TIMISOARA. E colorata, simpatica si atragatoare. A necesitat multa munca, mai precis trei saptamani de migaleala din partea a 70 de voluntari si a sute de trecatori. Noua atractie din centrul Timisoarei este de inspiratie …. olandeza, are elemente romanesti si imbina traditia cu modernismul.
Pe strada Marasesti poate fi admirata o canapea absolut speciala, realizata pentru a promova cea de-a noua editie a Festivalului PLAI, care va avea loc in perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Banatean.
Canapeaua de socializare sau Social Sofa este inspirata dintr-un concept foarte popular din Olanda.
“In orasul Tilburg, mai ales, exista peste 150 de canapele acoperite cu mozaic de catre localnici. Multe dintre acestea au fost realizate implicand persoane altfel inactive, oferindu-le, pe aceasta cale, ocazia de a lucra si interactiona cu alti oameni si de a crea ceva frumos pentru ei si pentru orasul lor”, spune Despina Iancu, voluntar PLAI.
Designul canpelei a fost realizat Dan Ungureanu, si imbina motive romanesti si elemente moderne cu motive traditionale, reprezentative pentru minoritatile etnice prezente in Timisoara. Mozaicul obiectului de arta urbana reflecta, de asemenea, Festivalul PLAI: un loc in care se inalnesc multe culturi, arta in forme variate, oameni cu pasiuni diverse si ateliere de tot felul.
La crearea canapelei au contribuit si multi curiosi care i-au vazut pe voluntari lucrand de zor in fiecare zi pe strada pietonala Marasesti, pe parcursul a trei saptamani. “Peste 200 de persoane s-au oprit sa lipeasca o piesa in mozaic si sa afle povestea proiectului nostru. Peste ani, oamenii vor sti cu precizie care e piesa lor din desenul plin de detalii al canapelei PLAI, un desen care reflecta, de altfel, multiculturalitatea Timisoarei. Speram ca in viitor sa fie un punct de reper in oras si un loc de intalnire cu prietenii, in care sa se nasca multe idei si proiecte frumoase.” a mai spus Despina Iancu.