Dupa ce doi ani am purtat masti, primul an post pandemie a adus mii de oameni la spital. Peste 5000 de pacienti internati, aproape 22.000 de consulturi in Ambulatoriu si peste 15.000 de internari de zi la Victor Babes Timisoara

TIMISOARA. Dupa doi ani in care bataliile pe care cadrele medicale din Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara le-au dus, in cea mai mare parte, impotriva coronavirusului, anul 2022 a insemnat revenirea la lupta cu afectiunile pulmonare si bolile contagioase, transmisibile. Anul trecut a adus o crestere semnificativa a adresabilitatii pacientilor catre sectiile de Pneumologie si Boli Infectioase.

In cifre, aceasta reprezinta 5350 de internari, 21.904 pacienti consultati in Ambulatoriul spitalului, inclusiv in dispensarul TBC, si 15.280 de internari de zi.

Cifrele sunt mai mari decat cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o crestere insemnata indeosebi in cazul afectiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infectiilor respiratorii. Si este si normal sa se intample asa. Dupa ce timp de doi ani ne-am protejat purtand masti, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuata, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infectii acute ale cailor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situatii in care pacientii au dezvoltat insuficienta respiratorie acuta si au necesitat oxigen suplimentar. In acelasi timp, am constatat o crestere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce in cresterea asistentei medicale si tratament pentru acesti pacienti. in perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoza au beneficiat de tratament si consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numarul lor si severitatea cazurilor au crescut fata de perioada prepandemica”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

2022 a adus insa si triplarea numarului de investigatii facute cu ajutorul rezonantei magnetice. Aproape 2000 de persoane au beneficiat de RMN. Totodata, s-au realizat peste 2000 de CT-uri pacientilor internati si aproape 400 de investigatii CT pentru cei veniti in regim de Ambulatoriu.

Vorbim de o triplare a numarului de RMN-uri fata de anul trecut. De aceasta investigatie au beneficiat, in primul rand, pacientii internati in spital, la care se adauga cei veniti cu bilete de trimitere de la medicul specialist, in baza contractului pe care il avem cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis. De asemenea, 2022 a insemnat si peste 650 de mamografii si as vrea sa reamintesc ca acestea se pot face gratuit in spital. Suntem parteneri, alaturi de Spitalul Municipal Timisoara si de Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, in proiectul de preventie a cancerului de san. in cadrul acestui program, mamografiile sunt facute femeilor din vestul tarii cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani. Laboratorul de Imagistica de la Victor Babes are in dotare un Mamograf digital 3D cu tomosinteza care permite scanarea cu mare acuratete, oferind imagini cu o rezolutie foarte ridicata. Sensibilitatea investigatiei este de aproape 80 la suta.
Tot in cadrul Laboratorului de Imagistica, am pus in functiune si un aparat DEXA, realizand peste 100 de analize de determinare a densitatii osoase. si vorbim si de o premiera in domeniul radiologiei interventionale in cadrul spitalului. Anul trecut, a demarat programul de efectuare de punctii mamare ghidate ecografic in cazul pacientelor cu suspiciune de leziune oncologica a sanului”, spune S.L. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a inregistrat peste 350 de pacienti, in scadere fata de anul 2021, dar cu o crestere importanta fata de perioada prepandemica. Majoritatea pacientilor internati au fost diagnosticati cu bronhopneumonii, meningite, socuri septice, TBC, la care se adauga si un numar redus de pacienti cu COVID 19.

Activitate intensa a fost si in Cabinetul de Alergologie unde s-au realizat peste 2000 de consulturi de specialitate.

2022 a insemnat, insa, si proceduri in premiera in vestul tarii. A fost pus in functiune un Sistem Complex de Testare Functionala Pulmonara, un aparat care permite realizarea mai multor investigatii necesare stabilirii unui diagnostic complet si exact. Acesta poate masura cantitatea de oxigen din aerul inspirat de un pacient si permite evaluarea cantitatii totale de aer ce poate fi stocata in plamanii acestuia. Totodata, poate efectua un test de rezistenta a muschilor respiratorii si, nu in ultimul rand, cu ajutorul lui se poate realiza o provocare bronsica pentru a evalua reactia cailor respiratorii la anumite substante iritante care pot declansa bronhospasmul si wheezingul.
De asemenea, s-a demarat un program de realizare de teste de imunohistochimie pe tumori pulmonare primare. Cu ajutorul acestor teste, se pot diferentia tipurile histopatologice de cancer.
Unul dintre cele mai importante proiecte, la care si-au dat concursul douazeci de medici din cadrul Spitalului Victor Babes, a fost realizarea platformei PneumoControl, o platforma unica in Romania de educare si constientizare a bolilor pulmonare. in cadrul acesteia, sunt prezentate 18 dintre cele mai importante patologii ale plamanului. Proiectul prevede nu doar oferirea de informatii, ci si o interactiune directa cu medicii specializati in boli pneumologice, vaccinare, reabilitare pulmonara sau oxigenoterapie. Un alt proiect care a continuat, dar a si fost dezvoltat, este PID – second opinion www.pidsecondopinion.ro/ , ce reprezinta o alta platforma unica in Romania care se adreseaza pacientilor cu boli interstitiale pulmonare”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In 2022 au reinceput cursurile universitare cu prezenta fizica. Peste 1000 de studenti au participat la cursuri si stagii de practica in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce procentaj dintre pacientii ajunsi in spitale sunt vaxxinati? Chestia cu masca e vrajeala ieftina pt ca masca nu protejeaza absolut deloc. In schimb se stie ca vaxxinurile distrug imunitatea. Deci: cati dintre persoanele in stare grava sunt vaxxinati anti Covid?

    • Depinde de masca; una medicala simpla ii protejeaza pe cei din jur intr-o anumita masura; cuplata cu distantare, masura asta poate fi semnificativa – pentru ca nu mai stranuti/tusesti pe ei. Nu te protejeaza daca cineva stranuta pe tine in autobuz. O masca FFP2 incepe sa il protejeze si pe cel care o poarta, iar un FFP3 de calitate te protejeaza in mare masura. Doar ca e greu de folosit zilnic, pentru ca respiri greu prin el si mai e si scump. Strategia mea cand masca era obligatorie era masca medicala simpla sau de panza la mers pe jos, FFP2 in autobuz si FFP3 cand tuseste cineva langa mine. Cu masca, dezinfectat maini si un pic de noroc, a mers.

      • Sunt uimit! Nu porti 3 masti? Una pt tine una pt mine si una pt covid? Asa nu o salvam pe bunica, sa stii.

        • Nu esti uimit, esti prost. Mare diferenta.

    • „Se stie”?! de unde? Ai studii medicale? Esti virolog? NU doctor generalist, virolog!

  2. Mi-ai ,,luat” vorbele din gură !

  3. Intrebare pentru domnul director: daca o persoana cu infectie respiratorie acuta, cu stare generala influentata si cu o saturatie sub 90%, venita cu mijloace proprii la spitalul V. Babes, poate fi examinata in ambulator sau trebuie sa treaca pe la UPU Judetean ori sa vina cu bilet de trimitere de la medicul de familie?

    • Saturatia sub 90% constituie o urgenta medicala si ar trebui sa beneficieze de ajutor medical specializat atat in UPU Judetean cat si in V. Babes, parerea mea.

  4. MASCA SALVEAZA VIETI, FELIKITATI EROILOR DIN PRIMA LINIE