TIMISOARA. La doua zile dupa ce consilierul local Roxana Iliescu atragea atentia asupra balbaielilor si minciunilor care au insotit derularea proiectului pentru renovarea Turnului de Apa din Iosefin, unde administratia Fritz a reziliat contractul inca din vara trecuta, Primaria Timisoara lanseaza licitatia pentru gasirea unui constructor care sa termine lucrarile.
In doi ani si jumatate, reabilitarea Turnului de Apa a ajuns abia la 30% realizare, conform anuntului postat de primarie in Sistemul de Achizitii Publice.
„Proiectul de fata propune realizarea unor intervenții in cadrul unei construcții industriale clasate ca si monument istoric in vederea obținerii unor spatii expoziționale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei construcții. Achiziția se face pentru lucrări de intervenţie la obiectivul existent – Turnul de Apa Iosefin. Implementarea acestui proiect a fost demarata inițial in octombrie 2021, lucrările nu au fost finalizate, ajungând la un procent de aproximativ 30% pana la încheierea contractului precedent„”, se arata in anuntul din SEAP.
Pentru ‘Lucrari „rest de executat” aferente obiectivului de investitii „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”’, valoarea estimata a contractului este de 9.154.602 lei fara TVA, adica aproape 2.200.000 de euro cu TVA.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 25 martie.
Intre timp, a crescut suma pe care administratia Fritz o pune din bugetul local langa fondurile norvegiene si cele obtinute prin programul RO Cultura, castigate de vechea administratie, pentru restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice.
„Turnul de Apă din Timișoara – sau expresia incompetenței USR de a duce la bun sfârșit un proiect important pentru timișoreni, valabilă in atât de multe alte cazuri!
De la 10,98 milioane lei valoarea inițială a contractului, la 16,03 milioane lei valoarea actuală.
De la termenul inițial de finalizare al lucrărilor, februarie 2023, la un termen iluzoriu actual, decembrie 2024.
Si-n plus, o ceață totală referitor la: presupusa expertiză făcută lucrărilor deja realizate de fostul constructor, pe care nu a văzut-o nimeni (impropiu spus nimeni, doar useriștii); nu cunoaștem câți bani au fost decontați fostului constructor; nu știm ce fonduri nerambursabile au fost absorbite până la acest moment din totalul de 7,03 milioane de lei finanțare nerambursabilă; nu știm ce lucrări au mai ramas de executat, cu alte cuvinte care este stadiul actual al lucrărilor.
„Turnul de Apă trebuie finalizat până la sfârșitul anului și ne concentrăm pe închiderea acestui șantier” – așa sună o declarație a primarului Dominic Fritz, făcută recent pentru un site local de știri. Fiindcă în plenul consiliului local a fost votată recent o actualizare a valorii acestui contract, am vrut să știu exact care este situația. Am găsit doar noi dovezi ale „competenței” actualei adminisțrații USR și m-am gândit să vi le împărtășesc si vouă!
Turnul de Apă din Iosefin este unul dintre obictivele de infrastructură culturală care ar fi trebuit inaugurat în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei. Dar… n-a fost, pentru că administrația Fritz n-a fost în stare să ducă la bun sfârșit nici acest proiect care, în teorie, suna foarte bine.
Contractul de execuție pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural a fost semnat în octombrie 2021, cu un termen de 15 luni. Adică, februarie 2023, numai bine să prindă anul de capitală culturală. Doar că exact în februarie 2023 lucrările au fost sistate, pentru mai multe clarificări solicitate de antreprenor. Până în mai 2023, spune primăria, s-a încercat găsirea unor soluții care să mulțumească părțile implicate. Nu s-a reușit, astfel că, în iunie 2023, contractul de execuție a fost reziliat.
In septembrie 2023, viceprimarul Latcau declara: “primaria deja a contractat o expertiza tehnica, prin care sa constatam exact stadiul lucrarilor puse in opera (…) vom avea probabil la mijlocul lunii septembrie un status actualizat cu ce a fost pus in opera si o expertiza finalizata, iar dupa acel moment vom relicita practice actualizarea lucrarilor si executia. Eu ma astept la sfarsitul lui septembrie sa avem aceasta relicitare pe SEAP.”
O alta minciuna marca Latcau…Opt luni mai târziu, adică la un an de la data la care lucrările ar fi trebui să fie gata, s-a votat în consiliul local „modificarea HCLMT nr. 303/31.07.2020 privind aprobarea cererii de finantare pentru proiectul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu» și a cheltuielilor aferente, cu modificările și completările ulterioare”.
Ca să înțelegeți mai bine, banii pentru această investiție au fost obținuți, în cea mai mare parte, din Programul RO-Cultura – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, granturi SEE din Norvegia, Islanda și Lichtenstein. În septembrie 2020, valoarea totală a proiectului, aprobată de CL, era de 10,98 milioane de lei, cu TVA, din care finanțare nerambursabilă 7,03 milioane de lei.
Acum, potrivit proiectului de modificare a valorii contractului,votat recent, lucrările costă 16,03 milioane de lei, iar finanțarea nerambursabilă din fonduri SEE rămâne aceeași. Restul de bani de unde vine? De la bugetul local, bineînțeles, adică din buzunarele noastre, ale tuturor, că doar nu din ale cele responsabililor de proiect.
