Dupa ce termina 8 clase, elevii din Timis au un singur vis: sa devina Hagi, Chivu sau Mutu! Vezi la ce licee vor sa mearga pustii care incheie gimnaziul!

Liceele Loga, Colegiul Banatean sau Pedagogicul nu mai au cautare! Cea mai noua moda in randul elevilor care termina clasa a VIII-a este sa se inscrie la Liceul cu Program Sportiv Banatul sau sa devina cel putin economisti cu studii medii! Asta reiese dintr-un studiu realizat de Inspectoratul Scolar Judetean Timis in randul elevilor care termina ciclul gimnazial.

Liceele cele mai cautate in judetul Timis sunt LPS Banatul, unde doresc sa ajunga 354 de elevi (pe cele 112 locuri puse la bataie) si Colegiul Economic “F. S. Nitti” unde vor sa-si continue studiile 331 de liceeni (pe 279 de locuri).

La polul opus, cele mai nedorite licee din Timis sunt: Liceul Teologic Timisoara unde vor doar 2 elevi, Grup Industrial Azur – 24 de elevi si Grup Scolar C. F. R. cu doar 18 optiuni.

Scolile cu renume in Timis nu par a mai atrage asa de multi de elevi ca altadata. Unul dintre acestea este Liceul Grigore Moisil, unde, anul acesta vor sa ajunga doar 201 elevi, in conditiile in care sunt disponibile fix 140 de locuri. La Liceul Jean Louis Calderon, pe cele 140 de locuri disponibile se vor bate doar 106 elevi de clasa a VIII -a.

Cei mai multi elevi aleg licee cu profile teoretice

Potrivit sondajului optiunilor scolare realizat de Inspectoratul Scolar Judetean, in colaborare cu Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala, cand vine vorba despre profilele liceelor timisene alese de elevi, in top conduc cele teoretice. Specializarea preferata de elevii timiseni este matematica-informatica.

In acest sondaj au fost chestionati 6.662 elevi din clasa a VIII-a, dintre care 2966 elevi (44,52 la suta) si-au exprimat optiunea pentru a continua studiile in invatmantul teoretic. Cele mai multe preferinte au fost pentru matematica-informatica (902 elevi), stiinte ale naturii (668 elevi), filologie (604 elevi), matematica-informatica, bilingv – engleza (165 elevi), restul optand pentru biling franceza, bilingv germana sau matematica – maghiara sau sarba.

Dintre cei care s-au exprimat optiunea, 2594 elevi (38,94% din elevii chestionati) doresc sa continue studiile in invatamantul tehnologic. 1101 elevi au optat pentru tehnician in activitati economice, 382 elevi pentru tehnician in turism si alimentatie, restul alegand ca domeniu de studiu tehnician ecolog si protectia calitatii mediului, tehnician in administratie si meseria de tehnician electronist, auto.

De asemenea, dintre elevii care au raspuns chestionarului, 1102 (16,54%) au optat pentru invatamantul vocational. Cei mai multi vor sa-si aprofundeze studiile in domeniul artistic, 442 (40,11%), 378 (34, 30%) domeniul sportiv, 103 (9,35%) profilul teologic, restul de 14 procente optand pentru pedagogie, ordine si securitate sau specializare in domeniul militar.

Anul acesta multi elevi in clasa a VIII-a

Daca in ultimii ani s-a inregistrat la nivelul judetului o scadere constanta a numarului elevilor care ajungeau in clasa a VIII-a, in anul scolar 2010-2011 s-a inregistrat o crestere de 700 de elvi, in judet fiind inregistrati 6819 elevi in clasa a VIII-a.

Cel mai mare numar de elevi inregistrati in Timis a fost in anul scolar 2004 – 2005, cand erau inscrisi in clasa a VIII-a 8513, iar cei mai putini elevi a fost in anul scolar trecut: 6118 de scolari.

Proiectul „Sondajul optiunilor scolare ale elevilor de clasa a VIII-a” s-a derulat pe parcursul mai multor etape. Centralizarea datelor s-a facut la nivelul fiecarei unitati de invatamant de dirigintele clasei/consilierul scolar, dupa care datele pe fiecare unitate de invatamant cu personalitate juridica au fost transmise catre CJRAE Timis, care le-a centralizat si a finalizat raportul.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.