Dubasi, masti, capre si clopotei coloreaza Timisoara. Vine Alaiul Colindatorilor. Iata traseul

TIMISOARA. Masti, capre, dubasi, bice, clopotei, tobe si talangi! Va fi zarva mare la Timisoara, cand sute de tineri din tot judetul Timis, reprezentand traditii vechi de secole, vor veni sa colinde.

CITESTE SI: Brandul Arsenie Boca, adjudecat. Disperare printre vanzatorii de suveniruri de la Manastirea Prislop 

Batuta cu dubele, jocul caprei, colinde de fecior si fata: sunt doar cateva dintre datinile ce vor da farmec Alaiului colindatorilor, unul dintre cele mai asteptate evenimente ale fiecarei ierni si care si-n acest an va aduce, cu urari de bine si belsug, peste 350 de colindatori din judetul Timis, Caras Severin si Torac, Serbia, pe strazile Timisoarei.

Imbracati in straie traditionale de sarbatoare, vor canta si vor dansa pe strazi spre bucuria timisorenilor care an de an ii primesc cu bratele deschise.

Alaiul colindatorilor porneste luni, 18 decembrie, de la ora 11.30, de la sediul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis (str. E. Ungureanu nr.1) pe traseul Piata Libertatii, strada Alba Iulia, pana in Piata Victoriei, unde va sustine un program artistic in fata Operei, apoi va colinda Palatul Administrativ si Mitropolia Banatului.

Alaiul colindatorilor este un eveniment organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis si Consiliul Judetean Timis.

Colindele readuc traditia in zilele noastre, iar in judetul Timis sunt conservate in forma lor autentica„, subliniaza managerul CCAJT, Liliana Laichici.

Colinde arhaice, jocuri cum ar fi ”calusaru’” sau ”batuta” cu dubele si jocul caprei vor fi aduse pe scena de formatiile de dubasi din Pietroasa, Curtea, Margina, Romanesti, iar grupurile de colindatori din Giroc, Boldur, Costeiu si Buzias vor interpreta colinde de urare, de gazda, colinde de fecior si fata prin care sunt invocate bunastarea si voia buna. Spiritul sarbatorilor de iarna este celebrat si prin miscarea corala banateana, reprezentata de Corul Asociatiei Pentru Arta si Cultura Romaneasca ”Vichentie Petrovici Bocalut” din Torac, Serbia, Corul Parohiei din Criciova, Corul Parohiei din Comlosu Mare, Corul scolii de Arte Timisoara ”Stelute banatene” coordonat de prof. Iasmina Iova si grupul vocal din Buzias coordonat de prof. Liliana Savu – Badea.
Urmand traditia banateana Fanfara ”Pro Amicitia„ si Fanfara populara din Mercina, com. Varadia, jud. Caras Severin vor interpreta colinde si cantece batranesti.
Din lada de zestre a Banatului de Campie vor fi scoase costume vechi din zona Boldurului care sunt purtate si astazi cu mandrie de colindatori de toate varstele.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.