Dupa 20 de ani de pauza, la Timisoara s-au reluat operatiile pe cord la copii. S-au facut deja primele doua interventii pe inima unor micuti de 7 si 8 ani. Video

TIMISOARA. Asteptarea a luat sfarsit. Dupa o pauza de aproape 20 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara a devenit functional Compartimentul de Chirurgie Cardiaca Pediatrica, unde micutilor le este oferita o noua sansa la viata. Au avut loc primele doua interventii pe inima, iar pacienti au fost o fetita de 7 ani si un baietel de 8.

Cele doua operatii au fost facute de un medic venit din Italia, de la una dintre cele mai cunoscute clinici specializate in chirurgie cardiaca pediatrica, Clinica San Donato, care a oferit asistenta doctorilor timisoreni pentru amenajarea, dotarea compartimentului si specializarea personalului medical.

Primii pacienti sunt din Timisoara si sufereau de malformatii congenitale la inima. Operatiile facute de echipa condusa de medicul italian au durat cateva ore fiecare, iar la finalul lor, copilasii au inceput, practic, o noua viata.

 

Vorbim de un defect septal interatrial, un orificiu intre atriul stang si atriul drept. Si atunci sangele trece din partea stanga in partea dreapta.  Este din cadrul malformatiilor congenitale simple. Este o zi mareata pentru noi ca se face pentru prima data la noi, la Timisoara, operatie la congenitali„, explica medicul Marian Gaspar, chirurg cardiac la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara.

Pentru realizarea unor asemenea interventii chirurgicale, a fost amenajata o sala speciala de operatii, in care se folosesc echipamente de ultima generatie. Aceasta e dotata cu cea mai noua tehnologie, cu lampi moderne si camere video care transmit interventiile live pe monitoare, cu aparate de anestezie si 4 pompe de circulatie extracorporala.

Pregatirile pentru reinceperea operatiilor de chirurgie cardiaca pediatrica au durat aproape 3 ani, timp in care au fost realizate amenajarile, iar medicii au fost pregatiti in clinici din Italia, dar si din Romania, la Targu Mures si Bucuresti.
In noua sectie lucreaza 22 de medici, asistente si infirmiere. Operatiile vor fi realizate de 3 doctori specializati in chirurgia cardiaca pediatrica.

Am reusit sa cream o sectie separata, cu Terapie Intensiva, cu 12 paturi pe sectie, cu o sterilizare noua, cu bloc operator, inclusiv cu ambulator de specialitate, ceea ce ne da mari sperante pentru viitor„, spune medicul Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara.

Malformatia congenitala de cord este a treia cauza de deces in randul copiilor, in Romania. Iar numarul celor care au nevoie de o asemenea operatie, pentru a putea duce o viata normala, este foarte mare.

Cardiopatiile congenitale sunt niste malformatii care sunt prima cauza de deces dintre toate malformatiile congenitale. Si e norocul nostru ca se poate face ceva, ca sa operezi acesti copii si dupa aia sa devina copii normali cu o simpla operatie.
Se incepe cu chirurgia acestor boli mai simple si dupa aceea se poate trece la malformatiile congenitale ale copilului nou nascut. E cea mai mare provocare a noastra„, spune medicul Tammam Youssef, chirurg Clinica San Donato din Italia, care a condus echipele de interventie.

Acum 20 de ani, la Timisoara s-au efectuat aproape 900 de interventii chirurgicale pe cord la copii si tineri in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Padurea Verde. A fost inregistrata si o premiera: cel mai mic copil operat avea doar 3 zile. Si tot in unitatea medicala a fost facut acum 19 ani si primul si singurul transplant de inima unui baiat de 16 ani. Interventiile pentru copii au fost sistate in 2004.

In Romania, in fiecare an, aproape 1000 de copii au nevoie de interventii chirurgicale pe cord, pentru ca se nasc cu diverse malformatii. Pana acum, acestea se faceau doar la Cluj, la Bucuresti sau la Targu Mures. De azi, si la Timisoara.

O operatie pe inima, in Romania, costa intre 7.000 si 10.000 de euro, in timp ce, in strainatate, poate ajunge si la 100.000 de euro.

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara ar urma sa fie realizate, pe an, peste 100 de asemenea interventii chirurgicale la copii si tineri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitări Institutului de Cardiologie,pentru reluarea operațiilor la copii!.

    • Acesti medici sunt si ei eroi? sau eroi erau doar cei ce ‘luptau cu covidul’? doar lupta cu covrigul, pardon covidul, este eroica?!
      si o intrebare : daca virgil musta sef la victor babes si antreprenor in domaniul medical sau dorel sandesc (cel care declara ca medicii ar trebui sa nu mai ingrijeasca pacientii, daca li se vor taia sporurile de covid);, daca acestia erau numiti EROI, atunci cei ce mor pe campul de lupta aparandu-si tara cum ar trebui sa se numeasca? ‘Supereroi?!’

  2. Sa speram ca va fi o colaborare cel putin tot atat de „rodnica” precum cea cu austriecii.