Dupa grave greseli medicale se schimba procedurile in interventiile chirurgicale. Vezi ce trebuie sa faca medicii

Dupa o serie de erori grave, cum ar fi operatia de apendicita pe care a suferit-o un copil confundat cu un alt pacient sau amputarea unor membre sanatoase, regulile se schimba in sistemul medical romanesc.

Medicii vor trebui sa deseneze pe trupul bolnavului locul unde se va face incizia, iar o asistenta va tine socoteala pansamentelor asa cum se intampla inainte, ca sa nu mai uite nimeni materiale in pacient.

Echipa medicala va verifica si de doua ori numele pacientului, operatia la care e supus, zona unde va fi taiat, chiar si pozitia, daca acest lucru este relevant pentru procedura chirurgicala.

Se impun astfel de masuri de siguranta pentru eliminarea unor erori medicale facute din oboseala, graba sau neatentie.
Cum a fost cea petrecuta la spitalul de copii Grigore Alexandrescu. In 2008, un baietel de 9 ani a fost operat de apendicita din greseala. A fost luat din salon de o asistenta, care stia ca trebuie sa duca in sala pacientul de langa geam. Ea nu s-a sinchisit sa se mai uite pe fisa si nici chirurgul nu a verificat daca intr-adevar opereaza pe cine trebuie.
Medicii vor fi obligati sa macheze cu o carioca zona anatomica unde urmeaza sa realizeze procedura, in cazul nostru o pacienta cu fractura dubla de tibie si peroneu. Iar coordonatorul listei de verificare trebuie sa se asigure ca doctorii au facut acest desen

Masura vine si dupa doua cazuri revoltatoare petrecute in decurs de un an la Spitalul din Petrosani. In 2012 un copil de trei ani si jumatate, care trebuia sa fie operat, la mana dreapta, a suferit interventia la mana stanga, unde nu avea nimic.
Iar in urma cu 2 saptamani, ortopezii au operat piciorul sanatos al unei doamne care avea fractura la celalat.

Inainte si dupa fiecare operatie se va face inventarul pansamentelor, feselor sau acelor folosite. Se numara tot. Daca numarul initial nu coincide cu cel final dupa interventia chirurgicala, atunci se va intra in starea de alerta.

Mai ales ca au fost sute de romani care au reclamat ca doctorii au uitat pansamente, lame de bisturiu si pense in abdomen.

Citeste mai mult AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.