În aceeași hotărâre de consiliu local scrie că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de șase luni. Suntem la început de martie, iar licitația pentru găsirea unui nou constructor nu a fost nici măcar lansată. Finalizarea procedurii de achiziție va dura, conform uzanțelor, câteva săptămâni, în cazul ideal în care nu vor fi înregistrate contestații. Tot ideal, șantierul efectiv nu poate începe mai devreme de luna mai, ceea ce înseamnă că, pentru a fi respectat termenul de 31 decembrie 2024, lucrările ar trebui să meargă ceas și să nu fie înregistrate întârzieri.
Mie, una, având în vedere istoricul lucrării, o astfel de variantă mi se pare imposibilă. Mi-aș dori să mă înșel, însă nu pot să nu mă întreb cine va răspunde în cazul în care Turnul de Apă nu va fi gata, iar primăria va trebui să restituie banii primiți de la RO-Cultura. Vorbim de circa un milion și jumătate de euro pe care nu cred că-i vor plăti nici Dominic Fritz, nici Ruben Lațcău, nici „administrația USR” în general. O să-i plătim noi, din taxe și impozite, ca preț al competenței și al grijii față de banul public…„, transmitea in 28 februarie consilierul local Roxana Iliescu.
***
Va reamintim, opiniatimisoarei.ro dezvaluia inca din toamna trecuta ca lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin pentru transformarea lui intr-un spatiu cultural neconventional, ce ar fi trebuit sa fie complet finalizate inca de la inceputul lui 2023, nu au ajuns nici macar la jumatate din tot ceea ce trebuia realizat.
Toate acestea, spuneau atunci reprezentantii primariei, pentru ca asocierea de firme care a castigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL si RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu si-ar fi facut treaba.
Despre constructorul ales de primarie in 2021, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit, de asemenea, inca de la inceput ca isi are sediul intr-un sat din Ialomita, avand in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.
Conform contractului atribuit in 2021, reamenajarea turnului ar fi trebuit sa se faca atat la exterior, cat si la interior, iar in urma lucrarilor, edificiul simbol al orasului sa fie transformat intr-un obiectiv turistic.
Lucrarile ce aveau sa fie realizate, conform proiectului, sunt urmatoarele:
– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante.
Revitalizarea monumentului istoric urma sa fie realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.
Printre aceste se numara tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Rezultatele cercetarilor s-ar fi concretizat intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si chiar realizarea unui model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.
De asemenea, proiectul isi propunea promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere.
In turn trebuia sa fie amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.
Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este realizat de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat, finantarea fiind obtinuta inca din 2019 de administratia Robu.
Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.
Pareri
Acest proiect este ceva de speriat pentru finantele publice. Dupa ce s-a semnat un contract pe 1,6M euro, aceasta suma a fost marita dar si asa s-a realizat doar 30%. Acum se ofera peste 2M pentru restul de 70% ramas de executat. In ritmul acesta se va ajunge sa se cheltuie mai mult decat ar costa un astfel de turn construit de la baza. Dar nu e nicio problema pentru ca primaria va mari iarasi taxele locale care si asa sunt cele mai mari din tara ca sa acopere astfel de cheltuieli.
Nu e clar, contractul a urmat unei licitații sau ,,a fost atribuit”? Redacția doar bagă bătul prin gard?
Ca de obicei.
Sunt doar primitorii net de banuti de la interlopi locali si PNL. Nici naiba nu-i mai crede.
adevarti profesionisti astia de la Primarie, hahaha, sunt de o incompetenta rara. PLECATI ACASA, INCOMPETENTILOR !!! Vi-ati batut joc de oras si de buget in acesti 4 ani !!!
Zi-se lingaul vospitului care 8 ani v-ati uitat ca vitelul la poarta noua.
Tembelilor.
Fritz e un incapabil, un impostor!
Unde sunt CANAL de hazna să ne explice cum e cu ,,succesuri”
Si Dan A cum Robu făcea studii de fezabilitate pentru fântâni!
inca un studiu de fezabilitate de sute de mii de euro si se rezolva…asa pe sfarsit de mandat, ca altul nu mai prinde
Inca o idee care nu are nici un rost : USR si arhitectii lor , membrii de partid sau doar afiliati neoficial, au marsat ca aceste turnuri de apa trebuie refunctionalizate. Cand a fost timpul criticior, USR , si in special Negrisanu & co, au venit cu un val de proteste incredibil de puternic impotriva primarului de atunci si al arhitectului-sef de atunci, unul nu a mai fost ales, celelalt s-a transferat la presiunea gloatei. Dupa 3 ani, echipa USR prin varful de lance Negisanu& co nu mai zic nimic si tac malc. Tot ce au facut a fost sa puna gheara pe primarie , sa isi infiltreze oamenii prin toate comisiile, sa epureze grila de anagajati de la PMT , si sa isi rezolve propriile probleme ? Ai crezut ca esti destept votand USR, ai urlat din toti plamanii ca vrei dreptate, adevar si corectitudine ! Unde esti acum, tu , alegatorule USR cu principii ? Unde esti tu , Negrisanule, care erai pe la toate colturile cu nemultumirile tale ? Unde este echipa de arhitecti care critica de zor orice facea gresit vechea admnistratie ? Unde sunteti voi , persoanele corecte cu valori morale , care nu incetati sa militati pentru schimbarea in bine a orasului ? Unde sunt principiile voastre ? Sau ati avut vreodata principii ?
#revolutiabuneiguvernari
Cum să ai curajul să te urci într-un turn de apă vechi chiar dacă va fi „renovat” ca să te educi prin lectură și o cafeluță și având o panoramă superbă…adică cele 2 blocuri de lângă pline de gunoaie și care arată deplorabil,poate trebuiau puțin cosmetizate…și o vedere spre râul Bega plin la maluri cu gunoaie mai mici sau mai mari.