La Budapesta e stare de alerta. Capitala Ungariei se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 10 ani, dupa ce Dunarea a acoperit faleza si a ajuns pana la parlament. Viitura maxima e asteptata sambata noapte.
De o saptamana, capitala ungara se pregateste pentru inundatii potential catastrofale, care pun la incercare sistemul de aparare al orasului.
10.000 de oameni de la protectia civila si soldati, precum si 15.000 de voluntari sunt mobilizati.
„Liniile de protectie au fost pregatite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decat recordul precedent. Credem ca am asigurat sistemul de aparare anti-inundatii al Budapestei. Aparam cele mai vulnerabile puncte ale orasului. Daca nu intervine un eveniment sau un accident neasteptat, putem mentine apele sub control. Conform estimarilor, varful va fi atins sambata, iar viitura va trece de teritoriul tarii la mijlocul saptamanii viitoare”, spune premierul ungar Viktor Orban.
In Romania, viitura ajunge saptamana viitoare
Si autoritatile romane monitorizeaza debitul Dunarii. La Portile de Fier, joi, fluviul avea un debit de 4.200 metri cubi pe secunda, cu aproape 1.000 de metri cubi mai mult fata de zilele precedente, dar inca aproape de media anuala a lunii septembrie. Varful pe teritoriul Romaniei este asteptat la finalul saptamanii viitoare.
”Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea FECHET, a convocat joi in format hibrid, Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta (CMSU), constituit la nivelul MMAP. sedinta extraordinara a CMSU a fost organizata pentru a analiza situatia hidrologica a Dunarii in contextul hidrometeorologic existent in amonte de tara noastra, unde cantitatile importante de precipitatii au produs debite foarte mari ale acestui fluviu. Expertii de la INHGA au informat ca debitul pe Dunare, la intrarea in tara (sectiunea Bazias), in intervalul 18–19.09.2024, a fost in crestere, avand valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuala a lunii septembrie (3800 m3/s)”, a transmis joi Ministerul Mediului.
Pe baza datelor actuale, a estimarilor prognostice primite din Ungaria si Serbia si luand in considerare aportul celorlalti afluenti importanti ai Dunarii aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa si Morava), fara aport suplimentar important de precipitatii in tot bazinul hidrografic al Dunarii amonte de intrarea in tara, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior pe Dunare si afluentii sai, pe sectorul amonte de Budapesta (mai ales in Austria), debitele in sectiunea Bazias vor fi in crestere pana la valori maxime de 9200-9500 m3/s, in intervalul 28-29 septembrie 2024.
”Mentionam ca sectorul Dunarii aval Gruia este aparat impotriva inundatiilor prin lucrari de indiguire. Pe baza informatiilor actuale, nu se prognozeaza posibilitatea aparitiei unor probleme deosebite ca urmare a propagarii viiturilor pe sectorul romanesc al Dunarii, dar este necesara o monitorizare atenta a evolutiei situatiei hidrometeorologice in bazinul Dunarii amonte de intrarea in tara”, a mai transmis ministerul Mediului.
Pareri
La noi e totul in grafic. Daca va fi vreo belea sau viitura, ne declaram „luati prin surpindere”.
Daca vreti sa intarzie viitura, trimiteti-o cu CFR Calatori – haha!
Măcar să funcționeze hidrocentrala la maxim să nu mai importăm curent scump.
Are 3 turbine din 6 in revizie…deci paula curent ieftin…
Daca nici ungurii nu si-au innaltat malurile, ce sa mai astepti de la ai nostrii… ar trebui ridicate maluri+ziduri serioase de cel putin 2m de-a lungul Dunarii, mai ales unde traverseaza orase.
Asa crezi tu ca se combat inundatiile, diguri cat mai inalte si „e bine asa”? 🤡😁🤡
Nu vrei mai bine sa dai o cautare pe net dupa cum se face treaba asta inainte sa-ti dai cu „parerea”?🤡😁🤡
nu mai bine sari din dildo in dildo pana la preaiubitul tau frixxx
Autoritățile române vor fi extrem de surprinse, ca de obicei.
„Cu natura nu te pui!” – politician responsabil la TV.
Mark my words!
„sasoantsanc sentimetr”🤡😁🤡
mai depinde si cata apa vine in cat timp, mai Mitica. Nu poti sa faci niciun un sistem sa reziste la absolut orice, ar fi cam…. scump?🤡🤡
Sa faca o firma de la usere un studiu de fezabilitate cu chat gipiti pe vreo cateva sute de mii de euro, cum au facut si prezentarile evenimentelor de la zilele timisoarei
Nu-i nimic că dă Cioclacu 10.000 de lei brut, impozabil 20% pentru reconstrucția fiecărei case distruse.
Cea mai penibilă, tâmpită și mai criminală clasă politică de 35 de ani! Bine că ucrainenilor au putut să le dea bani cu lopata (ok, că așa a venit de la UE) dar când e vorba de noi românii, ne-ar lua tot ce avem.
Wi, pai asa „gandesc” din pacate si multi bioxizi de clei care-i urasc pe conationalii lor si iubesc strainii. Si hai, ii ajuti si pe ukri, dar bai, nu pe aia cu masini de lux, nu pe aia care nu depun un minim de efort sa se angajeze dupa atata timp ( si in schimb sa importam nepalezi si pakistanezi si ce altii mai importam ), nu-i cazezi in hoteluri de lux, nu le platesti chirii la care un angajat roman nici nu viseaza sa si le permita, nu le prioritizezi accesul la servicii publice…
Dar clasa asta politica a fost aleasa democratic! Adica prostocratic, scuze eu🤡😁🤡
Dați soluții!!! Chibiți se găsesc totdeauna!
A nu se mai vota pe criterii emotionale.
Alta solutie nu cred sa existe. Deci nu exista solutii🤡😁🤡
La nivel individual, asigurarea locuintei impotriva una alta. Iar cine nu-si permite asigurare sau e refuzat de asigurator din motive precum „casa in zona inundabila”… GHINION. Daca e insa ukrainean, mai vedem, ne mai straduim sa-l ajutam, desigur🤡🤡 Restul de pagibe la chestii publice… le refacem… pe fonduri europene🤡😁🤡