Drumul Expres Filiasi – Lugoj, o noua etapa. Anuntul ministrului Transporturilor

TIMISOARA. O asociere de firme din Romania si o companie din Turcia au castigat contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru primele doua tronsoane din viitorul drum expres Filiasi Lugoj.

CITESTE SI: Dominic Fritz anunta ca se sterg o parte dintre datoriile Societatii de Transport Timisoara, iar de acum inainte vor fi monitorizate mai atent cheltuielile si consumul de motorina 

Primul contract vizeaza sectorul dintre Drobeta Turnu-Severin si Domasnea, cu o lungime de 65 km, iar elaborarea documentatiei va reveni asocierii EGIS ROMANIA SA – EGIS INTERNATIONAL S.A.S. – PRIMACONS GROUP SRL – ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA SRL – ECO GEODRUM SRL. Pentru intocmirea SF-ului castigatorii vor avea la dispozitie 2 ani si 4 luni, iar valoarea contractului este de 42,58 milioane de lei cu TVA.

Cel de-al doilea este pentru sectorul Caransebes-Lugoj, cu o lungime de aproximativ 50 km, iar castigatoare a fost desemnata firma turca INPRO MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ANONİM ŞİRKETİ. Studiul va trebui finalizat intr-un an si 8 luni, iar valoarea contractului este de 14,41 milioane de lei, cu TVA.

Anuntul a fost facut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Au fost desemnati castigatorii pentru elaborarea primelor doua Studii de Fezabilitate necesare constructiei a doua Loturi din Drumul de mare viteza Filiasi-Lugoj!
Primul contract vizeaza sectorul Drobeta Turnu Severin-Domasnea (65 km) si a fost atribuit unei Asocieri de firme înregistrate în Romania. Are o valoare de 35,78 milioane de lei (fara TVA). Contractul are o durata de 28 de luni (26 de luni sunt alocate doar pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate).
Al doilea contract vizeaza sectorul Caransebes-Lugoj (50 km), a fost atribuit unei firme din Turcia si are o valoare de 12,11 milioane de lei (fara TVA).
Pentru derularea acestuia sunt alocate 20 de luni (18 luni numai pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate)„, a anuntat Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor.

Contractele vor putea fi semnate in termen de 10 zile, daca nu vor exista contestatii.

Semnarea ambelor contracte va fi posibila dupa expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestatii si respectiv dupa solutionarea contestatiilor formulate in cadrul procedurii de atribuire. Prin aceste Studii de Fezabilitate se va stabili inclusiv daca profilul drumului de mare viteza Filiasi-Lugoj (230 km) va fi de Drum Expres sau de Autostrada„, a anuntat pe pagina sa de Facebook Cristian Pistol, seful Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Va reamintim, in luna noiembrie a anului trecut a fost desemnata castigatoarea pentru realizarea documentatiei a trei portiuni din drumul expres Filiasi – Lugoj, asocierea IRIMAT CONS SRL (lider de asociere) – STUDIO CORONA SRL CIVIL ENGINEERING – INFRANOVA SOLUTII TEHNICE IN CONSTRUCTII SRL.

La acea vreme CNSC a admis contestatiile unora dintre pierzatori si a obligat CNAIR sa reevalueze ofertele pentru doua dintre loturi.

Firmele Egis si Proiect Consult au depus plangerile la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor pentru tronsonul 3 Domasnea – Caransebes (45 km), respectiv Drobeta Turnu Severin – Domasnea (65 km), unde Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere ii desemnase castigatori pe proiectantii de la Irimat-Studio Corona

Prima procedura pentru proiectarea completa a Drumului de mare viteza Craiova – Lugoj a fost lansata pe 1 iunie 2021 in mandatul ministrului Catalin Drula (43 de luni SF+ proiect tehnic). Egis a castigat contractul, dar CNAIR a anulat procedura in mandatul ministrului Grindeanu si a lansat licitatii pentru patru sectiuni. Grindeanu atragea atunci atentia ca, prin aceasta masura, timpul de realizare a SF-ului, pe care predecesorul sau Drula il stabilise la 4 ani, se va reduce la 2 ani.

Ministrul Transporturilor a explicat atunci si de ce a modificat si lungimea traseului pe care il stabilise initial CNAIR. Sorin Grindeanu a precizat ca soseaua de mare viteza se va construi, nu intre Craiova si Lugoj, ci intre Filiasi si Lugoj.

Drumul de mare viteza a fost impartit in 4 loturi, iar durata pentru realizarea Studiilor de Fezabilitate pentru acestea era prevazuta intre 18 si 26 de luni.

Lotul 1: Filiasi-Drobeta Turnu Severin (70 km), 18 luni

Lotul 2: Drobeta Turnu Severin – Domasnea (65 km), 26 de luni

Lotul 3: Domasnea-Caransebes (45 km), 22 de luni

Lotul 4: Caransebes-Lugoj (50 km), 18 luni

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Atatea etape, mai putin si-l vedem si-n play-off… Totusi, (citand din clasici), ,,ie o șanse” sa se amane etapele din cauza conditiilor meteo nefavorabile…

  2. Cred ca stirea aceasta a mai aparut de vreo trei ori in ultimi 10 ani. Si din ce am citit sunt convins ca precedentul castigator al licitatiei, unul pentru intrgul drum Lugoj Craiova va castiga in instanta impotriva anularii licitatiei de catre Grindeanu-CNAIR si va fi repus in drepturi. Deci sansele sa ajungem de la Timisoara la Craiova pe autostrada 2040. La fel ca Centura Sud Timisoara, Timisoara -Autostrada A1. Isi cam arata masura competentelor Grindeanu.

