasu și Hoster, să nu mai vorbim de tonomatul Tion.ro care s-a lăsat montat direct in biroul șarlatanului verde ca balega de gâscă din Bündnis 90/Die Grünen Deutschland !
Iar in ceia ce privește comentariu meu te asigur că ai mintea prea rară să poți înțelege ceva !!
Desigur, porumbelul… marea problemă a Timișoarei. Prin grupările lor politico-liberale, plănuiesc o invazie cibernetică cu ajutorul noilor cipuri 5G. Mă bucur că în sfârșit se face ceva în privința lor, iar marea populație de intelectuali apără simbolul democrației și al dătătorului de viață căruia îi mulțumim pentru respawnare.