Atentie, piscinele pot fi periculoase! Cu ce boli riscam sa ne intoarcem de la strand?

Faceti dus inainte si dupa ce ati inotat, nu inghititi apa din piscina si purtati ochelari de protectie. Nu mergeti desculti pe marginea piscinei, gresiei, gratarului de la dus si folositi doar papucii personali. Acestea sunt doar cateva dintre sfaturile de care orice timisorean trebuie sa tina cont cand merge in aceasta vara la strand sau la piscina.

Strandurile pot fi adevarate rezervoare de bacterii, virusuri sau ciuperci. In special pe marginile piscinei, pe gratarul dusului de la strand sau chiar in apa se ascund tot felul de paraziti care „atenteaza“ la sanatatea noastra. Dincolo de apa din piscine, care este adesea insuficient igienizata, strandul gazduieste germeni si in sezlonguri, in dusuri sau locurile de joaca pentru copii. Pielea, ochii si urechile sunt cele mai expuse unui contact infectant cu apa din bazine.

Chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contactarii de infectii cutaneo-mucoase deoarece unii germeni sunt rezistenti la actiunea de dezinfectare si clorinare a apei (bacterii sporulate, coliformi, Pseudomonas, Giardia si alte protozoare, virusuri, Cryptosporidium).
Ciupercile piciorului (micoze)

Cele mai frecvente afectiuni dermatologice pe care le putem lua de la strand sunt ciupercile piciorului (micozele). Contaminarea se face prin contact direct cu suprafetele infectate: peretii piscinei, gratarul de la dus, incaltamintea pe care au mai folosit-o si alte persoane, sezlongurile.
Primele semne ale infectarii cu ciuperca piciorului apar la cateva zile, insa in unele cazuri simptomele se pot face simtite si dupa cateva luni de la infectare.

Micoza piciorului are mai multe forme: forma descuamativa, care se manifesta prin cojirea pielii de pe talpa, o forma veziculoasa, in care pe aceeasi zona apar niste basicute cu lichid si o forma pruriginoasa caracterizata prin mici fisuri intre degetele 3-4, cu roseata in jur si un depozit albicios.
De la primele semne ale acestei afectiuni trebuie sa ne adresam medicului dermatolog. Deoarece in faze avansate, atunci cand ciuperca afecteaza si unghiile, nu mai este eficient nici un tratament local si se impune interventia cu antimicotice, pe cale orala.

Negii

Pe locul doi in topul bolilor de care trebuie sa ne ferim atunci cand mergem la strand sunt negii (cauzati de papilomavirusuri). Negii pot sa apara dupa o perioada de cateva luni, fie pe talpi, fie la nivelul mainilor. Adeseori, negii sunt confundati cu bataturile si sunt tratati incorect, la pedichiura. Insa principala diferenta este ca verucile sunt foarte dureroase, in timp ce bataturile nu dor.

Granulomul de piscina

Granulomul de piscina este o boala provocata de un microb din aceeasi familie cu bacilul Koch (cel care provoaca tuberculoza) si care se ascunde pe marginea bazinului. Semnele instalarii acestei boli apar la nivelul extremitatilor, dar si pe fata.

Infectii oculare

Persoanele care merg frecvent la strand sau la piscina se expun riscului infectiilor oculare, fie de natura microbiana, fie virala. Cele mai frecvente afectiuni ale ochilor care se iau din piscinele neingrijite sunt conjunctivitele si infectiile corneei. Simptomele apar la cateva ore sau a doua zi. Conjunctivita se manifesta prin inrosirea ochilor, lacrimare excesiva si secretii purulente. Persoanele cu astfel de simptome trebuie sa consulte de urgenta medicul oftalmolog, care va prescrie un tratament pe baza de antibiotice, sub forma de picaturi. Pentru a preveni aceasta inflamatie a urechii, medicul ne recomanda ca atunci cand mergem la stranduri sau piscine sa folosim dopuri de urechi. Otita se manifesta prin dureri foarte mari la nivelul urechii, pentru ca zona aceea este bogat inervata, ciuperca sapa in profunzime si stimuleaza terminatiile nervoase), slabirea auzului (pentru ca se ingusteaza conductul auditiv si chiar febra.

Infectiile cu stafilococi, frecvente

Persoanele cu leziuni la nivelul pielii, dar si cele fara astfel de probleme se pot infecta la bazin. „Pot aparea stafilococii cutanate, furuncule, eczeme, foliculite, adica infectii localizate la radacina firului de par. De asemenea, pot aparea inflamatii sau manifestari alergice, precum dermatitele de contact sau pruritul (mancarimi) localizat sau generalizat“, mentioneaza medicul dermatolog. Unele persoane fac dermatita de contact la clor si la alte substante dezinfectante din apa de bazin. Tot clorul poate agrava acneea sau anumite iritatii.

Atentie si la vaginite

Medicii spun ca totul tine de igiena personala si de felul in care ne ingrijim noi corpul. Bianca Gavrilita, medic primar Obstetrica Ginecologie spune ca o alta boala cu care ne putem intoarce de la strand este vaginita, boala care daca apa este corect tratata nu are cum sa apara. “Exista si anumite vaginite ce pot fi luate din apa de la strand, dar, daca apa este corect tratata nu se intampla nimic. Cele mai multe bacterii pe care le putem lua sunt acele ciuperci. Exista ceea ce se numeste responsabilitate individuala. Atata timp cat avem grija de noi, avem grija si de ceilalti din jurul nostru. Daca eu stiu ca am o boala dermatologica care poate fi transmisa prin obiecte, prin apa, prin atingere este corect sa ma duc la un consult medical, sa o tratez si sa nu intru intr-un strand si sa expun si alte persoane pana nu sunt tratat si vindecat. Trebuie sa intreb medicul daca am voie sau nu am voie sa intru intr-o piscina, intr-un strand si daca pot sa transmit boala mai departe. Eu ca si om simplu care nu am nici o boala trebui sa fiu atent la ce strand ma duc. Preventia este cel mai important lucru“, spune Bianca Gavrilita.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Răspunzând la prima poză… te poţi alege cu un sculament sau/şi cu o nevastă… Nu că e de rău.

  2. Ce e ăla „sculament”, băi, prostule? Poate pe limba ta de ghibol înseamnă ceva, dar în limbaj urban, puţini ştiu ce-i aia. Dacă tu ştii, nu deduce că ştim şi noi!

    • Prietene semianalfabet si retardat, pe limba de ghibol, spre deosebire de limbajul urban pe care cu maiestrie presupun ca-l stapanesti, „sculament” inseamna „sifilis”.

  3. Altu mai retard, sculament=gonoree

  4. :)))) destept e ala cu parerea :)))) ce m-a umflat rasul cand am citit
    sculament = blenoragie = gonoree …cica nu o poti lua, totusi, de la piscina/bazin