Drumul expres care va lega direct Aeroportul Timisoara de Autostrada Vestului, intr-o noua etapa. Proiectul, deblocat de Consiliul Judetean Timis

TIMISOARA. In prima sedinta dupa ce a fost constituit noul Consiliu Judetean, alesii au adoptat un proiect de hotarare pentru construirea drumului expres care va lega Autostrada Vestului de Aeroportul Timisoara. Proiectul ramasese in aer peste un an si jumatate, dupa semnarea unui protocol intre CJ Timis si CNAIR.

Va fi facut cu bani europeni si va reprezenta o a patra descarcare de pe A1 catre Timisoara.

CITESTE SI: Alexandru Iovescu si Alin Popoviciu, noii vicepresedinti ai Consiliului Judetean Timis

Protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Timis si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea drumului de legatura A1 – Timisoara – Aeroport Traian Vuia a fost semnat in luna martie 2023, insa de atunci nu s-au mai facut pasi pe calea realizarii documentatiilor.

Soseaua este cuprinsa ca proiect prioritar in Programul Operational pentru Transport, va avea profil de drum expres, cu 4 benzi, cate doua pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

Prin acest nou drum, Aeroportul se va conecta la retelele principale de transport din Romania si tarile vecine si va scadea presiunea rutiera de pe Dumbravita. Mai mult, o portiune din centura Timisoarei este inclusa in proiect, cu acelasi scop de diversificare a accesului, atat la varianta ocolitoare, cat si in localitatile periurbane apropiate.

CNAIR se ocupa de asigurarea finantarii, iar Consiliul Judetean Timis de derularea licitatiilor pentru Studiul de Fezabilitate si gasirea unei firme care sa proiecteze si sa construiasca drumul.

Valoarea investitiei este estimata la 22 de milioane de euro. Obiectivul de infrastructura va duce la fluidizarea traficului, scaderea numarului de accidente, reducerea poluarii.

Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare si informatii in timp real pentru utilizatori si administratorul infrastructurii, alaturi de sisteme de urgenta.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vrajeli electorale. De ce nu avem alegeri din 6 in 6 luni?

    • Din 2019 s-a atras finanțarea europeană pentru proiect amice.

      De asta trebuie regionalizare, să nu mai stai 10 ani după avize la București să montezi un WC la o școală din Dorohoi

      • Poti sa definesti regionalizarea aia, cam prin ce difera de dizolvarea statelor nationale? Si cam care autoritate de la noi, aici, local a fost aleasa si a dat dovada de vreo mega-competenta in ceva? Sau cam care a angajat ceva finctionari muuult mai rasariti decat aia din administratia centrala?

        „Regionalizarea” e o abureala abjecta la care pun botul toti bioxizii de clei ce habar n-au macar despre atributiile consiliului local, consiliului judetean, prefectului, senatului, camerei deputatilor, habar n-au de nimic, nu mai zic de ce ar fi alea NuTSI, II, III, ca-i pierd complet. Niste bioxizi inchipuiti ce se simt ei pacaliti de „centru” dar nu se uita la cum sunt pacaliti de „centrul UE” de catre niste unii NEvotati de cetateni care dupa ce concep diverse mizerii de regulamente, cumva toti aterizeaza prin consilii de administratii ale mega-companiilor transnationale.

        Pentru „eficientizare” se pot crea structuri regionale fara desfiintarea astora de acum, adica judetele( cum mama naibii comasarea🤡 judetelor se potriveste cu descentralizarea🤡 cred ca doar cineva care vrea sa devina centrul noii regiuni poate „intelege”). Se potate „restructura” un 10-15% din administratiile judetene si crea cu o parte din astia ceva structuri regionale, dar nu, tot ce se doreste este distrugerea statului unitar si subordonarea catre Bruxelles in aplauzele imbecililor, bioxizilor de clei utili plini de frustrari care-si imagineaza mereu ca „noi? pfff! niste deosebiti! altii ne incurca, desigur, ca altfel… am avea…private jet fiecare”🤡🤡

        Exagerarea din exemplul tau cu WC-ul din Dorohoi e cam…. de kkt, stii, nu? Basti, ma, bioxidule, cu regionalizatea ta cu tot.

        • Nu te agita gusty

  2. Proiectul legat de calea ferata ce va lega aeroportul de oras, în ce stadiu e?

    • Fain, blegu de nimica a tinut protocolul pe post de hartie de buda din 2023, cel putin sa fi facut licitatia pentru SF sa fi avut astazi proiectul.
      Si din nou 1 an minim va fi pierdut pana incep lucrarile, mai zi ceva

  3. AU PIERDUT SI FINANTAREA EUROPEANA LA ACEST PROIECT

  4. Aici trebuia făcută prima descărcare nu la remetea sau giarmata , dacă n au fost în stare sa aducă autostrada pana lângă aeroport, dacă te uiți pe hartă vezi ca din parcare de la 501 la aeroport sunt 3 km , făceai descărcare direct în centură făceai pasaje nu sensuri giratorii și rezolvai aproape toate blocajele în trafic . Vinerea dacă prinzi barieră la giarmata blochezi toată centura

    • Ma bucur ca ai reluat părerea mea din deBanat spusa cu cel puțin 24 de ore înaintea ta. Pana și nickname-ul te tradeaza. Vorba unui profesor universitar- sa fie iertat-, eu când copiez vreo lucrare pana și autorul nu si-o recunoaște. Problema este ca eu am spus asta cand se zvonea ca se va face o descarcare prin Dumbrăvița. Adica acum vreo 5-6 ani.Cauta în arhiva! Si la ce mi-a folosit? Tine cont cineva de părerea noastră?

      • Tu pentru cine crezi ca s-a facut autostrada, pentru romani?🤡😁🤡
        Probabil crezi ca si descarcarea asta se face tot pentru romani, nu?🤡😁🤡
        Si autostrada Moldovei se face pentru romani, dupa parerea ta?🤡😁🤡

        Neocolonialismul se bazeaza pe cat mai multi bioxizi de clei… Yep, neocolonialisti NU tin cont de parerea noastra, ei induc pareri, ideologii etc unde prind un bioxid bun Iar unde nu reusesc, induc lehamite, sa nu se mai agine „lumea” ca „n-are rost” Si unde nu merge si nu merge nici cu cumparat de decidenti, nici cu spalat de bioxid de clei, vin cu bata, fie ea a „justitiei”, fie a dobanzilor rodicate prin riscul de tara, fie prin veto la intrare in Schengen, fie prin intarzierea exploatarii resurselor ca sa contrileze preturile sau sa puna mana pe cat mai mult din resurse… etc etc. Dar toate astea se bazeaza oe existenta unei majoritati alcatiuta din bioxizi de clei.