Duminica Tomii. Ce fac in aceasta zi credinciosii in Banat?

BANAT.  Cele trei zile ale Sfintelor Pasti au trecut, insa nu trebuie sa uitam ca, in traditia populara, prima duminica de dupa Sarbatoarea sarbatorilor – Duminica Tomii – poarta numele de Pastile cel Mic si are o semnificatie aparte. Duminica Tomii este inchinata sufletelor mortilor in calendarul popular, iar credinciosii au cateva obiceiuri si traditii importante.

Asezata imediat dupa Saptamana Luminata, duminica Tomii prelungeste taina Sfintei Invieri, fiindca Sfantul Apostol Toma, numit si Geamanul, cunoscut ca „Toma necredinciosul’, vazandu-L pe Mantuitorul, cu toate ca initial se indoise la primirea vestii ca Hristos a inviat, se rusineaza de necredinta sa si marturiseste plenitudinea dumnezeirii, scrie Jurnalul.ro.

In Banat, femeile dau pomeni pe ape curate, curgatoare, pentru slobozirea sufletelor raposatilor. Batranele caselor inrosesc ouale in ajunul sarbatorii, iar copiii aduna ramuri fragede de alun sau de salcie, din care impletesc mici cosulete.

Duminica dimineata, dupa slujba Utreniei, ouale si colacii vor fi sfintiti de preoti. Apoi se vor cauta irugi, cursuri curate de ape curgatoare. Aici, oul, colacul si o lumanare aprinsa sunt asezate in fiecare cosulet impletit si se da drumul pe apa pentru a ajunge la sufletele mortilor. Oamenii cred ca prin aceste ofrande sufletele mortilor vor fi eliberate de o parte din pacatele grele si vor putea umbla in locurile in care doresc. Dupa Sfanta Liturghie, preotii ortodocsi vor merge in cimitire si vor face slujbe pentru cei plecati in ”lumea blajinilor”, sfintind mormintele si pomenile aduse de familiile celor ce-si dorm somnul de veci.

Sursa: realitatea.net

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.