Dupa aproape o luna de stat la -35 de grade, Coco Galescu si Romeo Dunca au revenit la Timisoara! VEZI FOTO din prima expeditie romaneasca la Polul Sud!

TIMISOARA. Plecati in urma cu aproape o luna la Polul Sud, aventurierii Coco Galescu si omul de afaceri Romeo Dunca au revenit, miercuri noapte la Timisoara. Cei doi au fost plecati intr-o expeditie ce a marcat 100 de ani de la cucerirea Polului Sud de catre norvegianul Roald Amundsen. Cei doi au povestit cum au dormit 17 nopti la cort, la minus 35 de grade Celsius si cum Romeo Dunca, a slabit 10 kilograme in toata aventura. Expeditia nu a avut doar rol sportiv, Dunca si Galescu explicand ca prin aceasta reusita au vrut sa demonstreze lumjii intregi ca Romania se poate mandri si cu altceva decat cu tiganii care fac tara de ras in lume.

80% din timpul petrecut alaturi de ceilalti exploratori norvegieni, americani, incercam sa le spunem si sa le explicam ca Romania nu este doar ceea ce stiu ei despre ea. Mi-am dat seama ca tot ceea ce au facut sportivii nostri, Nadia Comaneci si Ivan Pataichin a fost distrus de romanii tuciurii care stau la colt de strada si cersesc. In imaginea colegilor nostri din echipa de expeditii, romanii sunt copii de tigani care stau la colt de strada si cersesc, grupurile de mafioti din Romania care monopolizeaza piata prostitutiei din Elvetia si au ajuns sa rada chiar si indienii de noi. Un cetatean indian ne-a spus un banc care suna astfel: Un foarte bogat om indian si-a luat nevasta o fata din Romania si in noaptea nuntii i-a dat cadou 100 de dolari. Fata i-a dat rest 50 inapoi. Toate aceste rele ne provoaca un deserviciu imens si pentru asta am decis ca pentru toti membrii expeditiei sa ii aduc aici, la munte, sa vada o alta Romanie„, a declarat Romeo  Dunca. “Am vrut sa fie un act de deminitate nationala”, l-a completat Coco Galescu.

Bocanci de 100 de ani

Pe langa prejudecatile colegilor lor, cei doi banatenii au mai avut de infruntat frigul patrunzator de la Polul Sud. Temperaturile, chiar si atunci cand era cald aratau – 35 de grade. “Noi am parcurs toata distanta la o temperatura de minus 30 – minus 35 de grade Celsius. Ca sa va dati seama cat de frig era, ganditi-va ca aruncam ceaiul din termos in sus si pana sa ajunga jos, ceaiul se transform in zapada” , a explicat Dunca. Pentru a face fata frigului, cei doi au purtat perechi de bocanci asemanatori celor cu care Admusten a cucerit Polul Sud in urma cu un secol, avand o pasla groasa care si desi transpirai in ei tinea cald. „Daca i-am fi adus cu noi, nu cred ca mai ramanea cineva in aceasta sala„, a glumit Dunca.

Coco Galescu si Romeo Dunca au spus ca cel mai frumos moment al expeditiei a fost cand au ajuns la punctual zero al Polului Sudc si au traversat toate meridianele Pamantului in doar cateva secunde. “Ne-am simtit onorati sa fim acolo printre atatia oameni si daca ar fi sa compar, as putea spune ca este ca si cum te-ai duce la cupa mondiala de fotbal si ai sta la aceeasi masa cu Messi”, a mai spus Galescu. O alta problema pe care romanii au avut-o a fost cu Jan, nepotul lui Roald Amundsen, care a purtat cu el ceasul de aur al unchiului sau din prima expeditie. Din pacate, acesta s-a imbolnavit din cauza conditiilor meteo nefavorabile, iar membrii echipajului au fost nevoiti sa il transporte pe o sanie. Onoarea i-a revenit lui Romeo Dunca, care il transporta pe acesta zilnic, 4 kilometri pe sanie.

Romeo Dunca si Coco Galescu au parcurs 240 de kilometri pe skiuri, la Polul Sud, pe traseul urmat de exploratorul norvegian Roald Amundsen in urma cu 100 de ani. Momentul tingerii Polului Sud a fost sarbatorit alaturi de primul-ministru al Norvegiei, Jens Stoltenberg in data de 13 decembrie 2011 si de alte 42 de persoane venite special pentru acest moment din mai multe colturi ale lumii.

FOTO: ARHIVA PERSONALA

Video-ul nu poate fi incarcat.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.