Dupa 60 de ani, un parc din Timisoara se va schimba radical! A crescut peste o cazarma militara, candva printre cele mai mari din Europa

Foto: Banaterra.eu

TIMISOARA. A aparut in urma cu 60 de ani, in momentul in care Timisoara incepuse o alta etapa de dezvoltare, iar regimul comunist incepuse sa ridice cea mai inalta cladire din oras. Nu a fost modernizat niciodata, insa in urmatorul an va avea parte de modificari importante.

parcul-civic-alei-bancute-29

Este vorba despre Parcul Cetatii, sau Parcul Civic, asa cum il cunosc majoritatea timisorenilor. Consilierii locali au aprobat documentatia necesara pentru inceperea lucrarilor de refacere a acestui parc din centrul orasului. Costurile pentru modernizarea parcului de aproape un hectar se ridica la 1,8 milioane de euro.

In acest moment Parcul Civic are alei fie asfaltate, fie pavate cu dale din piatra, pe acestea fiind pozitionate banci si cosuri de gunoi din lemn. La intrarea in parc dinspre centrul Timisoarei se afla o pergola din lemn pe care au crescut trandafiri agatatori. Pe multe dintre alei, sunt zone in care asfaltul s-a tocat sau a disparut total, iar in cazul celor pietruite, unele sunt strambe, iar dalele ies in relief din cauza radacinilor copacilor din zona.

Parcul va arata diferit dupa modernizarea sa, care va dura cel putin o jumatate de an.  Vor aparea patru pergole, 82 stalpi de iluminat cu doua corpuri, 122 de banci, o fantana decorativa si doua rasteluri pentru biciclete.

In parc urmeaza sa fie pus gazon, dar si sa fie plantati 964 de arbusti si 3762 de butasi de trandafir, dar va fi pus si gard viu.

ceas-floral-timisoara (6)

Pana sa se ajunga la faza de licitatie, mai trebuie insa obtinut si acordul de mediu pentru inceperea lucrarilor de modernizare. Din Parcul Civic face parte si Ceasul Floral, unul dintre simbolurile Timisoarei

Parc pe terenul unei foste cazarmi

Aproape intreaga suprafata a Parcului Civic a fost incinta uneia dintre cele mai mari cazarmi militare din Europa, situata in vecinatatea cetatii Timisoarei. Ea a dainuit ca atare pana dupa al doilea razboi mondial. Dezafectarea si daramarea cazarmii a inceput in urma cu exact 60 de ani, in 1956. In 1959 inca mai exista o parte din principala cladire a cazarmii, despre care se spune ca ar fi avut o lungime de 1,5 kilometri. Era bine ancorata in peisajul urban, pe locul actualului hotel Continental coborand mult spre muzeu.

Demolarea ei a durat cativa ani, intreaga suprafata fiind un camp de moloz. A mai ramas din cazarma cladirea actualei sali de gimnastica, amenajata pentru diverse spectacole. In jurul ei s-a plantat un sir de plopi piramidali, care sunt impresionanti in ziua de azi. In restul suprafetei au existat doar cateva exemplare izolate de arbori ce s-au mentinut.
Suprafata complet degajata a constituit subiectul unor dispute si framantari urbanistice in legatura cu destinul ei. A existat un proiect grandios, dublat de o expozitie, in care se concepuse aici realizarea unui centru civic modern, cu o imensa opera, cu cladiri administrative. Viziunea avantata depasea cu mult posibilitatile unei tari saracite de un razboi si de un regim politic ce experimenta intr-un anumit mod progresul.

Spre sfarsitul deceniului al VII-lea, proiectul a ramas doar un vis. Edili mai pragmatici s-au apucat de treaba. In intervalul 1968-1971 s-a construit hotelul Continental, cladirea cea mai inalta a Timisoarei. Cam tot in acel interval, cativa ani in urma, s-a construit si bulevardul care traverseaza parcul. Apoi, dupa 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind aceasta zona, s-a decis inverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent in pepiniere, in special arbori, fara gandire conturata, in stilul actiunilor pompieristice specifice acelor vremuri.

Vegetatia a crescut, selectia specifica masivelor forestiere a actionat, numeroase exemplare s-au uscat din cauza cuverturii subtiri de sol ce acopera molozurile, pe anumite portiuni s-a conturat o trama de alei de tranzit si in prezent exista un fond vegetal tanar, relativ variat, cu o valoare peisagistica modesta.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sper din tot sufletul ca nu se va repeta si aici bataia de joc privind insalarea gazonului, asa cum s-a intamplat in Parcul Justitiei. Acolo, gazonul s-a montat fara ca terenul sa fie nivelat in prealabil, daca intri acum pe asa-zisul gazon pur si simpu risti sa faci o entorsa la glezna, asa de denivelat este terenul.

  2. In fata ceasului a aparut o ghereta care vinde pleskavita. Sper sa dispara mizeria aia de acolo

  3. „Pe vremea trecuta” in zona ar fi trebuit construit noul centru civic (stanga dinspre Opera catre Banca, in spatele hotelului (?)) ; s-a „pierdut pariul” ptc. „pentru Timisoara nu au mai ramas bani” (ca de fapt nici pana acum).
    Poate cu aceasta ocazie, dupa recastigarea terenului (DA/NU ???), pe marginea dinspre „Magazinul Universal Bega” se va construi totusi „parcarea mult visata”.

