Drumul savuroasei lubenite de Lovrin, din camp, de sub razele soarelui, si pana in frigiderele timisorenilor. Video

TIMISOARA. Pepenii dulci si zemosi, proaspat adunati de pe campurile insorite din Lovrin, ajung pe mesele timisorenilor, dupa munca istovitoare a agricultorilor care lucreaza in domeniu de ani si ani.


Cultivarea lubenitei este indeletnicirea de generatii a mai multor familii din Lovrin, care trudesc pamantul si aduc la Timisoara cei mai gustosi pepeni.

Asa se intampla si in familia Pulverea, unde, de la mic la mare, toti se ocupa cu cresterea lubenitei, iar roadele sunt vandute atat la punctele amenajate pe strada in Timisoara, cat si in supermarketuri.

„Fac treaba asta de 15 ani, parintii mei… cel putin de 30 de ani se ocupa de lubenita.
Incercam, cu sprijinul autoritatilor, sa valorificam marfa. In ultimii ani am fost cat de cat sustinuti sa ne putem desfasura activitatea, in Timisoara, prin punctele stradale. Am putut sa valorificam marfa la un pret corect, ceea ce ne-a incurajat sa continuam mai departe, sa nu dam lubenita pe 60 -70 de bani la samsari”,
spune Daniel Pulverea, unul dintre cei mai importanti producatori de lubenita de la Lovrin.

Lubenita ajunge si in supermarketuri de unde timisorenii o pot cumpara la cele mai bune preturi.

„O parte din marfa ajunge in supermarketuri. Cel mai important pentru noi e sa aducem lubenita proaspata pe masa consumatorilor si sa vindem in forma proaspata in punctele stradale din Timisoara. Cea mai mare parte a productiei o aducem in Timisoara pentru ca orice consumator timisoarean sa manance marfa proaspata de aici de la noi”, spune si Mircea Pulverea, producator de lubenita la Lovrin, in timp ce pregateste marfa pentru a fi livrata in marile magazine.

Chiar daca zona Gottlob a beneficiat de mai multa promovare in privinta cultivarii pepenilor, cunoscatorii spun cu mana pe inima ca soiurile de lubenita de la Lovrin sunt mai dulci, mai parfumate si mai zemoase.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte bun reportajul, foarte buna initiativa, mai vrem si speram ca autoritatile sa-i ajute cat mai mult.

  2. Ar trebui publicate locurile unde se vând pepenii cultivați la noi în zonă. Astfel am cumpăra de acolo și nu de la samsari.

  3. LA 4 lei, prefer sa iau de la market. Tot dulce si tot buna e …si e 2 lei maxim !

  4. Printre cele mai mari preturi din tara. Cu, sau fara samsari.

  5. Pretul corect, spune un producător. Mai nene, vinzi in supermarket cu 1,50 lei, pentru ca altfel nu le- ar vinde acesta cu 2- 2,5 le/kg, iar la punctele stradale, lubenitele pline de praf și la 35 de grade le vinzi, prin vânzătorii tai, la 4 lei%kg. Asata e prețul corect? Nesatuilor! La piata Mehala oltenii vând cu 2 lei/kg. Dacă vreți sa vindeți PRODUSELE LOCALE, prin puncte stradale ( conditii igienice și de pastrare indoielnice) nu fiți voi samsari. Eu cred ca vazatorii stradali sunt ANGAJATI DE SAMSARI.

  6. 5 lei litru de apa cu zahar e prea mult
    Am cumparat una de gust de la kauf cand era la oferta 1.99
    Am vazut si la 10 lei kg prin iulie
    La preturile astea nu imi permit sa sustin producatorii locali
    Sunt exagerate toate preturile