TIMISOARA. Primaria Timisoara anunta primul proiect de bugetare participativa pe care il implementeaza.
Sub deviza „Timisoara Decide!“, timp de 6 luni, se vor organiza campanii pentru elaborarea bugetului participativ, iar la final, 10 proiecte vor fi finantate cu un total de 3 milioane de lei.
In acest timp, se vor face informarea oamenilor, colectarea propunerilor, stabilirea eligibilitatii propunerilor, primirea si solutionarea contestatiilor, perioada de vot, anuntarea proiectelor castigatoare si implementarea.
Proiectele trebuie sa se incadreze intr-unul dintre domeniile:
• Orasul mobil
• Orasul verde
• Orasul relaxat
• Orasul comunitatilor
• Orasul digital
Dominic Fritz spune ca isi doreste ca timisorenii sa se implice in intreg procesul de selectie.
”Este primul program de bugetare participativa al Timisoarei, un instrument prin care cetatenii vor putea propune si decide proiectele prioritare pentru cartierul lor. Transferam, astfel, catre cetateni responsabilitatea deciziei pentru o parte din bugetul Timisoarei, pentru anul 2022. (…)
Venim cu mai multe noutati: intreg procesul se va derula pe o platforma online care a fost creata si gandita cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare si formare a cetatenilor care doresc sa depuna proiecte si vom avea alaturi de noi oameni din societatea civila, care ne vor ajuta sa monitorizam corectitudinea desfasurarii programului. ‘Timisoara decide!’ este un program al comunitatii locale, in care cetatenii sunt implicați în toate etapele: de la generarea de propuneri de proiecte, votarea lor, iar apoi, implementarea și monitorizarea soluțiilor”, a spus primarul Dominic Fritz.
Cei care doresc sa depuna un proiect ca sa fie finantat trebuie sa locuiasca, sa lucreze sau sa studieze in Timisoara si sa aiba peste 16 ani. De asemenea, pot participa asociatiile, fundatiile si societatile comerciale cu sediul social in Timisoara, dar pur si simplu si grupurile de oameni.
Proiectele alese prin vot de timisoreni vor fi incluse in bugetul local si implementate de Primaria Timisoara. In functie de complexitatea lor, proiectele desemnate castigatoare pot demara chiar de anul viitor. Fiecare proiect implementat va fi etichetat cu logo-ul „PROPUS DE TIMISORENI„.
Proiectul de hotarare care prevede derularea acestui program va putea fi discutat in cadrul unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect de hotarare se va desfasura in data de 9 decembrie, de la ora 17, prin platforma online ZOOM.
Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotarare supus dezbaterii, cetatenii interesati se pot adresa in scris Directiei Secretariat General – Serviciul Administratie Locala sau in format electronic, la adresa: [email protected]., pana la data de 08.12.2021, ora 12.00.
Cei care doresc sa participe la dezbatere trebuie sa isi anunte intentia pana in 8 decembrie, la ora 12.00, si apoi sa transmita opiniile pe adresa de mail indicata anterior.
Va reamintim, in acest an, Consiliul Judetean Timis a pus la bataie un buget participativ de 1 milion de lei, iar in urma selectiei, doua proiecte au castigat votul publicului. Este vorba despre pista de biciclete Timisoara – Dumbravita – Giarmata si Oraselul Sigurantei, la Lugoj.
Pista de biciclete pe traseul Timisoara – Dumbravita – Giarmata si Oraselul Sigurantei – MINI-LUG au intrunit cele mai multe voturi din partea oamenilor. Mai precis, 4.538 voturi au fost adunate pentru pista de biciclete, proiect pentru care suma solicitata a fost de 500.000 lei, in timp ce pentru infiintarea Oraselului Sigurantei au votat 3.199 de oameni, iar proiectul va fi finantat cu 431.278 lei. In total, aproape 70 de proiecte au fost inscrise in competitie, dintre care 16 au intrunit conditiile necesare.
Pareri
La categoria „orasul relaxat” vor depune cu siguranta proiecte LGBTQ-istii din USR. Lor li se va acorda mai mult de jumatate din bani si in plus niste vaselina.
Foarte inteligent.
Am 10 proiecte dedicate comunitatii LGBT, care necesita 3 milioane de lei. Cui ma pot adresa?
Orasul curat ar trebui sa fie primul proiect pe lista. Rog primaria sa verifice oricare alt oras mare din Romania si sa constate cat de curat este fata de al nostru. Pacat ca in secolul XXI nu putem avea servicii de curatenie in Timisoara. NU SE FACE CURATENIE IN ORAS! PLATIM SERVICII DEGEABA! Nu avem nici macar un singur bulevard curat, nu mai vorbim de situatia de pe stradute sau intre blocuri.
Aranjati trotuarele cumva ca sunt de groaza, in special in cartiere. Poate reusiti sa nu turnati asfalt peste tot.
Lipseste complet simtul estetic si aprecierea pentru curat, pentru organizare.
Pentru cine si citeste documentatia proiectului:
„Articolul 7
Pentru a asigura un grad mai mare de incluziune și diseminare în cadrul comunității, vor fi desemnate anual prin dispoziție a Primarului până la patru organizații neguvernamentale care vor avea rol de parteneri în implementarea Campaniei.”
Concluziile le trageti voi…
3 milioane de lei ii un rahat. Nu vad nimic in sprijinul cetateanului. Cheltuirea banului public nu este transparenta. Tot bugetul trebuie sa fie cheltuit participativ din pacate el este cheltuit pe sinecuri de partid.
mai exact spus, 10 proiecte ale unor useristi vor primi 10 milioane de lei
sa se puna si conditia durabilitatii.un proiect care tine 2 zile si apoi se uita inseamna bani cheltuiti degeaba