    • Ca să vezi ce minte luminată usr-istă are Drulă! Cel mai rău dulău din Balcani, a dat la o firmă care nu a terminat nici un proiect in termenul stabilit in contract 250 km de studiu de fezabilitate pentru o perioadă de 4 ani! Si culmea chiar cei care îl laudă pentru ispravă sunt cei care nu vor merge in viața lor pe această autostradă!

  3. Da si am uitat, unul dintre motive era termenul nu scurt e adevarat de 4 ani al precedentului contract. Inter timp,daca Grindeanu nu a opservat a trecut un an si nici macar licitatia nu este gata. Oare unde e noaptea minti de care interba Grindeanu acum un an, o continua glorios chiar el?

    • Nu sunt nici pe departe fan al slugii lui Ali Baba de Teleormankistan, dar inainte de a debita tâmpenii vezi istoricul firmei și câte contracte a terminat in termenul stabilit!
      Numai pe tronsonul de 40km Suceava-Siret sunt in întârziere cu un an!
      Atunci imagineazati cât ar fi durat pentru 250km sau lotul 2 de pe clisura Dunării !!
      Eu nu inteleg încăpățânarea voastră de susținere al unui papagal care inafară de scandal chiar nu a făcut nimic!

      • Eu prezentam doar fapte si desfasurarea unor evenimente prea mult trambitate si prezentate ca mari victorii. Situatia este inca rau incurcata iar in cazul in care instanta il repune in drepturi pe primul castigator nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla. Concluzia mea era daca vrei sa traduc ca nu este cazul sa ne facem mari seperante ca in urmatorii 5 ani poate chiar 10 ani va circula cineva pe aceasta sosea. Daca tu iti pui sperantele in Grindeanu treba ta tot respectul.

        • Dacă firma va câștiga procesul atunci planul lui Drulău cel mai rău dulău din Balcani a reușit și oltenii vor ajunge mai greu in Banat in următorii 30 de ani!🤣🤣🤣

          • Pare ca ii stii bine pe baietii care fac drumurile, roaga-i te rog sa isi arate competentele macar pe cei 12 km pana la A1, caci sincer pe uni dintre noi nici nu ne doare asa tare de Lugoj Craiova. Sau sa ii roage pe cei de la UMB sa o faca intr-o pauza.

  4. Tr.Severin ….Orsova pe unde va merge drumul ! Intreb si eu .Ce idee au ?

    • Pe langa Dunare, nicio sansa. As vedea mai degraba undeva de pe la toplet, sau Pecenisca peste munti, cu ceva tuneluri si sa iasa pe la Jidostitza si la nord de Severin. Sa ocoleasca orasul Severin pe la nord, pe la Halanga, . Asa vad eu, care nu sunt de specialitate . Sunt doar ceva 20 de km direct in munti. De la Jidostita nu mai ai munti. Italienii au facut autostrazi sin in terenuri mai muntoase.
      Este si o masura tacticxa sa nu faci autostrada langa, langa granitza. Nu se stie niciodata. Au mai fost timpuri pe timpul lui Tito, prin anii 50 cand era pritenia nu chiar asa de apropiata intre popoiarele noastre.

  5. Tronsonul Domasnea-Turnul Severin , 65 km , e doar munte .
    Ar dura minim 80 de ani pana la finalizarea proiectului , tinand cont de incompetenta guvernantilor .
    De aceea am convingerea ca proiectul nu se va realiza niciodata .

  6. Oamenii astia nu sunt in stare sa faca o autostrada de 40 km in campie , Timisoara -Moravita , sa o lege de autostrada sarbilor , care conecteaza tot sudul Europei : Serbia , Croatia , Slovenia , Italia , Franta si ajunge in sudul Spaniei .

  7. Imediat va apare si o vietatea protejata de ONG-uri … ): ..

    • @Dan-te referi ca apare vreun USR-ist LGBT-ist pe traseu?! :)))

  8. Sper sa il termine in 800 de ani, pana atunci sa renunțăm la proiectul asta tâmpit si sa le facem spre nord (bihor, bistrița, baia mare, bucovina…)nu ințeleg ce avantaje sunt spre sud.
    Daca le stie cineva, is si eu curios.

  9. mai un pic si se fac 4 ani, oricum cred ca se vor depasi cei 4 ani ai lui Drula. Incompetenta pe toate planurile, rafuieli intre gasti etc. Intre timp cetatenii normali abia mai fac fata tirurilor care clar depasesc autovehiculele ca numar. Era sa uit , un alt incompetent si anuma Basescu zicea candva ca nu avem nevoie de autostrazi.

  10. Nastase, care voia să devină miliardar in dolari, a făcut afacerea autostrada Transilvania, cu cei de la Behtel in 2000, afacere care nu a mers, dar de atunci toti ministrii transporturilor, in 23 de ani, nu au reusit sa faca tronsonul Biharea – Suplacul de Barcau, 65 km, numai pe ses, asa ca voi credeti in povesti de la Grindeanu? Ungurii au terminat la ei acum 10 ani, desi cu o bucățică nu s-au grăbit ca știau că nu poate fi folosita din cauza lipsei de continuitate in Romania.