    • Stimabile, gândești exact ca și Robu, care, gând la gând cu bucurie cu Les Freres (Cristeștii) ar vrea să transforme întregul Parc Civic într-o parcare. Cât despre centrul civic „pierdut” pe vremea lui Ceașcă, țin minte că am văzut la Casa Tineretului macheta întregii zone, așa cum se prevedea în proiectul centrului. M-a îngrozit, pur și simplu, hidoșenia clădirilor prevăzute a fi construite, între care un bloc turn cu un fel de bilă uriașă pe acoperiș, un fel de „coc” arhitectural demn de Suzana Gâdea, o proastă semi-analfabetă ajunsă stăpână peste destinele culturii românești prin ministerul de resort. M-am bucurat aflând că proirctul centrului civic a căzut. Câțiva arhitecți de la IPROTIM mi-au explicat atunci că hidoșenia nu venea din atelierele de aici, ci fusese proiectată în altă parte, București, se pare. Arhitecții locali nu puteau face proiecte decât pentru alte orașe și nu pentru Timișoara. Oricum, m-am bucurat că parcul a rămas la locul său. Dar mă tem astăzi de „estetica” total idioată a primarului Robu, un tip cu mintea îngustă, îmbâcsit și megaloman, care rezonează perfect cu Ceaușescu, ale cărui răfuieli cu spațiile verzi se rezolvă întotdeauna cu drujba.

  4. Acordul de mediu exista, de fapt exista toate documentele, inclusiv Avizul Comisiei de Monumente.
    Consilul Local a votat DALI (SF) pentru parc.
    Pentru licitatia de executie trebuie intocmit Proiectul Tehnic.
    Nu intra in discutie decat parcela din spatele Hotelului Continental (pana la aleea din lungul parcarii mag.Bega), parcela din spatele Postei Mari si parcela ce constituie actualul parc Bratianu. Va fi o amenajare unitara si nu se vor taia copaci.
    Se va introduce iluminat in parcela din spatele Postei si se vor suplimenta corpurile de iluminat in celelalte doua parcele.

  5. Stimati timisoreni…….nu mai permiteti bataia de joc in amenajarea parcurilor…modul murdar in care se refac aleile….ex.parcul Parcul Botanic….nu mai are nimic dintr-un parc botanic….acel asfalt turnat in bataie de joc plin de mizerie dupa utilajele lor….deponeul de ,,compost,,…..in mijlocul lui..parca ar fi ,,spatele grajdului,,….iesirea din parc inspre Liceul Mincu..doamne!!! focar de infectie…..trebuie Politia Locala sa inspecteze zona..este intolerant cata mizerie….

    Mai intai grija pentru copaci si intretineerea lor ca sunt toti bolnavi si ei ii mai si ,,schilodesc,,……
    Ciorile oameni buni !!..ca au devenit parcurile din centru cotet de ciori pline de mizerie….
    Ma intreb uneori ,,Preasfintii,, de la Catedrala nu ii deranjeaza mizeria ciorilor?? doar banutii pusi in cutia milei???

    Sunt furioasa…si am multe de spus….mi-e groaza de tot ce s-ar face…fiindca..nimic nu se lucreaza cum trebuie totul este murdar si fara finisaje….
    Aleile sunt impracticabile..factor de stres..biciclete, pietoni, persoane in varsta, mame cu copilasi, cupluri…cam multi pe o fasie de un metru latime….am uita de role si trotinete…uffffff

    Acest primar a dat tot orasul peste cap….a infectat tot aerul…cu caldura asta prelungita ne imbolnavim cu totii…trebuie o analiza a aerului pe care il respiram este nociv la maxim….fiindca nu se aspira si spala strazile….duhoare….

    Traficul pe care l-a innebunit face sa se emane mai multe noxe …sa nu mai spunem de Continental..genocid curat..

    Recunoaseti cu totii ca traim in aceeasi mizerie si respiram acelasi aer infect….nu mai fiti lasi!!!!!! atitudine va rog, corect si impartial !! altfel repet ne imbolnavim cu totii….traim doar o viata…copiii nostri trebuie sa respire aer curat….

    • felicitari ptr comentul concret si nu doar vorbe goale…. Timisoara devine tot mai ridicola cu acest primar depasit de evolutia generala, ramas muuult in urma dezvoltarii unui oras moďern. MAI ALES LIPSA DIALOGULUI CU SOCIETATEA CIVILA ONGurile, care sunt adevaratii eroi a unei comjnitati, devreme ce se implica ptr binele comun, fara vreo remuneratie, precum functionarii publici. Robule, esti total depasit de vremurile acestea emancipate! INCURAJEAZA DEZVOLTAREA cat si dialogul regulat cu ONGurile pe fiecare domeniu(de la sanatate, invatamant, justitie, mediu, asistenta sociala, etc) Aplica si tu modelele unor admin.Europene avansate, precum Germania. ca vad ca iti place tare sa te dai cu Merțanul stilat al nemtilor ( pe banii urbei), insa nu si principiile lor de succes comunitar.