Dupa scandalul Rosia Montana, consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter si-a prezentat demisia

Traian Basescu mai ramane fara inca un consilier la Cotroceni. Eckstein-Kovacs Peter a demisionat astazi. Divergentele dintre cei doi pe tema Rosia Montana ar fi dus la o ruptura. Eckstein-Kovacs nu e la prima demisie de onoare insa.

Consilierul prezidential pe probleme de minoritati nationale, Eckstein-Kovacs Peter, si-a dat joi demisia din functie. Decizia lui Eckstein-Kovacs apare in contextul in care acesta s-a declarat de-a lungul timpului un adversar declarat al proiectului minier de la Rosia Montana, proiect pentru care presedintele Traian Basescu a facut un lobby intens in ultima vreme.

De altfel, Eckstein a semnat recent o petitie prin care asociatia Transilvania Verde ii cere ministrului Culturii sa retraga certificatul de descarcare arheologica, pentru masivul Carnic, de la Rosia Montana. „imi face mare, mare placere sa semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protesteaza impotriva, investitiei, sa ii zicem asa, de la Rosia Montana. Este o pozitie de a mea arhicunoscuta, pe care o repet de cate ori trebuie sa o repet, pentru ca este o afacere paguboasa pentru Romania. Eu sper ca nici toamna asta, nici in toamna viitoare si nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Rosia Montana”, declara Eckstein.

A intrat in conflict si cu conducerea UDMR

Pozitiile anti-Rosia Montana l-au adus si intr-un conflict cu conducerea UDMR, in special cu presedintele Kelemen Hunor. Acesta i-a transmis voalat sa plece din Uniune. „Eu nu ma ocup de hartiile pe care le semneaza domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte. Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste. Domnul Eckstein este in cunostinta de cauza: nu eu am semnat avizul de descarcare de sarcina arheologica, este primul pas intr-adevar in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Nationala de Arheologie a aprobat in unanimitate si eu, in aceste conditii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la suta, sau cat se poate de mult din patrimoniul cultural construit si arheologic, pentru ca asta este responsabilitatea mea. Dar urmatorul pas nu l-am facut, nu am semnat, si asta trebuie sa semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Carnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta inseamna o protectie sporita, foarte puternica si in acest moment Muntele Carnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic”, a spus Kelemen Hunor.

Proiect de lege anti-cianuri cu Funar

Fost ministru pentru minoritatile nationale in guvernarea CDR, iar ulterior senator UDMR de Cluj, Eckstein a intiat in legistatura trecuta un proiect de lege alaturi de fostul senator PRM Gheorghe Funar pentru interzicerea cianurilor in minierit, ceea ce practic ar fi facut imposibila investitia Gold Corporation. Proiectul a fost blocat insa in Parlament, in special de catre PDL.

E la a doua demisie de onoare

Nu e prima data cand Eckstein-Kovacs renunta la o functie publica. Acesta si-a mai dat demisia si din fruntea Comisiei Juridice a Senatului in 2008 dupa ce UDMR nu l-a sustinut in privinta ordonantei privind Agentia Nationala de Integritate.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.